Utmaning antagen! Som ett första led kommer här mitt inspel i diskussionen om bloggarnas kvalité. I nästa led filar jag på inlägg för att hörsamma Onkel Toms uppmaning att göra vecka 7 till en riktig kvalitetsbloggvecka.
Med undantag för en raljant kommentar om Serneke som jag valde att inte publicera har jag inte mottagit någon som helst kritik kring bloggen. Jag utvecklar dock gärna såväl skrivande som design. All konstruktiv kritik och alla goda råd kring vad som kan förbättras välkomnas varmt!
Jag väljer också att skriva det här inlägget för att tydliggöra för er läsare vilka förväntningar ni kan ha på mina blogginlägg.
Grundläggande
Jag har ett mycket roligt och givande heltidsarbete som dock ofta innebär 60-timmarsveckor. Bloggandet är en hobby som jag bedriver på min fritid för att det är roligt. Som de flesta bloggare brottas jag också med utmaningen att kunna skriva av hygglig kvalitet även när det är mycket annat i livet som pockar på uppmärksamhet oavsett om det är arbete, småbarn, flickvän, släkt och vänner eller egentlig fritid i största allmänhet. Ibland har jag mer tid att skriva ordentligt, ibland blir det hastigare inlägg av varierande kvalitet.
Innehåll
Min målsättning är egentligen att skriva 2-3 inlägg per vecka men det har visat sig bli fler än så. Oftast försöker jag skriva inlägg i förväg under helgen och publicerar med schemaläggning. Ibland vill jag dock snabbt skriva om en aktuell händelse som många pratar om, t.ex. en dramatisk utveckling i en enskild aktie eller en ny rapport.
Veckosammanfattning. Dessa inlägg publiceras nästan alltid på fredag eftermiddag och i regel med en rubrik som indikerar att inlägget summerar börsveckan som gått. Jag har läst på andra bloggar att vissa läsare verkar föredra kvartalssammanfattningar eller uppdateringar av portföljen under flik.
Poängen med veckosammanfattningarna är att ge en känsla för hur börsen utvecklas vecka för vecka. De senaste veckorna har t.ex. jag handlat ganska lite aktier medan jag gjorde storköp under ett par veckor i januari. För mig fyller de funktionen av en slags veckodagbok där jag kan gå tillbaka och se hur jag gjorde när börsen stod i ett visst skede. Det bidrar till att jag i efterhand kan utvärdera om jag skulle ha köpt mer eller mindre och på så vis bli en bättre sparare. Till exempel kan jag nu se att jag borde ha köpt mer i Skanska. Då kan jag gå tillbaka och se precis hur jag resonerade när jag köpte Skanska senast. Det ger på ett ärligt sätt er läsare en möjlighet att lära av mina misstag över tid.
Veckoplan. Dessa inlägg publiceras nästan alltid på söndagar och har alltid rubriken veckoplan. Det är en övning som jag genomför under helgen för att få en överblick inför kommande börsvecka. Där summerar jag vilka aktier jag tycker är värda att köpa (eller sälja) och ungefär i vilket intervall. Jag handlar nästan aldrig i realtid och lägger oftast mina order när börsen är stängd. Jag har ofta 60-timmarsveckor på jobbet och ont om tid på kvällarna. Då är detta ett användbart redskap för mig för att snabbt kunna gå tillbaka och titta vilka aktier jag tyckte var relevanta att köpa för att se hur kursen utvecklats och om jag vill lägga en order inför nästa börsdag. Jag har valt att dela med mig av dessa inlägg eftersom jag ändå skriver dem för min egen skull. Tycker helt enkelt att det är roligt att dela med sig med mina läsare av vilka aktier jag tycker är intressanta just nu eftersom andra bloggare gör detsamma i sina inlägg. OBS att detta inte är finansiell rådgivning eller rekommendationer. Det är inte ens ett försök till djupare analys. Flera läsare uppskattar dessa inläggen och de som inte gör det kan enkelt välja bort dem.
Portföljrapport och månadssammanfattningar
Hela anledningen till att jag började blogga från början var att det var så roligt och inspirerande att läsa alla er andra trevliga bloggar och följa er resa både avseende hur portföljen och era utdelningar växer med tiden. De här inläggen kommer därför inte försvinna för jag ser det som en levande diskussion hobbyentusiaster emellan i bloggosfären. Det är just sådana här inlägg som jag älskar att läsa och därför vill jag ge tillbaka genom att dela med mig om hur mitt sparande går. Jag tycker det är jätteroligt att kommentera och skriva några uppmuntrande rader på andra bloggares liknande inlägg.
Skriver inte jättemycket om mitt sparande när det gäller spartips och sådant men tycker det är roligt att inspireras av andra sparare för att förbättra min sparkvot och få portföljen att växa snabbare. Därför sammanställer jag månad för månad mitt sparande. Det uppdateras också runt månadsskiftet under fliken "resultat". Den senaste aktuella portföljen brukar jag redovisa under fliken "portfölj".
Mitt dåliga samvete är att jag inte har haft tid att göra en ordentlig portföljrapport förrän nyligen. Där ska det bli bättring och informationen ska presenteras mer tydligt och transparent. Jag är inte jätteuppdaterad på de senaste statistikprogrammen och har inte lyckats använda några av de bättre som finns tillgängliga. Har med en del möda utvecklat min egen stil genom google sheets. Här tror jag att vi läsare behöver vara ödmjuka inför utmaningen i att bygga upp en intressant blogg. Det är lättast att kopiera skärmdumpar på sparande och naturligtvis inte snyggast. Men jag tycker inte vi ska klandra dem som gör det för de hade antagligen inte tid över där och då att presentera sitt sparande på ett snyggare sätt. Jag försöker att ha ett cirkel- eller stapeldiagram varje gång jag uppdaterar, vilket innebär att det blir lite mer sällan. Tills vidare finns veckosammanfattningarna som komplement.
Hur föredrar ni att sammanfattningar av sparande presenteras? Vad vill ni läsa om? Har ni några tips på bra program att använda för att presentera på ett snyggt sätt?
Uppdateringar om enskilda aktier
Jag skriver ganska sällan ordentliga aktieanalyser. Anledningen är att jag tycker att det finns professionella skribenter som tillför mycket mer än mig. Dessutom finns idag den mest relevanta hårddatan redan tillgänglig genom tjänster som börsdata. I de fall jag gör undantag rör det sig om aktier som jag tycker är mycket spännande men som få andra skriver om, till exempel Serneke och Multiconsult. Se det som en utmaning: det vore jätteroligt om du tar upp stafettpinnen och skriver en bättre analys som ifrågasätter hur jag resonerar i min analys!
Däremot skriver jag ofta när det har hänt en större händelse kring en aktie i portföljen, till exempel en ny rapport. Syftet är inte att genomföra en djupanalys av rapporten. Däremot delar jag vidare information som jag har snappat upp, t.ex. om utdelningstillväxt, utdelningsdatum och kortfattad sammanfattning av några huvuddrag i rapporten. Framförallt vill jag bara förmedla min känsla av hur jag reagerade på rapporten. Tycker nämligen att det är mycket roligt att läsa er andra bloggares reaktioner - nu senast till exempel euforin över Cloettas utdelningshöjning med 50 procent.
Många gör istället detta på twitter. Det gör jag också då och då men jag känner mig begränsad av det korta formatet på twitter och skriver hellre ett blogginlägg, även om det ibland skulle råka bli kort.
Uppdateringar om aktieköp
Oftast nöjer jag mig med att redovisa detta i mina veckosammanfattningar. Ibland skriver jag på twitter. Om det är någon aktie som jag tycker plötsligt har rasat lite väl mycket i kurs och nyss har köpt kan jag dock ibland skriva ett kort separat inlägg om detta. Syftet är att kunna skriva lite mer än jag gjorde på twitter men inte att göra en heltäckande analys. Till exempel skrev jag nyligen om VFC, där jag tyckte det var intressant att uppmärksamma att aktien inte har handlats på så här låga nivåer på 3,5 år.
Vad jag vill skriva mer om
Har länge haft en vision om att skriva mer om hållbart utdelningssparande. Inte bara ekonomiskt utan också miljömässigt. Det är ett område som jag har en del kunskaper om och som ingen verkar skiva om. Jag skummar igenom hållbarhetsrapporter och liknande nyheter för mina innehav och det finns mycket intressant att skriva om hur Axfood, Castellum, Clas Ohlson och H&M arbetar där. Det finns också besvikelser, t.ex. upptäckte jag i veckan att Hemfosa har en ganska svag redovisning om sin miljöpåverkan. Hittills har det dock inte funnits tid för den analys och det arbete det skulle innebära.
Vilka inlägg uppskattar ni mest? Vilka inlägg tycker ni inte tillför något? Vad vill ni läsa mer om?
Design
Jag har bott och rest i många länder där internettillgången är sämre eller mycket sämre än i Sverige. Vet därför hur oerhört frustrerande det är att ladda hemsidor med onödig grafik, och det kan också vara ganska dyrt. Samtidigt är jag inte särskilt uppdaterad på webbdesign och har inte mycket tid till det. Av de bägge skälen har jag medvetet valt en minimalistisk design. Det är bara ren text över en grundstruktur. Jag använder aldrig videos (men gör här ett undantag) och nästan aldrig bilder. Utöver statistik, grafer och diagram är det endast i inlägget där jag skrev om att jag hade blivit bruttomiljonär som jag la fram en enkel bild.
Hur skulle ni vilja se att jag förbättrar designen? Är det något som saknas och bör läggas till? Bör jag ändra menyerna? Är bloggen lättnavigerad?
Reklam
Precis som med designen gör jag det enkelt för mig. Använder endast AdSense-inställningarna i Blogger för att placera ut tre reklambanners. Jag vill inte ha mer reklam än så eftersom det skulle störa läsbarheten. Det finns ingen dold produktplacering. Har skrivit ända sedan jag började ta in reklam att det är något nytt där jag provar mig fram så ha tålamod!
Jag tar jättegärna emot tips. Vad kan jag förbättra? Bör reklamen flyttas? Annan storlek? Var bör den vara? Och framförallt hur gör jag för att ändra på det?
Kan jag få in några kronor på bloggandet är det en trevlig bonus men inget jag aktivt strävar efter. Med tanke på hur mycket fritid det tar att blogga skulle det garanterat ge en högre timlön att arbeta extra på ett okvalificerat kneg en helg. Någon gång ibland klickar någon läsare på en länk. Kanske slant de bara på sin ipad. Kanske gillade de rent av ett inlägg. Vill för tydlighets skull skriva att bloggen i nuläget inte har renderat några reklamintäkter över huvudtaget. Anledningen till det är att jag är mycket mån om att göra rätt skattemässigt och upptäckte att Google ville genomföra framtida utbetalningar i landet där jag just nu bor. Därför öppnade jag ett nytt AdSense-konto i Sverige där jag betalar skatt för eventuella framtida bloggintäkter. Har planerat ett inlägg om detta så småningom då jag tror det är något som konkret kan intressera de läsare som funderar på att flytta utomlands och då det var ganska omständligt att ändra.
Om anonymitet och trovärdighet
Jag har gjort ett aktivt val att vara anonym och det kommer jag att stå fast vid. Det finns flera skäl till det som jag inte vill utveckla ytterligare här. Vill dock understryka att det inte finns någon som helst agenda från min sida att "komma ut" och börja profitera genom böcker, föreläsningar eller liknande som några bloggare har gjort (Grattis till er!). Jag skriver enbart för att det är roligt att dela min hobby med likasinnade bloggare och läsare. Punkt.
Det ligger i sakens natur att trovärdigheten sänks när man bloggar anonymt. Men för att understryka igen: bloggens syfte är inte att ge rekommendationer eller rådgivning. Min enda förhoppning är att ni läsare ska tycka att det är roligt att följa mitt sparande och de våndor som det innebär längs vägen, inte att ni ska ta rygg på mig.
Har tidigare tydliggjort att mitt syfte inte är att försöka slå index utan mitt mål är att få en långsiktigt stabil utdelning som genererar minst fem procents portföljtillväxt efter insättningar årligen. Är därför totalt ointresserad av att jämföra mig i någon riktning med hur andra sparare med helt andra strategier och förutsättningar presterar. Så länge jag når mina sparmål är jag nöjd.
Utdelningssparande som hobby
Som flera andra sparare har skrivit är det lite tabu att prata om aktivt sparande IRL. Visst kan man gå med i sin aktiespararförening, gå på aktiepubar och liknande men för mig som inte bor i Sverige och saknar de möjligheterna fyller bloggen här ett konkret syfte för att kunna dela min hobby med andra människor som tycker att det är precis lika roligt att spara och se hur sparandet utvecklas.
Själva huvudanledningen till att jag började blogga var att jag under en längre tid hade följt andra bloggar och blev alltmer sugen på att själv kunna kommentera och delta i diskussionen oss hobbyentusiaster emellan. Jag tycker helt ärligt att det allra roligaste är att läsa just inläggen om hur portföljer och utdelningar växer med tiden. Det är lika roligt att läsa inlägg från en tonåring som precis börjat spara, som jag själv gjorde en gång i tiden, som en välrenommerad bloggare med stor läskrets. Jag tycker att det vore tråkigt om det uppstår någon sorts elitism och tycker tvärtom bara att det är roligt att antalet utdelningsbloggare ökar. Läser det för egen del faktiskt det mesta.
Min utgångspunkt är tydlig: jag tycker att det är roligt att läsa era andra bloggar och tycker att det är roligt att skriva om mitt sparande. Det är en hobby som jag sysslar med på min fritid för att det ger en glädje i att vara kreativ endast för sitt eget nöjes skull. Den som tycker att det är roligt att diskutera sparande tillsammans med andra likasinnade som brinner för utdelningssparande som hobby har hamnat helt rätt! Den som förväntar sig texter av professionell kvalitet har hamnat fel för det är inte mitt syfte. Jämförde i en kommentar med att det är som att förvänta sig att ett korplag i fotboll skulle prestera på samma nivå som IFK Göteborg. Låt korplaget få sitt föreningsstöd och sälja sina bingolotter så att de kan köpa sina matchtröjor och ett sexpack öl efter en god match. De vet mycket väl att de inte är proffs - det behöver ingen tala om för dem. Du har själv ett val om du vill se på när de spelar eller inte. Men låt dem drömma om den perfekta frisparken. Låt dem drömma om den perfekta glidtackningen. Och för allt i världen - försök inte ta ifrån dem deras glädje och drömmar.
Glädjen i att vara kreativ för sitt eget nöjes skull - briljant skildrad av Roy Andersson.
Om du har orkat läsa igenom denna (alltför) långa text vill jag bara säga Tack! Tack för att du läser och varmt välkommen att skriva en kommentar, ett mail eller twittermeddelande med konstruktiv kritik!
Vi ses i bloggsfären och jag ser mycket fram emot att nöjet att fortsätta läsa om hur ert sparande utvecklas!
Bra inlägg och jag håller med dig!
SvaraRaderaMvh / Frihetsmaskinen
Tack för uppmuntrande kommentar! Håller helt med om ditt dito inlägg på din blogg!
RaderaSnyggt!
SvaraRaderaSom jag läser det här så finns det två sidor du förmedlar.
1) Den blogg är en logg (i vid bemärkelse, dvs du loggar en del och reflekterar över det som är aktuellt).
2) Du loggar av ett skäl. För att kunna gå tillbaka. Du pratar om att du kanske vill göra mer kring hållbarhet osv.
För mig är du en ganska enkel blogg om du kör allt enligt 1). Du behöver inte fundera så mycket, utveckla skrivandet osv. Om du gör fler inägg av typen 2) dvs analys av egna beslut eller djupare analys av bolag ur hållbarhetsperspektiv så ställer du högre krav och utvecklas mer.
Är du med? Jag säger inte att det ena eller det andra är rätt, men de är i konflikt om du har ont om tid.
Jag gillar också minimalistisk bloggdesign, problemet är att det lätt ger en väldigt linjär blogg där endast senaste inlägget är det som gäller.
Tack för konstruktiv feedback!
RaderaDu fångar tydligt mitt dilemma. Jag vill förstås skriva flest inlägg av skäl (2) men av tidsbrist blir det, som idag, oftast inlägg av skäl (1). Tycker inte att de behöver utesluta varandra men du har helt klar rätt i att jag behöver hitta en bättre balans kring när jag publicerar inlägg i kategori (2). Tror det hänger ihop med vad du skriver om bloggdesignen - om jag tar mig tid att utveckla bra grundinlägg om min strategi, min portföljsammansättning mm. så kan jag återreferera till dessa. Att analysera min ursprungliga strategi och lära av mina misstag (t.ex. för lite fokus på utdelningstillväxt) är något jag vill följa upp men det får ta den tid det tar så att det blir bra inlägg. Nu blir det ofta så att jag av tidsbrist slänger mig med begrepp som jag inte alltid hinner förklara. Det kan då uppfattas som att jag endast tittar på t.ex. YOC och GAV när jag köper. Så är det förstås inte men när jag gör mina veckoplaner så är det oftast bara det jag hinner titta på allt annat lika sedan jag senast gjorde en djupare analys och då blir det ju bara det jag skriver om.
Som du och Farbror Fri var inne på i er trevliga podd ser jag också bloggandet som ett sätt att ge tillbaka. Mitt sparande har gjort mig till miljonär och kan jag inspirera andra ser jag det också som ett sätt att ge tillbaka. Där känner jag samtidigt ett större ansvar att det blir rätt och så att jag inte riskerar vilseleder nya sparare. Det får bli ett långsiktigt projekt att snickra ihop några tydliga och bra inlägg som dels hänvisar till Aktiespararna och andra bra forum för att själv skaffa sig grundkunskap och dels för att tydligare förklara vilka resonemang som ligger till grunden för min strategi.
Utöver en analys av Multiconsult tänkte jag svara upp mot din utmaning med en historisk tillbakablick till mina perioder som medlem i UA. Kanske kan det inspirera unga läsare till att gå med i UA och den vägen få en lika fin grundutbildning i sparande som jag idag är tacksam över att jag fick.
Ser fram emot att fortsätta lyssna på din podd och följa din blogg!
Kul, jag såg en utmaning för dig nästa vecka, att skriva om UA och vad du lärde dig där.
RaderaDå tycker jag du ska kontakta dom och fråga om dom kan tänka sig att retweeta din länk när du är klar. Det gäller ju att marknadsföra det man skrivit också!