tisdag 4 april 2017

Månadssammanfattning: mars - utdelningsrekord!

Utdelningssäsongen är igång på allvar och portföljen slog därför utdelningsrekord - 1 846 kronor!

Resultat för februari månad blev 327 355 kronor. Det innebär att portföljen i praktiken efter insättningar nästan har minskat marginellt under mars. Stora innehav i H&M och Serneke har dragit ned samtidigt som Axfood, Castellum och Handelsbanken har tyngt lite när de backat marginellt i anslutning till utdelning. Även om övriga innehav har utvecklats fint har de inte kunnat kompensera.


1 846 kronor i utdelningar blev det som sagt. Diagrammet ovan visar att utdelningarna verkligen har tagit fart nu. Från och med nästa månad kommer jag bara visa för helåret 2017.

Roligt är också att utdelningarna för första gången utgör mer än 1 procent av de totala insättningarna. Detta trots att många utdelningar inte har fallit ut ännu. I mars månad hade portföljen en genomsnittsutdelning på 3,86 procent eller 4,85 procent om man räknar bort de IPO som inte ger utdelning. Mitt mål är att klara 4-5 procent på lång sikt. Eftersom andelen IPO minskar månad för månad kommer jag klara det målet redan före sommaren så länge börsen handlas till nuvarande YOC.

Axfood stod ensam för 65 procent av utdelningarna. Tillsammans med Castellum stod de bägge aktierna för nästan 88 procent. Utdelningshöjningarna i bägge aktierna har dessutom varit en fin bonus. Bägge utdelningarna har återinvesterats rakt av på ex-datum vilket känns som win-win även om det dröjer innan jag kan skörda nästa utdelning igen.

Övriga utdelare var J&J, Kone och VFC. Som alltid även månadsutdelarna Boston Pizza, Realty Income och TransAlta RES.

Annan avkastning blev 20 kronor i blygsam nettovinst från aktieförsäljningar. Den utgjordes av att jag minskade risken genom att gå ur Delarka samtidigt som jag tog hem en kort swingtrade i marginalen i Serneke. Framförallt reflekterar det att jag har haft mycket att göra i mars.

Ränteintäkter blev 4 kronor. Jag funderar ärligt talat på om det är någon poäng att alls sätta över lönen på korträntekontot (0,30 procent). Samtidigt sprider jag ut mina köp över månaden och kan jag få ett par kronor i bonus gratis är det alltid något. Det blir i alla fall en femtiolapp över helåret. Nackdelen är att jag får något sämre likviditet. Framförallt när det gäller utländska aktier där jag inte kan handla kvällstid om jag har glömt föra över pengar. Just nu är utländska valutor dock högt värderade och då tycker jag inte att det spelar så stor roll. I framtiden kanske jag för över mer pengar till kontot direkt men samtidigt finns dimensionen av att jag inte vet på förhand hur jag vill fördela insättningar mellan svenska (ISK) och utländska (KF) aktier. Det kostar i skatt att flytta mellan dessa konton i onödan eftersom det räknas som nya insättningar även om det är inom samma depå.

Sparkvoten landade på 85 procent. Det är marginellt lägre än rekordet på 86 procent från februari. Konstaterar att mina utgifter fortfarande är låga. Mycket tack vare att jag har arbetat mycket varför det inte funnits tid för någon konsumtion utöver mat och det löpande. Kostnaderna rann dock iväg mot slutet av månaden i ett par investeringar i saker som jag behöver på längre sikt, mycket eftersom mina löpande utgifter var så låga att det fanns utrymme. På intäktssidan har jag fått löneförhöjning. Det innebär i sin tur att jag kan lyxa till det lite extra och ändå spara ungefär lika mycket.

Framöver tar jag mig en funderare på hur mycket jag vill spara. Jag har egentligen bara haft ett mål om en sparkvot på 75 procent. Det skulle i teorin räcka för att nå mitt miljonmål om 1 miljon kronor i aktier i utdelningsportföljen senast september 2019. Jag överväger därför att slå av på takten något och lägga mig mellan 80-85 procent varje enskild månad med som lägst 80 procent på helåret. Det skulle ge mig ytterligare ett par hundra tusen under en treårsperiod och samtidigt innebära att jag kan nå målet om 1 miljon kronor i aktier redan till våren 2019 om börsen inte kraschar till dess.

Jag lutar åt att ha ett absolut minimimål på 80 procent, sikta mot 85 procent och chippa in någon hundralapp extra i marginalen om det blir möjlighet.

Övrigt

Portföljen har utvecklats till att fokusera mer på mina kärninnehav. Därför börjar dessa nu utgöra en solid grundplåt om ungefär en tredjedel av portföljen. Ett nytt litet innehav är Pioneer Pref. Återkommer med en portföljuppdatering senare i veckan.

För andra månaden i rad slog bloggen läsarrekord. 12 873 läsare är 12 procent fler än i februari. Rekord även för antal besökare under en enskild dag med 1 104 besökare. Och då är bloggen ändå bara en rolig hobby där jag inte ens har gjort något större försök att sprida den till så många som möjligt, optimera SEO, intäkter eller liknande. Skriver bara för att det är roligt.

Tack alla läsare för att ni följer min sparresa!

2 kommentarer:

  1. Grattis till din löneökning. Måste säga att jag är riktigt imponerad av din sparkvot. Själv är jag nöjd när jag kommer upp i över 50% en månad. Hoppas både din portfölj samt utdelningarna ökar framöver :) Tack för en trevlig blogg.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Följer din blogg regelbundet också!

      Sparkvoten beror ju på att jag lever enkelt och inte bor i en högt belånad BR i Stockholm. Den dag jag flyttar hem till Sverige kommer jag också antagligen kämpa för att klara 50% men hoppas på att bygga upp en hygglig passiv inkomst från utdelningarna till dess.

      Radera