Credite Suisse sänker rekommendationen för H&M med riktkurs 224 kronor.
För egen del är min största oro om vinsterna skulle sjunka såpass mycket på sikt att nuvarande utdelningsnivå äventyras. Idag är vinsten 11 kronor per aktie med en utdelning på 9,75 kronor per aktie. Det innebär en utdelningsandel på nästan 90 procent. Förvisso är H&M ett moget företag som kan kosta på sig höga utdelningsandelar med tanke på att företaget har tre årsvinster i kassa. Samtidigt är det oroande högt. Credite Suisse har säkert rätt i att det inte kommer finnas några snabba lösningar på H&M:s negativa trend. Däremot går företaget fortfarande med god vinst och fortsätter expandera till nya marknader. Som jag ser det handlar det därför främst om värdering snarare än att företaget skulle ha fundamentala problem.
Så länge det inte kommer indikationer på att vinst och därmed utdelning sänks kommer jag stanna kvar som aktieägare i H&M. Varför? Jag tror helt enkelt att aktien, trots utebliven kurstillväxt och utdelningstillväxt, kommer kvarstå som ett obligationsliknande attraktivt defensivt alternativ. Vid en aktiekurs på 224 kronor är yield on cost 4,35 procent, vilket torde vara gott nog för att aktien ska bottna. Skulle aktien nå såpass låga nivåer kommer jag öka och min riktkurs för att öka är vid 4 procentsgränsen under 244 kronor. Endast allvarliga hot om sänkta vinster och sänkt utdelning skulle kunna få aktien att sjunka mycket lägre än så. Framtiden får utvisa.
Som Wes Anderson-fan tycker jag till sist att det är roligt att han har regisserat H&M:s julreklam. Här är en länk om ni inte redan har sett filmen.
Idag släppte Serneke ett pressmeddelande där de berättade att de har vunnit en order värd 80 miljoner kronor för att bygga en ny avloppsreningsanläggning i Strömstads kommun. Karlatornet är förstås det enskilda projekt som kommer vara direkt avgörande för aktiens utveckling men det är positivt att nya orders fortsätter trilla in.
80 miljoner kronor motsvarar brutto en begränsad andel av Sernekes senast uppgivna resultat (översiktligt granskat enligt teckningsprospektet) på 368 miljoner kronor till och med september 2016. Den nya ordern kommer alltså ge en relativt blygsam effekt på kommande resultat. Byggstart planeras under 2017 och projektet ska vara färdigställt våren 2019. Tillsammans med den tidigare ordern värd 136 miljoner kronor för 80 hus på Ekerö och ordern för Stadsparksbadet i Borås visar Serneke i alla fall att det är fullt liv i verksamheten. Den stora frågan är hur stort nettoresultat som kan utvinnas ur dessa projekten blir.
Flitiga läsare noterar säkert att jag skriver mycket om Serneke. Vill därför understryka att jag på intet sätt försöker påverka eller rekommendera Serneke. Det är ett svårbedömt företag och du bör göra din egen analys. Det är helt enkelt så att jag tycker det är spännande att följa vad som händer i Göteborgsföretaget eftersom jag själv äger aktier i företaget. Samtidigt har Sernekeinläggen varit några av de mest lästa på bloggen och då andra bloggare sällan skriver om Serneke tycker jag det är roligt att sprida vidare nyheter om bolaget för andra intresserade läsare. Såväl negativa nyheter - som gårdagens besked om att detaljplanen fördöjs i byggnadsnämnden - eller positiva nyheter som idag.
Like-for-like underpresterar H&M, vilket är högst oroväckande då det har varit så ett par år nu i rad. Men, jag tror fortsatt på bolaget och att de investerar för långsiktig vinst snarare än kortsiktig. Det får ta den tid det tar, utdelningen är nog inte hotad i det korta perspektivet.
SvaraRadera/S
Tack för kommentar!
SvaraRaderaNedgången senaste åren har delvis hängt ihop med höga investeringskostnader för en trög övergång till e-handel. Jag tror och hoppas med betoning på hoppas att det kommer bli lite bättre när investeringskostnadens andel av vinsten sjunker.
Tycker det beror på vad man betalar för aktien också. Jag har ett GAV på 245 kronor vilket motsvarar 4 procent yield on cost. Så länge de bibehåller utdelningen är det helt ok för en defensiv obligationsartad aktie. Jag skulle dock aldrig köpa aktien vid 275 kronor eller högre då risken är för hög där.
Köpte mina första H&M 2012. Jag anser att H&M fortfarande är ett bra bolag men att det har vart övervärderat under en period 2015. De som köpte för 350 kr har gett ett högt pris. Jag sålde alla mina 1490 aktier 2014. Fick 294.60 kr för dom. Varför sålde jag? Dollarn var billig och hade börjat blivit dyrare. Jag såg högre kostnader framöver genom en dyrare dollar. Jag skulle även köpa lägenhet så en försäljning satt fint. Jag tyckte då att aktien började bli övervärderad men när aktien stod i 368kr ångrade jag mig att jag sålt av innehavet. Men sen vände det. Jag tycker i dagsläget att aktien är attraktiv nu. Man för dock tänka på att dollarn har blivit runt 40% starkare mot svenska kronan och vore ju konstigt om marginalerna inte blivit pressade. I dagsläget får man en helt ok direktavkastning och skulle svenska kronan stärkas borde aktien kunna gå upp rejält igen. Mvh Slimis
SvaraRaderaGrattis till en bra affär och håller med dig om din analys om valutan!
RaderaJag tycker fortfarande att H&M är något för högt värderad och YOC:en på 4 procent under 244 kronor är min utgångspunkt för att öka. Det beror dock främst på att jag fortfarande har mer än 11 procent av portföljen i H&M och är mån om att sänka mitt GAV. Utgångspunkten är att inte öka före årsrapport och vårutdelningen för att ha mer information inför beslutet. Äger man inte H&M sedan tidigare är nuvarande nivå dock fullt försvarbar att köpa på så länge man tror på företagets framtida utveckling.