söndag 16 april 2017

Portföljutveckling - regelbundna insättningar gör skillnaden!

Många sparbloggare lägger regelbundet upp bilder på hur deras portfölj utvecklas jämfört med deras insättningar. Jag tycker att det är trevligt och inspirerande att läsa. Hoppas därför att kunna inspirera dig i ditt sparande genom att göra samma sak!Det kanske viktigaste att notera är hur viktigt regelbundna insättningar och en hög sparkvot är för att få portföljen att växa snabbt. Det är huvudfokus i mitt sparande. Om portföljen sedan endast växer med 3-5 procent per år därutöver gör det mig ärligt talat inte så mycket för min förmögenhet fortsätter ändå växa på sikt.

Under mars månad gick jag i praktiken nästan back med några kronor eftersom H&M, Serneke och flera av mina kärninnehav som precis hade haft utdelning (framförallt Axfood och Castellum) var lägre värderade än normalt vid månadsslutet. Ändå överstiger portföljvärdet vida mina insättningar. Det demonstrerar ännu en av styrkorna med regelbundet sparande. Först när portföljen har ett värde om ett par miljoner kan jag i praktiken gå back mer än mina insättningar vid en nedgång på ett par procent. Såvida vi inte får se en börskrasch ska det alltså mycket till för att portföljen en enskild månad skulle backa mer än mina insättningar. Så länge man gör regelbundna och betydande insättningar kommer portföljen alltså fortsätta växa även under månader när börsen utvecklas sämre.

Notera att diagrammet har 200 000 kronor som bas varför portföljutvecklingen i proportion till insättningar inte är så stor som diagrammet kan ge sken av. Du ser bara den övre tredjedelen av spardiagrammet. April månad haltar ännu något. Det beror delvis på att jag fortfarande har halva månadsinsättningen kvar i kassan än så länge.

2 kommentarer:

 1. Trevligt! Ett råd: Se till att inte ge upp om vi får en period av nedgång. Det har jag gjort flera gånger och med facit i hand har det varit fel. (Hur det blir i framtiden vet ingen, men mycket tyder på att regelbundna insättningar och brett sparande kommer att vara framgångsrikt över tid.)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar - och mycket bra poäng!

   Redan gjort det misstaget under mina tidiga UA-år för 10-15 år sedan och ingen risk att jag gör om det. Kommer fortsätta sätta in pengar varje månad de kommande åren. Man kan snarast se det som att jag struntar i att maximera uppsidan nu i tjurmarknad nära ATH väl medveten om att det jämnar ut sig när jag fortsätter öka i björnmarknad nära botten. Regelbundet månadssparande i goda aktier är sunt på lång sikt.

   Radera