lördag 3 juni 2017

Månadssammanfattning: maj - utdelningsrekord igen!

Maj är för många aktiesparare traditionellt den kanske starkaste utdelningsmånaden. Så också för mig. Därför har portföljen än en gång noterat ett utdelningsrekord!

Utdelning: 2 238 kronor

Detta är min högsta månadsvis utdelning hittills! Det motsvarar 0,6 procent av portföljens totala värde. Nu visste jag förvisso på förhand att maj skulle bli vårens starkaste utdelningsmånad men överträffade ändå mitt uppsatta mål om minst 2 000 kronor i utdelningar denna månaden. H&M är förstås största utdelande aktie och stod ensam för cirka 40 procent av månadens utdelningar. Multiconsult och Hemfosa stod för cirka 10 procent vardera. Hela 17 aktier delade ut i maj.

Till och med maj månad har jag nu fått 6 469 kronor i utdelningar.

Resultat: 402 000 kronor

Jag fäster faktiskt inte särskilt stor vikt vid portföljvärdet från dag till dag. I slutet av månaden passerade jag dock ytterligare en milstolpe och uppnådde 400 000 kronor. Att H&M föll på månadens sista dag gjorde att resultatet dämpades med ett par tusen kronor. Jag tackade och tog emot genom att öka, vilket hittills har varit en fin affär.


Annan avkastning blev 225 kronor. Att det blev såpass mycket beror på att jag har tagit hem vinst genom att fullfölja halva den på förhand planerade flytten av Sernekeaktier från Kapitalförsäkring till Investeringssparkonto. Jag har också tagit hem vinst och minskat i Telia. Den största förtjänsten där är dock att jag nu har en bättre balanserad portfölj än tidigare. Jag har dock valt att behålla halva mitt innehav av Sernekeaktier i KF och 60 procent av mina Teliaaktier tills vidare helt enkelt eftersom trenden på kort sikt är god i bägge aktierna. Därutöver blev det någon mindre swingtrade i Minesto.

Ränteintäkter blev 3 kronor. Är nästan lite fånigt att redovisa såpass små summor. Jag gjorde en del köp under månadens senare hälft vilket gjorde att jag inte hade så mycket kapital på räntekontot, utan istället bundet i liggande köporder i olika aktier. En god nyhet är att mina ränteintäkter kommer bli åtminstone dubbelt så höga kommande månader. Orsaken är att Avanza har höjt räntan på sparkontot jag använder och jag skrev om detta här.

Sparkvoten landade på 84 procent. Det är precis samma resultat som i april och något jag eftersträvar som ny normalnivå även om det blir tufft att klara i längden de månader då jag behöver göra större inköp igen. Samtidigt marginellt lägre än rekordet på 86 procent från februari och 85 procent under mars. Min genomsnittliga sparkvot är nu 78 procent.

Juni kommer dock bli årets sämsta utdelningsmånad där prognosen är att jag inte ens når hela vägen fram till 250 kronor. Därefter ser det mer positivt ut och med undantag av augusti räknar jag med att klara minst en tusenlapp i utdelning varje månad året ut. Det är bara för december som jag inte redan idag uppnår det målet. Augusti kan jag teoretiskt klara om jag skulle få ett bra läge att fylla på ordentligt i Akelius pref.

Det har hänt en hel del i portföljen under månaden och jag kommer göra en uppdaterad portföljrapport i veckan. Håll till godo!

3 kommentarer:

 1. Helt otroligt med 84% sparkvot, låter som du lever enkelt minst sagt?! Jag prioriterar även annat och är nöjd med ca 30%. Jag fick också en hel del utdelningar som jag skrev om på bloggen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 84 procent är ganska extremt men beror på att jag inte har haft några större utgifter de senaste månaderna. Mitt mål är att klara att spara minst 75 procent över helåret. Jag har låga boendekostnader eftersom jag bor utomlands och inte har några bolån. Mina löpande utgifter för mat är också låga eftersom jag köper basmat och lagar det mesta själv.

   Radera
 2. Grattis och grymt jobbat med utgifterna!

  SvaraRadera