fredag 23 december 2016

God Jul!

Inför julhelgen kommer här årets sista veckosammanfattning. Hoppas att ni läsare liksom mig får en lugn och vilsam jul!

Efter att lönen betalades in valde jag att öka i Sydsvenska Hem. Det var ett inköp som jag planerat en tid men inte haft utrymme att göra då jag vill handla i poster om 75 aktier för att få ett så lågt courtage per aktie som möjligt. Anledningen är att de kommande tre utdelningarna som ensamma är värda 4,7 procent redan är fastslagna, vilket motsvarar 755 kronor för hela mitt innehav. Fick betala någon krona mer än jag hade hoppats på men å andra sidan kunde jag ändå sänka mitt GAV under 102 kronor som har varit min lägsta rimliga målkurs hela hösten. Det är jag nöjd med. Nu har jag 155 aktier totalt och nästan 7 procent av portföljen i aktien men kommer inte öka igen före sommaren.

De utländska valutorna har sjunkit sedan riksbankens besked i veckan. Egentligen är det väl bara så att de snarast har börjat normaliserats från en överdrivet hög nivå. Hur som helst sjönk NOK/SEK från 1,09 till 1,06. Jag har länge haft ATEA på bevakning för att öka. Med valutapremien valde jag nu att slå till. Ökade även lite försiktigt i Gjensidige.

Jag valde att öka ytterligare i Ripasso Energy. Tycker aktien har tagit lite väl mycket stryk och inga negativa nyheter har presenterats, utöver en allmän oro över Italien som är företagets enda marknad för dess produkters kommersialisering. Såg det som att ökningen sänker mitt GAV samtidigt som det var motiverat att öka lite allteftersom portföljen i övrigt växer.

Till sist har jag ägnat mig åt lite swingtrading under semestern. I Minesto har jag sänkt mitt GAV samtidigt som jag tog hem en liten blygsam vinst. Eftersom aktien i absoluta tal är billig blir courtage per aktie inte särskilt högt varför jag kan göra vinster redan vid en uppgång på 0,05 kronor. ICA har alltid varit mitt tredjeval men trenden är din vän och jag köpte ett par aktier vid börsöppningen på beskedet om expansion i Litauen. Min förhoppning är att trenden fortsätter uppåt i första hand mot 280 kronor. Där får jag ta ställning till om jag vill ta hem en liten vinst eller inte. Det kommer främst avgöras kring om jag, liksom senast jag handlade med ICA, kan investera pengarna bättre någon annanstans eller inte. Skulle det visa sig att jag har fel är utdelningen på 3,8 procent helt försvarbar.

Hemfosa finns på min radar att öka i. Företaget presterar bra och ger en god utdelning redan i januari. Blev sju aktier idag och planerar att öka ytterligare under mellandagarna om kursen inte drar iväg.

Enfastighetsaktierna har jag planerat att öka i men de är löjligt dyra just nu. Saltängen förlängde bara sitt kontrakt med ICA med ytterligare ett år vilket om inte blinkar rött så åtminstone gult. Det ger mig förvisso trygghet över den femårsperiod jag planerar att äga aktien men öka gör jag inte på ATH-nivåer. Delarka är varken dyr eller billig men jag har ett stort innehav och höjer inte mitt GAV. Närmast till hands är Kallebäck som jag är skeptisk till men som kanske kan bli lite kortsiktig utfyllnad.

De sista affärerna gör att jag avslutar året som Guldmedlem hos Avanza. I praktiken gör det ingen skillnad och det hade jag ändå blivit när januarilönen sätts in men en lite rolig milstolpe är det.

Kommer fortfarande handla i mellandagarna men bloggen tar nu ta uppehåll en tid. Återkommer på andra sidan året med bland annat en ingående summering av utdelningar 2016 och min portfölj, något som flera läsare har efterfrågat.

Önskar alla er läsare en God Jul!

4 kommentarer:

 1. God Jul till dig med!
  Vad tycker du om Bosjö Fastigheter AB. Det är också ett företag med endast en fastighet men med väldigt långt kontrakt och hög direktavkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Jul Daniel!

   Har köpt ordentligt i Bosjö den senaste månaden. Ville passa på när kursen var rimlig samtidigt som jag får nästan 7 procent, eller en tusenlapp, i de kommande tre redan beslutade utdelningarna. Nu har jag nästan 7 procent av portföljen i Bosjö. Det är alldeles för mycket men tyckte det var ett bra läge att köpa och planerar inte att öka före sommaren.

   Är inte helt säker på hur stabil Bosjö är men ser det som en chansning som jag planerar att behålla i högst fem år med förhoppning om att få höjt portföljens genomsnittliga avkastning, därefter växlar jag ner till tryggare innehav. Tänk dock på att de hade ex-datum idag varför det dröjer tre månader innan nästa utdelning betalas ut om du köper nu. Därför föll kursen också något idag.

   Radera
 2. God Jul och tack för intressant läsning. :)

  SvaraRadera
 3. God jul du med! //Dividend500

  SvaraRadera