fredag 17 mars 2017

Veckosammanfattning: Axfood, H&M och Serneke fördröjer nettomiljonärstiteln ytterligare någon vecka

Jag är riktigt nära att nu kunna titulera mig nettomiljonär. Det vill säga miljonär även efter att min studieskuld har avräknats. Det har varit mitt nästa långsiktiga mål och jag hoppas egentligen på att nå det först till valborg. H&M, Axfood och Serkeke utgör tillsammans över en tredjedel av portföljen. När de faller faller tyvärr också portföljresultatet. Det innebär att jag just nu är mindre än tiotusen kronor ifrån. Skulle dessa tre aktier återhämta sig lagom till löneutbetalningen på fredag är jag i hamn men förmodligen får jag vänta ytterligare några veckor.

Har väldigt mycket att göra just nu och hinner inte blogga lika mycket men försöker i alla fall upprätthålla traditionen att göra en veckosammanfattning. De större nyheterna skrev jag om här i onsdags.

Axfood kommer bli min största aktie och dela ut hela 1 200 kronor vilket för mig är rekord och den första fyrsiffriga utdelningen. Eftersom kursen sjönk något mer än 6 kronor valde jag att fira genom att återinvestera utdelningen på förhand. Gillar egentligen inte att köpa när det är 370 dagar kvar till utdelning. Risken är trots allt som högst då och mycket kan hinna hända. Axfood är dock en trygg tråkaktie som knappas kommer se några större överraskningar än möjligen vikande tillväxt och försäljningssiffror. När det går att köpa ytterligare åtta aktier till en yield on cost på över 4,5 procent är det faktiskt riktigt, riktigt bra. Det känns lite ovant att inte kunna skriva in den extra femtiolapp som dessa aktier kommer ge i utdelning i årets utdelningskalender.

H&M är förstås börsveckans stora snackis. Jag har skrivit om aktien och hur jag resonerar flera gånger tidigare. Eftersom mitt GAV är under 243 kronor innebär det att jag endast är ned fem procent i nuläget. Det är faktiskt inte särskilt farligt med tanke på att endast ett par mer normala försäljningssiffror räcker för att studsa tillbaka igen. Jag investerar aldrig för kurstillväxt utan endast för långsiktig utdelning. Min största oro med H&M är om vinsterna bromsar in såpass mycket att de till sist behöver sänka utdelningen. Så länge jag klarar mina fyra procent per år netto efter inflation är jag nöjd och när H&M rett upp sina problem tror jag faktiskt att de fixar det. H&M lär fortsätta underprestera mot index och kommer säkert fortsätta prestera svaga resultat i veckan men på ett halvårs till års sikt tror jag faktiskt att de reder ut det här och åtminstone får kontroll över situationen igen så att vinsterna åtminstone inte minskar. Jag jämförde H&M med att vända en atlantångare. Det gjorde också von Schantz i en läsvärd artikel.

Realty Income höjde som sagt utdelningen och jag passade på att öka. Nu tjugo aktier. Dollarkursen vände nedåt något så det blev ett skapligt läge att köpa i uppgång efter att kursen ännu inte har hunnit helt korrigera utdelningshöjningen. Kommer framöver köpa en månadsutdelare varje månad för att säkerställa att jag har utdelning också under svagare kalendermånader.

I övrigt i veckan har jag fiskat norska aktier sedan NOK sjunkit ned runt 1,04 NOK/SEK. Det blev till sist bara en ökning i Gjensidige. Retar mig på att jag inte vågat köpa i uppgång i ATEA, det får bli en lärdom för framtiden. Castellum har jag också ökat lite ytterligare i under måndagen.

Serneke ja, jag står fortfarande fast vid min syn på företaget som jag har skrivit om flera gånger tidigare. De får i stadig ström in nya order och därför är jag inte särskilt orolig. I det korta perspektivet ska det dock till ett par positiva nyheter för att kursen ska studsa upp igen. Ett viktigt test på måndag blir om de bryter under dagens stängningskurs. Om inte tror jag att vi börjar se en dubbelbotten. I det korta perspektivet är ett problem att många som tycker sig missbedömt aktien har stående säljordrar liggande vid 105 och 110 kronor. Därför kommer det under överskådlig tid antagligen vara så att aktien behöver positiva nyheter för att varaktigt passera dessa bägge nivåer.

Förra veckan varnade jag om Delarka. Mycket riktigt tappade aktien fem procent under denna veckan. Nu verkar den förvisso ha bottnat och jag tror faran är över för den här gången. Aktien återhämtar sig säkert men jag är ändå glad att jag tog det säkra före det osäkra. Delarka kan tjäna som ett bra exempel på hur jag handlar i enfastighetsaktier. Försöker alltid ha lite säkerhetsmarginal eftersom det som veckans exempel visar snabbt kan åka nedåt när negativa nyheter väl dyker upp. Om jag återvänder ska aktien handlas ännu billigare, annars finns intressantare alternativ.


2 kommentarer:

 1. Jag känner igen känslan att sitta lite för tungt i en eller ett par aktier. Man blir väldigt utlämnad till den aktien på gott och ont. När det går upp känns det bra. När det går ner; lite mindre bra ;).

  Det räcker med en dollarförsvagning så kommer du få se resultat i HM tror jag. Det har redan börjat. Kolla bara senaste veckan:

  http://www.vafinans.se/valuta/dollarkurs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Håller helt med dig om dollarkursen. Jag tycker att det är intressant att jämföra H&M med Clas Ohlson och kommer kanske skriva ett inlägg om det. H&M har trots allt bättre framtidsutsikter och det allra största problemet är att marknaden länge har haft orealistiska förväntningar vilka det gör ont när de måste revideras till verkligheten. H&M kan garanterat klara att föra en tillvara som äkta tråkaktie a Clas Ohlson under ett par decennier minst och det är gott nog för mig.

   Ja och att jag sitter tungt i H&M och Axfood är fortfarande lite av en barnsjukdom. Har köpt stort långsiktigt varje gång aktien handlas med riskpremie och ser inte framför mig att jag knappt kommer öka de kommande 3-6 månaderna.

   Serneke är ett specialfall eftersom jag från början bestämde mig för att köpa 500 aktier på lång sikt. Därför utgör de en groteskt hög portföljandel just nu men det kommer normaliseras på sikt.

   Det enda sura är ju att portföljen kan förändras med ett par tusen kronor i endera riktning enbart beroende på om en av dessa aktier går upp eller ned med en procent.

   Radera