måndag 22 maj 2017

Multiconsult levererar högsta nettovinsten sedan börsnoteringen!

Multiconsult publicerade idag sin första kvartalsrapport för i år. Det var sammantaget idel positiva besked. Jag gillar det norska konsultföretaget som är lite ospännande och underanalyserat. Kursen har dämpats ordentligt efter två svagare kvartal med pressat oljepris och stora investeringar. Samtidigt växer företaget genom expansion i Skandinavien och utomlands varför jag tycker att det är ett riktigt intressant långsiktigt köpläge. Jag har därför de senaste månaderna ökat mitt innehav från 50 till över 200 aktier och börjar nu få en stor portföljandel i Multiconsult. 200 aktier vill jag behålla på sikt och resten kanske jag säljer av på medellång sikt. Nu till rapporten!

Sammanfattningsvis kan konstateras att årets utdelningsnivå nästan redan har räknats hem under det första kvartalet! Översiktligt motsvarar vinst och orderingång redan efter ett kvartal en tredjedel av vad som totalt presterades under 2016. Sett till nettovinst presterar företaget det bästa kvartalet sedan börsnoteringen!

Det ser helt klart lovande ut!

Skärmdump från Multiconsults kvartalsrapport.

Siffrorna i rapportens sammanställning talar sitt tydliga språk. Vinsten ökar till 800 miljoner norska kronor, vilket som jämförelse utgör en tredjedel av hela 2016 års vinst. Det är riktigt bra och skvallrar om en god tillväxt. Också vinst per aktie ökar i motsvarande storleksordning och motsvarar ensam en tredjedel av fjolårets totala vinst per aktie. Faktum är att årets utdelning på 3 kronor nästan ensam har räknats hem redan första kvartalet. Investeringskostnader för expansion är dessutom tagna under 2016. Därför tror jag att sannolikheten är stor att vi har en tvåsiffrig procentuell utdelningshöjning att se fram emot nästa vår.

Bästa kvartalet sedan börsnoteringen!

22,3 procent överträffar tidigare års tillväxt. Delvis kan det dock förklaras av kalendereffekter då påsken, som är en mycket större högtid i Norge än i Sverige, inföll under det andra kvartalet i år jämfört med förra året.

Marginaler ökar också men framförallt gläds jag åt den ökande orderingången. Också här presterar rapporten ungefär en tredjedel av fjolårets orderingång. En ökad orderbacklog innebär också att det finns projekt att ta av vid eventuella svagare kvartal framöver.

Expansion genom förvärv börjar redan uppvisa lönsamhet

Förvärvet LINK arkitekturs resultat

Särskilt glädjande är att förvärvet LINK arkitektur redan börjar uppvisa lönsamhet. Vinst och orderingång överstiger väl motsvarande resultat första kvartalet 2016. Detta är ett mycket positivt tecken då det innebär att de kostnader som är förknippade med förvärv redan börjar betala av sig. Det talar för att vi kan se fram emot ökade vinster i kommande rapporter.

Under det första kvartalet har Multiconsult dessutom förvärvat svenska konsultföretaget Iterio. Det talar för att det finns potential för ytterligare vinster när stordriftsfördelar och synergier relaterade till förvärvet kan tillvaratas så småningom. Också några mindre förvärv har genomförts under radarn, däribland har Multiconsult köpt upp Rambølls kontor i Ålesund. Att kunna förvärva från en så etablerad aktör är en fjäder i hatten.

Mindre exponering mot oljesektorn

Till sist gläds jag åt att exponeringen mot oljesektorn minskar samtidigt som exponering mot förnybar energi och miljö blir allt större i projektportföljen!

Minskad exponering mot oljesektorn

Det innebär det en diversifiering av företagets projektportfölj som gör Multiconsult mindre känsligare för oljeprisets fluktuationer. Det innebär att det var ett fint läge att öka nu när den norska kronan var exceptionellt pressad och nästan exakt lika mycket värd som den svenska. Framförallt är det, givet mitt hållbarhetsfokus i mina investeringar, förstås en mycket glädjande nyhet att andelen olja i konsultportföljen minskar samtidigt som andelen förnybar energi är nästan tre gånger så stor. Också projektportföljen inom miljö- och vatten är nu större än för oljesektorn. Detta är en utveckling som jag ser fram emot att följa.

Jag har som sagt fyrdubblat mitt innehav från 50 till 200 aktier och kommer fortsätta öka så länge aktien handlas under 90 norska kronor. Jag tror att vi kommer få se en positiv trend framöver och att det finns både långsiktiga och kortsiktiga vinster att hämta från Multiconsult.

Och som vanligt är blogginlägg inte att betrakta som finansiell rådgivning. 
Läs företagets rapporter och bilda dig din egen uppfattning.

3 kommentarer:

 1. Tjenare Utlandsutdelaren!

  Ville bara säga att jag precis handlade en rätt dyr gräsklippare via en av dina länkar. Tänkte bara det skulle vara kul att höra om det gav dig något extra då det var ett litet större inköp:) Du kan väl höra av dig om det rasslar till:)

  Ha det gott!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Roligt! Självgående eller manuell gräsklippare? Hoppas att du blir nöjd. Någon krona extra verkar det ha blivit i AdSense.

   Hälsningar,
   Utlandsutdelaren

   Radera
  2. Gött! En självgående best blev det😊👍🏻

   MvH Pengaregn

   Radera