tisdag 20 september 2016

Orkla - intressant köptillfälle hägrar

För den som till händelse inte redan känner till Orkla skulle man förenklat kunna hävda att de är Norges motsvarighet till P&G och JNJ. Ett företag som köper upp, förvaltar och förädlar flera goda varumärken, inte minst i konsumentsegmentet. För egen del kom jag i kontakt med dem under talangrekryteringsevent under studietiden och mina första år i arbetslivet.

Här i Sverige profilerade de sig ofta genom det för oss kända varumärket Göteborgs Kex, där jag som ung student inte sällan till min glädje fick några gratispaket med mig hem från eventen. Abba är ett annat känt svenskt varumärke som Orkla Foods äger. För den norska konsumenten är Nidar antagligen mer välkänt med bl.a. bamsemums.

Det företag som lockar allra mest i Orklas portfölj är enligt min mening dock det stora innehavet i SAPA, som är specialiserade på aluminium. Ett fint och gediget norskt företag med global verksamhet i en underskattad bransch, som lätt faller i glömska bakom mer smakrika varumärken. Färgföretaget Jotun är ett annat gediget företag i portföljen.

Värt att notera är också att Orkla faktiskt länge ägde en stor andel i REC Solar, vilken dock såldes av i anslutning till att bolaget avstyckades för flera år sedan.

Utifrån en första analys lutar sig Orkla tungt mot sina varumärken men min magkänsla är att de inte kommer bli en ny P&G eller JNJ när det gäller utdelningshistorik. De har historiskt tagit för många felbeslut. Kursen är också på historiskt höga nivåer vilket är något avskräckande. Samtidigt kan det dock konstateras att utdelningen, enligt Morningstar, i år varit lägre än historiskt och vid en mer normal utdelningsnivå är dagens värdering fullt rimlig.

Det innebär dock inte att det är en ointressant aktie. Vid nuvarande kurs värderas de till cirka 3,25 procents utdelning - klart godkänt för en liten skvätt Köp A. Min utgångspunkt är att det här är ett företag som kan utgöra 1-2 procent i min utländska portfölj och att det här liksom för andra norska aktier givet valutarabatten är ett hyggligt tillfälle att gå in långsiktigt med en mindre post. Överväger att köpa 10-15 aktier i kursspannet 70-75 NOK.

I fredags rusade dock aktien baserat på köprekommendationer från Bernstein med riktkurs 90 NOK. Det tycker jag personligen är för dyrt såvida inga substansnyheter dyker upp.

Jag äger inte aktier i Orkla.

2 kommentarer:

  1. Kul! Jag har själv lite Orkla i portföljen och har tänkt att öka men den har stigit innan jag hunnit köpa varje gång. :) i dagsläget utgör den knappt 1% men jag skulle lätt kunna 3 dubbla innehavet.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  2. Jag har avvaktat - fiskade lite strax under 75 NOK men fick inget avslut innan det stack iväg. Skulle egentligen helst gå in runt 70 NOK eftersom historiken är lite ojämn i aktien. Har fått ett bra intryck av företagets verksamhet och personal och tror att gamla missräkningar dragit ned kursen. Kommer helt klart fortsätta bevaka framöver och kanske köper ändå när kursen stabiliserats igen och det finns mer information om framtida utdelningar.

    SvaraRadera