måndag 23 oktober 2017

Ahlsell, Avega, Inwido och Serneke

Ville efter en händelserik börsdag skriva några rader om de aktier som stått i fokus för min del.

Serneke vände idag åter till noteringskursen 110 kronor. Jag har tidigare minskat mitt innehav till de 500 aktier som jag långsiktigt vill äga. Tror det finns två anledningar till att aktien faller just nu. Den ena är att Serneke också drabbas av övergripande oro för höjda räntor, vikande efterfrågan på fastigheter och risk för svagare byggmarknad. Den andra är mer specifikt att rapporten för det tredje kvartalet som publiceras senare i veckan väntas bli svagare. Detta är väntat eftersom företaget inte har planerat in lika många order det tredje kvartalet och lagt över någon order på fjärde kvartalet. Det är ej heller anmärkningsvärt eftersom också föregående års tredje kvartal var svagare. Några institutionella investerare förefaller ha minskat i aktien vilket förklarar dagens nedgång med sju procent. Den senaste nya informationen som publicerades var att Svolder ökar sin andel i Serneke till cirka fem procent. Mitt grundcase när det gäller Serneke är oförändrat och jag väljer att ta rygg på Svolder när ett tillfälle nu uppstod. Därför ökade jag idag lite blygsamt med knappt tre procent.
Till syvene och sist hänger mycket i slutänden ändå på Karlastaden och där har inget förändrats.

Ahlsell såg ett litet minirally i morse på nyheten att en styrelseledamot har ökat. Aktien stängde över 55 kronor och stängde det tidigare gapet. Nu lite positivt momentum. Har hela tiden varit lite kluven till om jag ska behålla Ahlsell eller inte som ju inte riktigt passar min utdelningsprofil. Det talas samtidigt om återköp av två procent av aktierna vilket i praktiken är att jämnställa med en utdelning om än med skillnaden att det avspeglas i kurs för kvarvarande aktier. Behåller tillsvidare och avvaktar trenden.

Avega kommer vad det verkar bli uppköpta av Tieto. Det har varit en glimrande affär för mig som i skrivande stund är upp 67 procent. Samtidigt är jag lite ledsen över att en fin utdelningsaktie verkar försvinna. Tieto har också en fin utdelningshistorik men dem kan jag inte lika väl. Dessutom har bekanta som arbetar för dem inte givit de mest glimrande lovorden precis.

Inwido föll också idag på en svag rapport. Jag passade på att öka lite. Placera skriver att de beräknas dela ut fyra kronor per aktie redan nästa år och 4,50 kronor om två år. Om det stämmer är det ju en alldeles glimrande affär. Aktien handlas nu över fyra procent YOC mot årets utdelning. Nog för att jag tror att de kommer få utmaningar om byggmarknaden vänder och efterfrågan på deras produkter minskar med konjunkturen. Samtidigt har de förutsättningar att växa utanför Sverige och det saknas inte förutsättningar för långsiktig tillväxt. Ett stabilt och fint företag som jag vill köpa och behålla.

4 kommentarer:

 1. Lite trist med Avega. Jag sålde av dom idag. Ökade lite i Inwido precis som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar också på att sälja för att kunna placera i annat men vore synd att bli av med dem om affären med Tieto av någon anledning inte går i lås.

   Kul att vi tänker lika om Avega och Inwido! :)

   Radera
  2. Om affären av någon anledning inte går igenom får du nog chans att köpa tillbaka dom billigare. Någon budhöjning känns inte aktuell.

   Radera
  3. Det har du rätt i. Tog tag i det och sålde idag också. 66 procent vinst på mindre än ett år är inte fy skam. Men kommer sakna Avega, fin aktie.

   Radera