lördag 8 april 2017

Veckosammanfattning i moll

Först och främst: hoppas innerligt att ni alla läsare, era nära och kära är oskadda och mår bra.

Det känns konstigt att blogga om privatekonomiskt sparande en dag som denna men livet måste gå vidare. Jag bor och har bott i städer och länder som tidigare har drabbats av liknande avskyvärda attentat. Den kanske största styrkan är att samhället håller ihop, fortsätter fungera som vanligt och att människor trots sorgen fortsätter leva sina liv i frihet och av fri vilja.

Så till veckosammanfattningen. Veckan som har gått har det varit lite knepigt att öka innehaven eftersom jag börjar tycka att många aktier börjar bli lite väl dyra.

H&M är fortsatt en snackis. Fundamental analys skrev ännu en mycket läsvärd kritisk analys om H&M i veckan. Det kanske lite märkliga är att hans analys trots allt inte talar emot mitt utdelningscase. Jag är nämligen inte intresserad av att slå index - vill man det på lång sikt ska man absolut inte köpa H&M. Min enda målsättning är att H&M-aktierna ska leverera minst 4 procents utdelning årligen och det tror jag faktiskt att de klarar. Riktigt intressant är att även Magnus mest sannolika negativa scenario talar om en vinst per aktie på bara en bit över 10 kronor. Mycket mer förväntar jag mig faktiskt inte och det är först om vinst per aktie når nivåer där utdelningen äventyras - vilket inte är osannolikt - som jag på allvar skulle ompröva min hållning. Så länge aktien klarar att leverera en VPA på över 10 kronor och bibehålla utdelningen har jag svårt att se att den faller under 200 kronor helt enkelt eftersom en YOC på 5 procent är en god nog riskpremie för eventuella bakslag. Just nu kan jag öka runt YOC 4,5 procent vilket är ganska rimligt även i ett mer negativt scenario där utdelningen behöver sänkas något nedåt 8 kronor (YOC 3,7 procent vid sänkt utdelning uppfyller fortfarande mina utdelningsmål även om det skulle sänka portföljens genomsnittsutdelning). Därför bedömer jag att risken är värd att ta men rekommenderar absolut INTE dig att ta rygg på mig utan att ha gjort din egen analys. Jag har under veckan som gick därför ökat i lugn takt med 2-4 aktier per dag allteftersom aktiekursen har sjunkit. Att halva utdelningen är en månad bort gör att det är ett hyggligt läge. Anledningen till att jag inte ökar mer aggressivt är främst att jag redan har en god portföljandel och tycker att det är mer rimligt att öka i mina andra kärninnehav som alla handlas till lika god YOC trots lägre risk och bättre tillväxtmöjligheter.

Tog tjuren vid hornen och ökade till sist i Clas Ohlson. Aktien handlas trots allt väl över min köp B-nivå på över 4 procent. Nu har jag över 100 aktier och kan tänka mig att dubblera innehavet inför utdelningen i september. Det sura är att jag har ett jättefint GAV runt 130 kronor och en YOC strax under 4,5 procent. Men prestige får inte hindra att öka i vettiga innehav. Dagens industri rekommenderade Clas Ohlson utifrån teknisk analys. Jag håller inte helt med och anser nog ändå att en kurs runt 140 kronor är ganska normal och på intet sätt särskilt billig. Inför utdelningen i höstas handlades aktien runt 145 kronor.

Handelsbanken och Skanska har jag återinvesterat utdelning i. Gillar egentligen inte att köpa när det är 370 dagar till nästa utdelning. Samtidigt erbjuder ex-datum ofta ett tillfälle att handla långsiktigt till en bättre YOC än vanligt. Därför har jag nu börjat återinvestera utdelningar i förväg under ex-dag så länge aktien i övrigt uppnår mina köpkriterium. Handelsbanken handlades igår till arbitrage. Jag köpte därför på mig B-aktier motsvarande en fjärdedel av mitt innehav. Lyckades dock inte sälja A-aktierna. Får se om de fortfarande går att sälja kommande vecka och räkna hem affären. Annars är det ingen förlust att ha både A och B-aktien. Planerar ändå öka mitt innehav på lång sikt.

Norska aktier har jag bevakat de senaste veckorna. Nu steg norska kronan i veckan mot 1,05 svenska kronor. Därmed är den inte precis billig längre men på långa vägar ej heller dyr. Jag valde ändå att öka i ATEA, Gjensidige och Multiconsult. ATEA har jag velat öka i länge och bet nu i det sura äpplet med köp till högre kurs. Företaget har fått en ny stororder och vinsterna kan väntas öka vilket motiverar kursen. Multiconsult är fortfarande pressad av svagt resultat förra kvartalet och lågt oljepris som påverkar också konsultbranschens orderingång i Norge. Jag tror dock starkt på företagets expansion till nya marknader (inklusive Sverige) och med utdelning en månad bort är 88,25 kronor ett bra pris. Gjensidige var en ren påfyllnad till rimligt pris före ex-datum. Pengarna utbetalas redan efter påsk.

Ökade med ytterligare 25 aktier i Avega. Bra värderad majutdelare där jag har en liten position. Till sist har jag swingtradat lite i Minesto och Serneke också. Därmed är min portföljandel i Serneke nu 18,6 procent.

För den som liksom mig gillar att följa andras sparande skrev jag i veckan en uppdaterad portföljsammanfattning liksom en månadssammanfattning för mars. Månaden avslutades med ett utdelningsrekord. Så här under utdelningssäsongen duggar rekordnoteringarna tätt.

Avslutar med en positiv nyhet. Ännu en milstolpe har passerats och aktierna i min portfölj kommer i år nu leverera över 11 000 kronor. Dessutom står det redan klart att jag får minst en tusenlapp i utdelning under hälften av årets månader (mars, april, maj, september, oktober, november - juli är bara tretton kronor bort). Hoppas det kan tjäna som inspiration för er läsare i ert sparande!

25 000 kronor i år kommer bli svårt men är nu halvvägs till 22 000 kronor vilket vore fullt rimligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar