fredag 1 februari 2019

Månadssammanfattning januari

Den här månadssammanfattningen blir lite annorlunda eftersom jag redan har skrivit om utdelningarna, som faktiskt minskade för första gången någonsin jämfört med föregående år till följd av att MQ höll in utdelningen i år, har jag skrivit tidigare här.

Efter två månader strax under miljonen klättrade portföljen redan på årets första börsdag över miljonstrecket igen. Där har den stannat och jag landade på 1 101 713 kronor. Detta är nettobeloppet efter en skuld för likvidlån. Aktieportföljens faktiska bruttovärde är därför cirka 1 200 000 kronor.

Just på grund av lånen har jag under januari handlat ganska blygsamt. Jag har istället lagt en del kapitalinsättningar på att minska lånen så att räntan bara uppgår till 0,99 procent. Det har mest rört sig om lite påfyllningar i aktier som Axfood, Castellum, Investor, Holmen och H&M samtidigt som jag fortsatt att öka lite i Inwido och Oriflame som har rejält urblåsta aktiekurser just nu. Belåningen var i december stundtals över 10 procent men är nu nere på 7,5 procent. Eftersom räntan är lägre och lånen delvis härrörs till lite kortare småhandel i Minesto ser jag snarare utrymme att titta i helgen på att öka ytterligare lite nu i februari. Samtidigt är jag rätt nöjd med mitt innehav i många aktier just nu.

Jag fick också min första källskatteåterbäring. Den rör mina utländska aktier. Den landade på hela 29 kronor, ganska nära de 30 kronor jag uppskattade då. En trevlig sak med att blogga är att man kan följa upp sin aktiehistorik, det var verkligen skillnad hösten 2016, länk här. Coca Cola, Realty Income och VFC är de tre aktier som är orsaken till källskatteåterbäringen. Förmodligen även Boston Pizza och TransAlta Renewables. Jag äger alla fem fortfarande. De kommande åren kommer källskatteåterbäringen bli en än trevligare historia. Jag ser den mycket som en bonus eftersom jag aldrig räknar med den i min utdelningsstatistik. Därför blir det ett direkt tillskott i portföljen.

Min sharpekvot är återigen positiv på 0,65. Jag vill förbi 1 igen men det lär ta lite tid. Standardavvikelsen är fortsatt väl hög på 14,94 procent men nu av mer angenäma skäl då de flesta aktier har ökat under januari. Portföljen är cirka 7,25 procent upp sedan årsskiftet, ganska exakt jämna steg med Stockholmsbörsens index.

Min sparkvot är fortsatt runt 80 procent (det beror på att jag har låga matutgifter och låga boendekostnader utomlands då jag inte äger en högt belånad bostad). Jag tycker att jag har varit rätt frikostig med utgifterna men matkostnaderna landade på under 1 500 kronor och cirka 2 500 kronor om man räknar in vad jag köpte med mig hit från Sverige. Det är ett gott tecken på att jag klarar min spardisciplin intuitivt. Med tanke på att jag får högre lön och lägre skatt har jag bestämt mig för att spara på som vanligt och få lite mer guldkant i tillvaron i det lilla. Jag skulle förvisso kunna spara ytterligare 25 - 50 000 kronor över de kommande två åren men tycker inte riktigt att det är värt det när mitt sparande redan är så högt. Blir någon extra utemiddag i månaden och någon extra minisemester om året istället. Vad som är särskilt spännande är att man kan konstatera att mina beräknade utdelningar om 42 500 kronor på mina nuvarande innehav faktiskt täcker mina löpande kostnader. En första frihetsgrad uppnådd! Det innebär att jag den dag jag flyttar vidare med säkerhet kommer kunna leva på mina utdelningar om jag vill.

2 kommentarer:

 1. Grymt jobbat och grattis till att du kan täcka dina kostnader! :) Tror du att du skulle leva lika billigt om du flyttade?

  Ha det bäst! Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej naturligtvis inte! Och i nuläget täcker jag bara löpande kostnader för mat och andra dagligvaror, inte boendekostnader. Lägenheten jag hyr ut i andrahand i Göteborg kostar cirka 5 000 kronor/månad i drift beroende på vad elräkningen landar på. När jag flyttar hem till Sverige räknar jag med att få kämpa för att klara en sparkvot över 50 procent så passar på att spara väldigt mycket nu medan jag har högre inkomst och lägre utgifter för att få en bra start på pengamaskinen. Om jag vill leva som under studietiden i min rymliga etta klarar jag att leva på utdelningar när jag flyttar hem men räknar med att fortsätta jobba.

   Radera