måndag 1 maj 2017

Veckoplan v. 18

Min portföljanalys igår visade att jag nu har stabila positioner i alla mina större innehav men bör titta på att öka i preffar, enfastighetsaktier och utländska frekventa utdelningsaktier igen. Jag har utifrån det gjort en analys av vad som kan vara rimligt att titta lite extra på den kommande veckan.

Det lutar nog åt att jag är ganska försiktig och fortsätter ha en hög andel i korträntor.

Till nästa vecka ska jag försöka se över min bredare bevakningslista för att se om det finns några aktier som jag vill gå in i på längre sikt som är prisvärda. Kopparbergs och J&J tittar jag fortsatt på.

Prisvärt

Axfood vill jag bara notera fortfarande är prisvärd. YOC 4,25 procent för ett sådant kvalitetsbolag är riktigt bra. Kan endast förstå det mot att storkapitalet har sökt sig till aktier som i tjurrusningen ökar snabbare just nu. När börsen vänder kommer obligationsliknande Axfood knappast handlas till en så fin YOC. 3,5 procent är en mer normal nivå. Tyvärr visade portföljanalysen också att ett innehav på 9,3 procent är stort nog. Så länge det inte sänker portföljens genomsnittsavkastning eller aktiens GAV kan jag tänka mig öka försiktigt då och då. Just nu handlas aktien runt mitt GAV.

Multiconsult handlas fortfarande till en YOC 3,33 procent vid 90 NOK. NOK/SEK handlas fortfarande runt 1,03 vilket ger viss valutarabatt. Jag har ett stort innehav men om jag kan öka på denna nivå med bara en vecka till ex-datum är det faktiskt ett helt fint läge. Någon kan invända att YOC är låg men Multiconsult har aldrig handlats bestående under 90 NOK. Tillväxtpotentialen genom förvärv och expansion till nya marknader är betydande. Därför köper jag gärna mycket nu och vilar på hanen när både aktiekurs och valutakurs har normaliserats.

MQ är ingen pålitlig utdelare men hög februariutdelning har givit den en liten plats i portföljen. Nu när mitt innehav är låga 0,77 procent kan jag tänka mig att vikta upp till åtminstone 1 procent. YOC nära 5,25 procent är en riskpremie som är försvarbar. Sänker de utdelning till 2015 års nivåer får jag fortfarande 4,25 procent i utdelning. Vinsten är god just nu och kassan stark nog för att fortsätta bibehålla utdelningen. I brist på alternativ kanske det ändå blir en försiktig ökning i MQ.

Rimligt

Kopparbergs har jag sneglat på en tid nu. Aktien är rimligt värderad men inte billig, det är bara det att jag helst inte vill köpa till YOC under 3 procent. Aktien har rört sig horisontellt senaste två veckorna. Den stora frågan på kort sikt är om den testar över 212 kronor eller under 206 kronor igen. Det kommer ge en signal om framtida färdriktning. Jag överväger starkt att köpa men tycker alltså ändå att det är för dyrt. Kan möjligen tänka mig att köpa en post på riktigt, riktigt lång sikt till det här priset men till följd av det höga courtaget måste jag köpa 40 aktier på en gång. Det blir med ens ett par procent av portföljen på kort sikt och drar ned portföljutdelningen.

J&J har jag också sneglat på en tid. Tyvärr vände kursen uppåt precis när jag tänkte köpa. Nu blev utdelningshöjningen 84 cent och inte 85 cent som marknaden och jag nog hade räknat med. Efter ex-datum är kursen försiktigt ned igen. Kan det bli ett litet tillfälle att öka? Runt 121 USD handlas aktien till en YOC på 2,75 procent. Inte billigt men J&J är aldrig billig. Rimligt för att vara J&J möjligen.

Akelius pref handlas just nu till YOC 6,25 procent och kursen närmar sig årshögsta igen. På torsdag kommer dock ex-datum och det torde vara ett rimligt tillfälle att köpa in mig igen. Företaget presenterade i fredags en mycket fin rapport. Vinst och resultat ökar betydligt. Smolk i bägaren för den långsiktige dock att hyresintäkterna minskar något (0,9%) vilka jag tycker är viktiga. Bevaka.

SAS pref handlas fortfarande till en YOC runt 9 procent och har liksom Akelius ex-datum på torsdag. Jag gillar inte att investera i den svåra flygsektorn men kan eventuellt tänka mig att chansa och köpa en enstaka aktie ytterligare eller två efter ex-datum. Under 526 kronor överstiger YOC 9,5 procent vilket jag tycker är en försvarbar riskpremie så länge positionen fortsatt är försiktig.

Delarka verkar ha lugnat sig igen efter nyheten att Posten hyr ut delar av fastigheten som de hyr av Delarka. YOC 7 procent är en ganska rimlig riskpremie. Det ger åtminstone en halv procent mer än Akelius där risken är något lägre. Jag kan nog tänka mig att ta en liten position för att parkera kapital på kort sikt, högst ett år eller två, om jag lyckas köpa under 114 kronor. Nästa utdelning i juli.

Hemfosa ökade jag lite i förra veckan. Nu efter ex-datum är aktien påväg ned. Under 80 kronor ökar jag ytterligare.

Kinnevik har alltid varit mitt tredjeval efter Investor och Industrivärden när det gäller investmentbolag. Jag är inte överförtjust i deras teknikfokus. Det finns ett stort kapital i företaget och även om marknaden straffade dem för Com Hem-köpet torde det komma bättre tider. Bör jag rent av chansa och köpa en liten post nu när aktien börjar närma sig YOC 3,5 procent för första gången på ett tag? Fortsätter kräftgången under 230 kronor gör jag nog slag i saken och köper 2-4 aktier.

Kone är på väg ned efter en lite knackig rapport senast. Min hittillsvarande enda aktiepost köpte jag vid YOC 3,75 procent för 41,3 EUR per aktie. Helst vill jag köpa på köp B-nivå för YOC 4 procent vid 38,75 EUR. Så lågt tror jag dock inte aktien faller varför jag tittar på att öka långsiktigt runt 40 EUR. Just nu är eurokursen dock ovanligt hög mot kronan och jag skulle helst se att vi åtminstone är under 9,5 EUR/SEK innan jag köper.

P&G är på nedgång mot intressanta nivåer igen. Runt 83 USD köpte jag mitt lilla innehav och där handlas aktien till YOC 3,33 procent.

Realty Income handlas fortsatt på försvarbara men inte billiga nivåer. Där har jag dock ökat en del senaste tiden. Därför tittar jag snarast på YOC 4,5 procent runt kurs 56,25 USD per aktie. Alltså ytterligare 3-4 procent ned innan jag ökar.

VFC är inne i en svår period nu med svagare resultat. Jag har nog precis missat ex-datum för juniutdelningen och har en ganska stor position redan. Skulle aktien fortsätta vända nedåt kan det dock vara värt att fylla på lite på riktigt lång sikt. Runt 50 USD handlas aktien till en YOC på 3,3 procent vilket är väl rimligt för en amerikansk utdelningsaristokrat. Dollarkursen har dessutom sjunkit något även om den är långtifrån billig.

För dyrt

Bonäsudden handlas nära årshögsta. Senaste rapporten visade förvisso på bättre resultat och ökad stabilitet. Jag tycker ändå att kursrisken är för hög och vill helst inte öka över 107 kronor.

Handelsbanken har jag redan köpt tillräckligt i på nuvarande nivåer och trenden är stigande på kort sikt.

Investor talas det om substansrabatt hit, substansrabatt dit. Mitt innehav har dock ökat med över 30 procent sedan i höstas och det är uppenbart att aktien inte är billig just nu. Vill öka men avvaktar.

Saltängen har jag förvisso en smått absurd YOC på över 9 procent i. 8 procent är ganska ok. Samtidigt handlas aktien på historiskt höga nivåer och jag känner mig inte bekväm med kursrisken. Avvaktar.

Boston Pizza kommer jag kanske aldrig kunna köpa lika billigt igen. YOC 6 procent är helt enkelt inte värt kursrisk, valutarisk, courtage och växelkostnad. Då kan jag lika gärna köpa svenska preffar eller enfastighetsaktier. Företagets senaste rapport var ingen glimrande läsning heller för den delen.

Northwest Healthcare har jag länge velat ta in i portföljen som utländskt alternativ till preffar och enfastighetsaktier. YOC 7,5 procent är förvisso helt OK men aktiekursen är i högsta laget, inte minst eftersom de inte höjer utdelning. Runt 10 CAD är fortfarande mitt mål.

Osäker

Bosjö och Sydsvenska hem vill jag studera rapporterna närmare i innan jag ökar ytterligare med tanke på att det är stora poster.

Som synes är det ett lite svårt läge att hitta bra aktier att öka i just nu.

Veckoplaner är en övning jag gör varje vecka av anteckningskaraktär. Det är absolut inte menat som rekommendationer eller finansiell rådgivning. Jag delar helt enkelt bara med mig av mina ostrukturerade uppföljningar från vecka till vecka. Ta det för vad det är och gör din egen analys.

6 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg, får en att fundera själv. Har dock bränt allt krut för månaden så får vänta till den 25:e. Hursomhelst fick jag upp ögonen för Sydsvenska hem, aldrig sett innan. Hur ser du på deras utdelning, är den hållbar? Har du några siffror i huvudet på hur stor del av vinst de delar ut etc?
    Förövrigt, veckans tips om du inte sett den är lilla ekonomens verktyg. Läs in transaktioner från nordnet och / eller avanza och få ut en massa kul. Alla aktier kommer inte med men han jobbar hela tiden på verktyget. Notera portföljöversiktsidan med

    Verktyg
    https://nnava.github.io/

    Inlägg (mycket som anges som features är nu implementerat)
    https://lillaekonomen.blogspot.se/2017/01/verktyg-nordnetavanza-sammanstallning.html

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att du uppskattar det!

      Tycker mycket om Lilla ekonomens verktyg och använder det. Har dock ännu inte använt det till portföljuppdateringarna delvis eftersom jag liksom Kavastu m.fl. är lite old school och gillar att uppdatera excelarket manuellt för att tvingas bearbeta alla förändringar från månad till månad konkret och få en bättre känsla för hur portföljen och dess aktier utvecklas. Tittar på att försöka hitta en grafiskt snyggare presentation av portföljen och kanske kan Lilla Ekonomens utmärkta verktyg vara en bra lösning. Har för mig att det var för att jag ville ha presenterat i fallande skala i diagramet efter portföljstorlek som jag inte använde hans verktyg senast men det går säkert, bara inte hunnit lära mig det ordentligt. Lilla ekonomens verktyg är kanon och jag gillar dem verkligen - rekommenderar starkt att testa!

      Sydsvenska Hem är lite av en chansning. Det är en fastighetsaktie som påminner om enfastighetsaktier men har en lite större portfölj med företrädesvis offentliga hyresgäster. Deras ekonomi är sådär med minusresultat förra året, vilket dock är vanligt för enfastighetsliknande aktier som tar långa lån, och ledningen hör väl inte till toppskiktet så jag är lite tveksam till att öka men jag föredrar dem ändå framför enfastighetsaktierna eftersom de har en bredare fastighetsportfölj med hyggligt långsiktigt stabila fastigheter. Att jag har ett så stort innehav beror ärligt talat liksom med Bosjö på att det är minicourtage 19 kronor varför jag behövde köpa en post för 8 000 kronor eller något sådant vid ett enda tillfälle. Därför passade jag på långsiktigt före årsskiftet och har inte ökat sedan dess. Senaste rapporten visade steg i rätt riktning så jag behåller. Som komplement är de helt OK men på sikt tänker jag nog inte ha mer än 1-2 procent av portföljen i Sydsvenska Hem.

      Radera
  2. Tack för svaret! Ska titta närmare på Sydsvenska hem, min ISK behöver någon kvartalsutdelare till. Min ISK är en fjärt jämfört med KF så på grund av det och dollarkurs tänker jag framöver satsa på ISKn.

    Jag kör också allt i ett Google sheet men har börjat använda framförallt portföljöversikten i lillaekonomens verktyg, på grund av utdelningskalendern. Jag har närmare 100 (ska försöka slimma ner det, har dock fungerat hittills) innehav så den underlättar för att ge en överblick varje månad.

    Stort tack för att du delar med dig. Ser fram mot dina inlägg.
    /P

    SvaraRadera
  3. Tjenare

    Jag tänker som såhär gällande courtaget på de mindre listorna att säg att man vill ha Kopparberg så kanske 10 aktier för runt 2000 kr är rimligare än 40 aktier för 8000 kr en given månad.

    Då blir courtagekostnaden hysteriska 2 kr per aktie. När jag skriver detta är det tisdagen den 2/5 och aktien stängde i fredags på 211,50 och har varit nere på 208 kr redan men studsat upp till 210 igen. Om man väljer en nivå man vill köpa på och så lägger man sig två kronor under det på en långorder och håller tummarna. Det är inte omöjligt att den går in med tanke på hoppen som är i kursen och om du var nöjd på 206 kr så kommer ju priset du betalar att vara 206 kr om du fick dina 10 aktier för 204 kr + courtage.

    Alltså. Jag köper mindre poster i vissa bolag med det här resonemanget och även om man inte maximerar så sätter man heller inte upp onödiga hinder för sin handel och på lång sikt jämnar det ut sig.

    Lycka till
    Attvaljalycka.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du förstås helt rätt i! Kanske bör jag trots allt köpa en liten post om 10 aktier för 208 kronor. Det blir trots allt en YOC netto på 2,9 procent om man räknar in utdelningen som är nära.

      Det är inte så mycket courtage som portföljandelen som avskräcker. Jag vill inte köpa till mig en portföljandel på över två procent som drar ned genomsnittsavkastningen om jag är tveksam på kort sikt. Jag gör så ibland med amerikanska och kanadensiska aktier eller andra aktier med 19 kronor i courtage men då har det handlat om en halv aktiepost snarare än en fjärdedels aktiepost.

      Radera
    2. Nä det är sant men vill du ha bolaget kan du ju alltid tänka att om 2000-8000kr är en för stor portföljandel idag så kanske du bara skall låta bli att handla i just den aktien i något halvår efter första köpet och sen kommer du säkert vara i balans igen.

      Men är du osäker finns det ingen anledning att hasta in i det heller. Jag är säker på att du fattar rätt beslut när det lider.

      Lycka till

      Radera