lördag 1 april 2017

Veckosammanfattning - H&M och Castellum i fokus

H&M har naturligtvis stått i fokus i veckan som gick men även Castellum.

Castellum gav vårutdelning om 417,50 kronor. Jag har i veckan valt att köpa hela tjugo nya aktier. Det retar mig förvisso att det är ett år till nästa vårutdelning och jag kan därför bara tillgodoräkna mig ett par procent i utdelningar i år. Samtidigt handlas aktien efter utdelning fortfarande runt 4,3 procent yield on cost vilket är bra för en av Sveriges få riktiga utdelningsaristokrater. Jag tror förvisso att vinsttillväxten bromsar in när fastighetsmarknaden landar och räntor på sikt stiger. Samtidigt är

Anledningen till att jag har ökat mer i Castellum än H&M är helt enkelt att Castellum går bra och handlas till ett förhållandevis lågt pris nära min köp C-nivå. Då fortsätter jag att öka i ett kärninnehav.
H&M är krisen till trots faktiskt värderad till ganska precis samma YOC som Castellum. Att det inte blev mer H&M hänger också ihop med att jag tror att analytikerna har en poäng i att aktien ska ned till 205 kronor innan det möjligen vänder. Trenden är nedåtgående. Sedan är det helt enkelt så att jag just därför la ganska låga köporders i H&M och aktien sjönk aldrig så lågt att de föll in. Jag har redan tidigare hade köpt ganska många aktier på nivåer 226-228 kronor. Två aktier ytterligare blev det i alla fall och på måndag kommer jag fiska vidare om det inte vänder.

Gottodix skrev ett mycket läsvärt inlägg om Castellum i veckan. Han noterar att några fastighetsbolag tenderar låna för att det är möjligt snarare än för att använda till konkreta projekt. Att lägga pengarna på hög medan det går att låna billigt ses som sunt. Med passus för att de företagen lånar medan det går bra och det inte går särskilt bra för H&M just nu tycker jag ändå att det är intressant att sätta i perspektiv. Fastighetsbolag hyllas för att låna billigt medan de kan trots att de har svårare tider framför sig. H&M kritiseras för att de lånar trots att det är en rimlig och rationell åtgärd för att styra skutan i rätt riktning. Återigen tror jag det handlar om förväntningar på H&M. Att de inte har lånat på ett par decennier gör att det blir en tydlig och påtaglig krissignal. Samtidigt är det fullt normalt att aktiebolag lånar pengar för att finansiera investeringar som kan öka vinsttillväxten. Att H&M lånar ser jag därför inte som ett akut problem. Det stod redan klart att de kan komma behöva sänka utdelning på kort sikt. Vad H&M gör med pengarna och om investeringarna kommer vända skutan i rätt riktning är den stora frågan. Jag kommer fortsätta öka i H&M med ett mål om åtminstone 200 aktier i år - dit är det 56 kvar vilket skulle innebära att jag behöver köpa ungefär åtta aktier varje månad. Kan jag öka lite i nästa vecka kommer jag därför fortsätta göra det. Jag har inte suttit på aktien i fem år och har köpt den förhållandevis billigt. Är faktiskt bara ned fem procent och det är ingen kris sett till att jag får fyra procent tillbaka i utdelning redan i år. Jag väljer att tolka rapporten positivt. Vinsten var inte så illa som befarat men framförallt ökade rörelsemarginalerna igen - något som är mycket viktigt för att kunna vända skutan i rätt riktning.

Noterar till sist den anmärkningsvärt stora diskrepensen mellan utländska analytiker och svenska analytiker. Flera utländska analytiker har sänkt riktkurs nedåt 200 kronor medan Swedbank gick emot strömmen med en riktkurs runt 275 kronor. Noterar också att min tidigare iakttagelse om att positiva signaler kommer få kursen att snabbt studsa uppåt 245 kronor var riktig. Det var marknadens inledande reaktion på rapporten. Min syn på H&M står fast - senast skrev jag mer om den här.

Skrev i torsdags om Serneke. Eftersom orderingången är ganska god under första kvartalet har jag, stor portföljandel till trots, tagit en liten swingtradeposition när aktien handlades nedåt 100 kronor. Kan ta hem en vinst på nuvarande nivåer men har lagt en stop loss och tror att 105-kronorsnivån kommer testas igen kommande vecka.

Till sist har jag ökat marginellt inför utdelning i Gjensidige (2 aktier), HiQ (5 aktier) och Multiconsult (6 aktier). Har de senaste veckorna bevakat norska börsen lite extra när norska kronan varit pressad och det här blev resultatet.

Utdelningarna under mars månad var rekord för portföljen - 1 846 kronor! Tycker själv att det kanske roligaste och mest inspirerande är att läsa om hur andra bloggares portföljer utvecklas. Därför kommer jag skriva ett separat inlägg om detta liksom en portföljuppdatering för mars månad.

Det har hänt en del sedan senaste portföljuppdateringen i januari och min portfölj får nu tydliga konturer eftersom kärninnehaven börjar nå ungefär de andelar de ska ha samtidigt som större positioner i enskilda aktier börjar minska relativt ökningar i kärninnehav.

6 kommentarer:

 1. Castellum velar väl ut i höst med så du behöver väl i inte vänta till nästa vår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men kan bara tillgodoräkna mig ett par procent i utdelningar i höst (2,15 procent YOC på årets utdelning). Tycker ändå att det är ett rimligt läge att öka även om det är surt att det bidrar till att jag kanske inte når mitt utdelningsmål i år. Det viktigaste är dock att det är långsiktigt bra utdelningsaktier som jag ökar i till ett rimligt pris.

   Radera
 2. Hej Utlandsutdelaren,

  intressant tanke och syn på HMs lån. Delar din syn på marknadens lite konstiga oro på HM för att de tar ett lån vilket de flesta stora och framgångsrika bolag gör och gjort. Finns ingen prestige i det för HMs del, de vet troligtvis vad de gör och har med all säkerhet en plan och strategi med lånet - får vi ju hoppas!

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Så länge de gör något vettigt med pengarna föredrar jag att de är offensiva framför att helga heliga kor om att aldrig låna. Den stora frågan är oavsett om de lyckas vända atlantångaren på rätt kurs igen. Hellre då att de försöker ordentligt. Vi får se nästa vår om de lyckas.

   Radera
 3. Håller med i det mesta du skriver. Är själv sugen på att fylla på i HM. Är dock orolig att de går ner mer och med ett innehav på >1000 Aktier gör det inget om jag missat köpläget och de går upp innan jag köpt ;).

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer nog öka lite i veckan som kommer. Samtidigt tycker jag raset till trots faktiskt inte att de handlas med riskpremie ännu, först vid 216 kronor kan man börja tala om riskpremie. Faktum är att Axfood och Castellum är precis lika billiga men säkrare just nu. Handelsbanken och Skanska handlas också på liknande nivåer. Skrev mer om det i veckoplanen.

   Radera