onsdag 3 maj 2017

Sernekes kvartalsrapport starkare än väntat

Serneke släppte alldeles nyss sin första kvartalsrapport för i år (länk). Det är idel positiva resultat som presenteras.
Intäkterna ökar med 62 procent från 701 till 1 138 miljoner kronor.

Rörelseresultatet ökar till 47 miljoner kronor jämfört med -6 miljoner kronor förra året.

Rörelsemarginalen ökar till 4,1 procent jämfört med -0,9 förra året. Detta är väl i linje med en genomsnittlig rörelsemarginal på mellan 3-4 procent och på god väg till Sernekes egna mål om 5 procent. Klar förbättring jämfört med senaste rapporten.


Eget kapital ökade med 4 procent från 1 469 till 1 530 miljoner kronor.

Resultatet ökade till 33 miljoner kronor jämfört med -5 miljoner kronor förra året.

Resultat per aktie är 1,41 kronor jämfört med -0,28 förra året. Det är mycket bra men nan ska dock ha klart för sig att Serneke hade ett resultat per aktie runt 21,2 kronor på helåret 2106 och liksom då kommer de behöva starkare resultat på övriga kvartal.

Enda plumpen är att soliditeten minskade något med mindre än en procent från 42,7 till 42,4.


Jag har skrivit många gånger om Serneke och tycker det är roligt att min förutsägelse om bra resultat baserat på ökad orderingång slog in (länk). Mycket riktigt ökade orderingången med hela 66 procent från 1 245 miljoner kronor till 2 069 miljoner kronor. Det är dussinet procent över min uppskattning på mellan 1 665 till 1 850 miljoner kronor. Orderstocken ökar samtidigt med 41 procent från 5 666 miljoner kronor till 7 955 miljoner kronor. Såvitt jag kan bedöma är det Sernekes högsta orderstock någonsin och den näst högsta orderingången endast överträffad av 1 988 miljoner kronor fjärde kvartalet 2015.

Liksom tidigare är affärsområde bygg drivande där intäkterna ökar med 55 procent och rörelseresultatet med 193 procent. Detta är mycket goda nyheter eftersom en av de stora nyckelutmaningarna för Serneke är att just bli mindre känslig för de stora projekten genom att den löpande verksamheten på byggsidan ger ett stadigt ökande inkomstflöde.

Ett annat positivt besked är att VD Ola Serneke lyfter fram att företaget nu har kommit till en fas där de kan vara mer selektiva med vilka orders och uppdrag de åtar sig för att istället fokusera på att värna och vårda långsiktiga kundrelationer. Det låter i mina öron mycket klokt.
Nu ska jag dyka djupare i rapporten och det här inlägget kommer uppdateras under kvällen men det ser onekligen ljust ut vid en första anblick. Detta är sannolikt Sernekes bästa resultat någonsin för ett första kvartal. Man ska dock vara medveten om att första kvartalet historiskt har levererat sämre än under helåret och att det här resultatet liksom tidigare kommer behöva åtföljas av än starkare resultat under de återstående månaderna i år. Finns det inga svarta svanar som jag har missat bör aktien ändå pröva teckningsnivån på 110 kronor igen redan imorgon.

2 kommentarer:

  1. Tack för sammanfattningen. Har inte hunnit titta på den själv ännu och nu känns det inte som det behövs. Ingen dålig förbättring av Serneke!

    SvaraRadera
  2. Precis, den underliggande byggsektorn som utgör 80 procent av deras verksamhet går som tåget med en imponerande tillväxt. Ändå blir utmaningen att de större projekten kommer behöva inbringa vinst för att klara ett lika gott resultat som ifjol över helåret men det ligger i sakens natur att projektportföljen slår ut ojämnt över kvartalen och där har de presenterat en hel del de senaste månaderna. Serneke sa i en intervju nyligen att besked om Karlatornet väntas i byggnadsnämnden före semestern - ett positivt besked där och det ser verkligen ljust ut.

    Många klagade senast på Sernekes marginaler men noterar att de just nu ju faktiskt presterar bättre än NCC där.

    SvaraRadera