Denna börsveckan har varit ovanligt lugn. Kanske för att den endast hade fyra handelsdagar. Jag tycker samtidigt att många aktier har börjat stiga till nivåer där de inte är särskilt lockande att öka i.
Ett större köp har det blivit. Jag ökade med 4 aktier i P&G. Det är en tråkaktie som med någon plump i protokollet är en utdelningsaristokrat. Utdelningstillväxten brukar inte vara jättehög men den klarar sina procent år efter år och utgör precis den bas jag på riktigt lång sikt vill ha i portföljen. Jag har bekanta som arbetar i P&G och har sedan många år tillbaka fått ett positivt intryck av deras verksamhet. Aktien är inte billig men ej heller orimligt dyr. En YOC på över 3,33 procent tyckte jag var försvarbart i brist på alternativa investeringar och mycket ledigt kapital. Dollarkursen var vid köptillfället fortfarande hög men runt 8,8 USD/SEK är ändå lägre än vad den har varit på ett tag. P&G har en stor fördel som gör att jag gärna vill ha in dem i portföljen: de är en kvartalsutdelare med utdelning i februari och augusti, två månader med relativt få stabila alternativ. Nu är dividend carpet bombing inget självändamål men jag vill ändå ha minst 2,5 procent av årsutdelningen varje månad.
H&M köpte jag ytterligare ett gäng aktier i på vägen ned. Det är en YOC på snart 4,6 procent och med utdelning redan den 17 maj tycker jag att man får lite av en premie på 4,90 kronor till ett ganska lågt pris om man som mig är långsiktig i sitt innehav. Tror fortfarande det finns en risk att vi fortsätter nedåt 205 kronor på kort sikt, inte minst med tanke på att utdelningen avskiljs nästa vecka, men såvida inte resultaten fortsätter peka åt helt fel håll är det en försvarbar riskpremie just nu. På lång sikt tror jag fortfarande att H&M reder ut stormen och åtminstone återvänder till nivåer runt 245 kronor.
Akelius Pref har jag länge velat öka i. Dels är det en högutdelare som ändå är stabil och med utländska fastighetsinnehav mindre känslig för en eventuell svensk bostadsbubbla än andra fastighetsaktörer. Den höjer helt enkelt portföljutdelningen. Dels delar Akelius liksom P&G ut i februari och augusti, två av de svårare månaderna. Jag tycker fortfarande att preferensaktien är för högt värderad och under 307 kronor är mitt riktvärde för större köp. Samtidigt tyckte jag att ex-datum igår var ett rimligt tillfälle att köpa på dippen inför kommande utdelningar. En YOC på 6,35 blir det i alla fall och det är inte så illa.
Kinnevik har gjort debut i portföljen. Det blev bara ett par aktier här också men jag tyckte att det var ett spännande läge att chansa när aktien handlas till en YOC på nära 3,5 procent. Också här får jag 8 kronor åter i utdelning redan om ett par veckor. Kinnevik har egentligen aldrig varit min favorit bland investmentbolag och jag föredrar Investor eller Industrivärden alla dagar i veckan. Deras teknikfokus är något som jag inte har så mycket av i portföljen. Därför tycker jag att det är klokare att försöka mig på fondliknande investmentbolag än att lägga tid på att följa en sektor som jag personligen är genuint dålig på. Sedan är jag nyfiken på att testa Kavastus tips om att placera pengar i investmentbolag i tjurmarknad eftersom de ofta tenderar utvecklas som börsen som helhet. Så här långt har det visat sig stämma bra. Så länge investmentbolag är rimligt värderade är det nog något jag ska överväga att göra mer av framöver. Det jag inte gillar med investmentbolag är dock den ojämna utdelningshistoriken.
En glädjande nyhet var att Avega presenterade ett kanonresultat. Jag hade ökat från 25 till 100 aktier den senaste månaden så när kursen steg med nästan tio procent på en dag kändes det klockrent. Min YOC är en bra bit över 5 procent men jag tycker fortfarande inte att aktien är speciellt dyr. Den sjönk tillbaka lite igår men det berodde på exdag då utdelningen avskiljdes från kursen.
Ett annat fint resultat presenterade Serneke. Jag skrev en sammanfattning igår. Nu tror och hoppas jag att kursen äntligen vänder uppåt lite mer stadigt. 110-kronorsintervallen bröts med besked igår när kursen var upp som högst 9 procent. Intressant att notera är att storkapitalet återvänder med Avanza som största nettosäljare. Ja, jag sålde också lite. Har sedan länge bestämt mig för att sälja av de 50 aktier jag har på kapitalförsäkringen sedan teckningen eftersom jag har köpt ytterligare 50 aktier i investeringssparkontot för att samla hela mitt innehav där. 500 aktier vill jag ha på sikt. Nu sålde jag bara 5 för att vikta ned risken lite, det känns dumt att sälja alla 50 aktier på en gång mitt i den starkaste köpsignalen och uppåttrenden sedan aktien börsnoterades.
Min portfölj och mina utdelningar under april skrev jag också om. I veckan har utdelningar från Hemfosa, Boston Pizza och TransAlta Renewables ramlat in på kontot. Tyvärr har CAD försvagats mot SEK varför de blev lite lägre än jag normalt räknar med. Det innebär dock att jag till helgen ska titta lite extra på om det inte kan vara läge att öka mer i kanadensiska aktier igen? Just TransAlta Renewables föll ordentligt igår och där har jag en order inne och fiskar. Vill helst köpa till YOC 6 procent eller högre och då är det fortfarande en bit ned till dess. Istället ökade jag i Realty Income igen. Den är en fin stomme i portföljen som säkerställer utdelning varje månad. Nu handlades aktien runt 55 USD och med en YOC på 4,5 procent igen. Helt försvarbart tycker jag.
Norska kronan är nu nästan lika mycket värd som den svenska. Jag tittar därför fortfarande på att öka lite i norska aktier.
Trevlig helg!
hej och tack för en instressant blogg!
SvaraRaderaAng Årsredo 2016 för Boston, vad innebär egentligen Shareholder deficiency (261,902) ?
/Calle