fredag 20 oktober 2017

Rapportsäsong igång - ökat i kärninnehav

Det märks att rapportsäsongen är igång. Positiva överraskningar och besvikelser om vart annat. Jag passade på att öka i kärninnehaven. Anledningen är främst att jag gärna ökar lite för att bibehålla portföljandelen när ny information genom företagens rapporter bekräftar fortsatt stabil inriktning.

Axfood presenterade en fin rapport som bekräftar att företaget fortsätter utvecklas på ett lugnt och tryggt sätt. Gillade att försäljning i befintliga butiker ökar. Hade planerat att fylla på med några aktier men den ordern gick tyvärr inte igenom i morgonrallyt. Axfood handlas nu till yield on cost på 4 procent vilket är fullt godtagbart. Att jag ändå inte ökade beror på att min portföljandel redan är cirka 7 procent varför jag helt enkelt är fullinvesterad i det korta perspektivet och inte behöver öka före nästa utdelning om aktien inte skulle handlas med rabatt.

Castellum presenterade en fin rapport som befäste fortsatt tillväxt. Som långsiktig utdelningsinvesterare fick jag däremot bekräftelsen jag letade efter i fortsatt stabila finanser, rimlig andel lån och inte minst hyresintäkter som ökar något mer än inflationen. På lång sikt ser jag Castellum som ett obligationsliknande defensivt innehav där hyresintäkterna garanterar mig de få procent jag vill åt i utdelning. Det blev en näve aktier ytterligare om än inte billigt. Nu är jag i praktiken fullinvesterad också i Castellum så att jag klarar mig över hela 2018. Skulle kursen sjunka när det andas räntehöjning nästa gång kommer jag dock börja öka igen.

Clas Ohlson är en underskattad tråkaktie där tyckardebatten dels kretsar kring om de kommer klara konkurrens från e-handel och dels om de har så mycket mer utrymme att växa. Växer gör de dock fortfarande, öppnar nya butiker i Tyskland, och utdelningen är god. Det är förvisso nästan ett år till nästa utdelning men aktien brukar ha en kursnedgång under hösten, så också i år. Jag valde helt enkelt att öka med en näve aktier för att bibehålla portföljandelen. Just nu utgör aktien 2,75 procent av portföljen och på lång sikt är jag nöjd med en portföljandel på ett par procent.

Handelsbanken presenterade en rapport som gav mig den bekräftelse jag ville ha på att aktien fortsatt är på rätt spår. Skrev en enkel kommentar tidigare i veckan (länk). Sedan dess ökade jag ytterligare dussinet aktier och har i skrivande stund 3,3 procent av portföljen i aktien att jämföra med långsiktigt önskvärda 2-3 procent. Ganska lagom tycker jag vid nuvarande värdering.

H&M är ett kärninnehav som jag valde att inte öka i. Det beror på att jag redan är fullinvesterad för ett bra tag framöver eftersom jag ökat hela vägen ned till 200 kronor. Nu avvaktar jag kommande rapporter och besked avseende om utdelningsnivå bibehålls eller inte.

Ahlsell är värd en notering om att de avser återköpa cirka två procent av aktierna. Även om jag föredrar att få pengar in på kontot i utdelning är ett återköp i praktiken att jämföra med utdelning så tillvida att det ökar kvarvarande aktiers värde.

I veckan blev det också små ökningar i Inwido, Scandic och Skanska. Alla aktier jag tror på och tycker är långsiktigt stabila. Nu handlades de alla till nivåer som inte är billiga men goda nog att öka lite, inte minst i Scandic där jag inte alls ökat sedan i våras och helt enkelt vill bebehålla andelen.

Att jag ökade i veckan beror dels på att börsen nu gav en tydlig signal uppåt underbyggd av övervägande positiva rapporter. Därför tror jag att vi kommer att se en ny OMX-ATH innan det eventuellt vänder längre fram. Dessutom är det bara ett par dagar kvar till nästa lön. Jag har en liten krigskassa på kontot sedan i somras och har redan före lönen går in på kontot kvar 3 procent i likvida medel på korträntekonto. Det tycker jag är en ganska rimlig balans för aktieportföljen.

Med dessa ökningar är jag bara någon hundralapp ifrån att kunna förvänta mig över 20 000 kronor i utdelningar nästa år utifrån nuvarande aktieinnehav!

OBS! Detta inlägg är bara en personlig reflektion över den gångna börsveckan. Det ska inte ses som finansiell rådgivning. Bilda dig en egen uppfattning och läs de många artiklar och analyser som mer ingående kommenterar ovan nämnda aktier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar