söndag 23 april 2017

Veckoplan v. 17 - Kopparbergs eller J&J?

Jag befinner mig just nu i en situation där jag inte har många bra alternativ att öka i. Kärninnehaven handlas fortfarande till högst rimliga nivåer men jag har ökat såpass mycket på lägre nivåer att portföljandelen är stor i alla utom Handelsbanken, där jag dock ökat tillräckligt vid nuvarande värdering. Samtidigt har jag köpt min månadsutdelare för den här månaden och ökat till bristningsgränsen i alla mina norska innehav medan det fanns valutarabatt.

Inför tisdagens löneutbetalning har jag för ovanlighets skull en post pengar som är stor nog för att göra ett större inköp av en i courtage räknat dyrare aktie. Jag har länge velat gå in i Kopparbergs och öka i J&J bortom min symboliska enda aktie från Avanzas courtagefria kampanj. Av principskäl vill jag egentligen inte köpa under 3 procent YOC men inser samtidigt att de här aktierna mycket sällan handlas på den nivån. Därför överväger jag att ta en första lång position i en av aktierna. På tisdag blir jag nettomiljonär om inget jätteras inträffar under måndagen. Nu firade jag förvisso på förhand genom att öka upp till tusen aktier jämnt i Minesto men att ta in någon av dessa bägge aktierna på allvar i portföljen känns som ett värdigt och långsiktigt sätt att högtidlighålla milstolpen.

Vilken aktie hade du valt idag - Kopparbergs eller Johnson & Johnson?

Kopparbergs har jag bevakat under flera veckor. Min utgångspunkt är precis som jag skrev förra veckan att jag liksom Börsveckan tycker att aktien är för dyr (läs: haussad) och helst åtminstone vill avvakta en YOC på 3 procent vilket motsvarar en aktiekurs runt 195 kronor eller lägre. Frågar mig ändå om jag kanske riktigt långsiktigt bör ta in ett första innehav ändå. En avvägning där är också om jag bör köpa nu till en YOC på åtminstone 2,8 procent och räkna in utdelningen eller om jag bör avvakta exdatum om en månad och köpa när aktien ska värderas ned med cirka 6 kronor vilket borde ge en YOC på över 2,9 procent. Ett som är säkert är att jag inte köper över 210 kronor. Efter att ha bevakat aktien under några veckor märker jag också att säljtrycket inte är särskilt stort. Jag tror helt enkelt att först en större kris av något slag skulle få de många småspararna att trycka på säljknappen samtidigt som de institutionella investerarna vid nuvarande nivåer verkar antingen sitta lugnt i båten eller avvakta än billigare nivåer.

Förbluffas också över hur många som verkar fokusera på var aktiekurs och valutakurs står idag jämfört med historiken (undrar snarast vilka tokar som köpte aktien för 330 kronor en månad efter folkomröstningen efter Brexit?). Det relevanta är vilka vinster Kopparbergs kommer göra i framtiden och hur framtida valutakurser påverkar aktien. Hur Brexit påverkar Kopparbergs vet jag inte och eftersom jag av principiella skäl inte skriver om politik på bloggen vill jag inte spekulera i det. Däremot finns det på längre sikt andra marknader där Kopparbergs rimligen kan exportera och därigenom öka vinsttillväxten.

På riktigt, riktigt lång sikt tror jag dock att Kopparbergs är ett ganska rimligt innehav som liksom Axfood inte är så konjunkturkänsligt. Det bidrar till diversifiering. Nackdelen är att jag tror att tillväxten kan riskera hämmas av tuffare år framöver. Jag tror alltså inte att vi kommer få se lika fantastiska utdelningsökningar som de senaste åren utan snarare mer normala utdelningshöjningar i trakten 4-8 procent. Det skulle innebära att det tar åtminstone fem år innan utdelningstillväxten ger mig en YOC i närheten av portföljgenomsnittet på 4 procent. Så länge portföljandelen inte är större än ett par procent på kort sikt och en procent vid årsskiftet kan jag dock acceptera det.

J&J vill jag växla upp i på riktigt, riktigt lång sikt. Avsikten är att det ska vara en aktie som i högre grad kan driva portföljens utdelning när jag har ett par miljoner i aktiekapital och inte längre är lika mån om att snabbt maximera utdelningen. Jag vill helt enkelt på lång sikt minska antalet riskabla enfastighetsaktier och preffar för att istället öka upp stabilare aktier som J&J. I andra vågskålen är förstås att ett alltför stort portföljinnehav i J&J idag precis som Kopparbergs skulle sänka portföljens genomsnittliga utdelning. Skillnaden är dock att en valutakurs runt 9 USD per SEK dyr vilket innebär att jag på längre sikt får räkna med att valutaeffekten kan sänka utdelningen med 10-15 procent. Det skulle innebära en netto-YOC på 2,5 procent vilket är lågt.

Idag handlas aktien till YOC 2,6 procent men då bör man också ta i beaktande att det är mycket sannolikt att utdelningen höjs nu i juni. Mycket talar för en höjning från 80 till 85 cent. Det skulle innebära en YOC på 2,8 procent som om än svider i plånboken åtminstone är försvarbart.

Jag tror i det korta perspektivet inte att USD-kursen kommer understiga 8,5 SEK. Det är hur som helst inte mer än kursrabatten som aktien nu handlas med. Fem procent ned låter kanske inte mycket men J&J är en stabil utdelningsaristokrat som nästan aldrig har några större dippar och tack vare utdelningstillväxten nästan alltid ökar. Därför

Egentligen ser jag P&G som mer prisvärd än J&J, inte minst när aktien efter ex-datum nu handlas runt 3,1 procent YOC. Samtidigt är J&J som sagt aldrig prisvärd och kanske är detta ett läge där jag bör passa på. Läxan är att jag var dumsnål senast när aktien handlades nedåt 110 USD. Dit bör aktien inte återvända eftersom vinst och utdelning har ökat sedan dess. Därför överväger jag att passa på.

Övrigt

Många noterar att Cloetta backar. Jag tycker personligen att aktien är haussad eftersom den är beroende av tillväxt genom förvärv. Kassan är förvisso stark men det är ingen garanti för att framtida tillväxt kommer bli lika god som historisk. H&M har visat hur brutal marknaden kan vara när alltför uppskruvade förväntningar ska revideras till rimligare nivåer. Eftersom YOC även vid en kurs runt 30 kronor inte ens överstiger 2,5 procent är aktien inte billig nog utifrån mitt utdelningsfokus.

Apropå H&M så äger jag nu 172 aktier med ett mål om högst 200 under detta året. Jag tycker att det är lagom på nuvarande nivåer och kommer inte öka ytterligare såvida inte aktien även fortsättningsvis handlas under 216 kronor. Skulle aktien fortsätta nedåt 205 kronor kommer den handlas bortåt YOC 4,75 procent och då blir det frestande att fortsätta öka.

Rapportsäsongen drar igång på allvar och i min portfölj släpper många företag rapporter i veckan. Vid viss kursnedgång men i övrigt hygglig rapport kanske jag passar på att öka långsiktigt i Akelius pref, ATEA, Castellum, Handelsbanken, Hemfosa, Investor, eller Kone. Annars är jag ganska nöjd med de innehav jag har i dessa företag till nuvarande kurs.

Multiconsult handlas fortfarande på historiskt låga nivåer pressad av lågt oljepris och därtill svag NOK. Företaget går dock bra och expanderar. Man har nu tagit stora investeringskostnader de senaste två kvartalen som är förknippade med förvärv. Därför tror jag att detta är ett bra läge att gå in ytterligare. Om jag kan köpa ännu några aktier före ex-datum den 27 april runt 90 NOK kommer jag därför göra det och annars kommer jag återinvestera utdelningen i en ny aktiepost efter ex-dag.

Serneke skrev jag lite om igår. Om aktien fortsätter ned under 103 kronor kommer jag ta ännu en swingtradingposition vilket har visat sig framgångsrikt hittills.

Sedan sneglar jag lite ytterligare på TransAlta Renewables. Skulle aktien fortsätta nedåt överväger jag att öka runt 15 CAD vilket skulle ge en YOC på 6 procent med en sannolik men på intet sätt bekräftad blygsam utdelningshöjning till 0,075 CAD/månad inräknad.

2 kommentarer:

  1. Själv skulle jag ökat i JNJ, stabiliteten är grym. Jag har lite PNG, men väljer JNJ före dom lätt. PNG:s tillväxt känns lite sådär tycker jag, JNJ känns säkrare och om 5 år bör man ha en YOC på 4% om man köper idag.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror nog att P&G och J&J kommer ha ganska likartad tillväxt på längre sikt. P&G har ett par plumpar historiskt men tuggar på ganska bra.

      Tack för kommentar. Får se i veckan hur jag gör beroende på hur aktiekurser och dollarkurser utvecklas.

      Radera