söndag 19 februari 2017

Veckoplan - v. 8

Fokus i veckan som kommer blir framförallt att spendera den återstående åttondelen av januariinsättningen. Tycker inte att det finns några glasklara lägen för stora köp i enskilda aktier just nu. Därför tittar jag främst efter att fylla på brett med små ökningar i flera aktier inför vårutdelningen. Vill gärna öka mer också i utländska aktier men där talar kurs och valuta inte till min fördel just nu. I väntan på februarilönen ser det ut att bli en lugn sista börsvecka utan några spektakulära affärer.

Det resulterade i sex svenska och två norska aktier på veckans bevakningslista:

Avega vänder nedåt igen efter att de högt uppskruvade förväntningarna på rapporten nu dämpats. Fortsätter aktien ned under 23,50 kronor (YOC 5,5 procent) är det frestande att passa på att öka lite.

Bonäsudden är nere och nosar på aptitliga nivåer runt 104 kronor igen (YOC över 7 procent). Kanske ett läge att köpa tillbaka igen nu när vi har riksbankens räntebesked i ryggen. De är också det enda av mina företag som rapporterar i veckan, nämligen på onsdag den 22 februari. Först då vet vi om de klarar att bibehålla lika fin utdelning också för det kommande året.

Axfood har mindre än en månad kvar till utdelning den 22 mars. Kan jag lyckas fylla på mer till 133 kronor eller lägre i veckan kommer jag göra det, annars är jag ganska nöjd med det stora innehav jag redan har i aktien.

Castellum delar också ut första hälften i mars. Funderar därför på att öka blygsamt så länge aktien handlas under 125 kronor (YOC 4 procent).

H&M har jag redan ganska mycket av i portföljen men behöver ändå öka då och då för att hålla önskvärd portföljandel. Fortsätter aktien handlas runt 241 kronor kommer jag nog öka försiktigt med två aktier i taget. Rekommenderad läsning här i Financial Times.

Skanska rör sig i ett intervall där det i brist på bättre alternativ också är lockande att öka med ytterligare ett par aktier (just nu YOC 3,8 procent).

ATEA verkar ha stannat av efter rusningen på rapporten. Med en YOC över 7 procent tycker jag att det är frestande att öka lite ytterligare även om jag helt skulle vilja köpa under 90 NOK per aktie.

Gjensidige framstår också som en bra kandidat. Förvisso är NOK dyrare än optimalt men en YOC på 5,15 procent med utdelning lagom till påsk tycker jag är ganska bra.

På säljsidan är främst Duni i fokus men jag tror också att MQ har bottnat för den här gången. Jag ser ett läge att sälja av Duniinnehavet nu när de är i stigande trend igen för att fokusera portföljen på färre innehav. Passerar aktien 132 kronor kommer jag antagligen ta hem vinsten, annars avvaktar jag utdelningen som ändå inte är så långt bort.

Serneke tittar jag lite extra på eftersom den första rapporten närmar sig den 28 februari. Aktien bottnade för den här gången i förra veckan och bör rimligen åtminstone leta sig upp i intervallet 104-106 kronor. Skulle den vända ned igen imorgon utan negativa nyheter kommer jag dock fortsätta öka runt 100 kronor inför rapporten.

Sneglar på att börja öka i utländska aktier igen efter att nu ha fyllt på tillräckligt i mina kärninnehav inför vårutdelningarna. Nu har kronan dock tappat mot CAD/NOK/USD igen och inga av aktierna jag bevakar är egentligen billiga sett till kombinationen kurs och valuta.

Boston Pizza föll ordentligt i veckan för första gången sedan jag köpte i september. Anledningen var att årsresultat och resultat för fjärde kvartalet presenterades. Årsresultatet såg helt ok ut men eftersom det var en betydande nedgång i resultatet under det fjärde kvartalet finns skäl till viss försiktighet. Aktien delar redan ut nästan hela vinsten (utdelningsandel 98,9 procent) och skulle den nedåtgående trenden vi såg under senaste tiden fortsätta kommer det knappast bli tal om några utdelningshöjningar. Därför avvaktar jag helst varthän trenden bär. Över 21 CAD köper jag inte men därunder kan det nog vara ganska rimligt. Här kan du läsa mer.

VFC presenterade resultat för fjärde kvartalet och årsresultat (länk). Marknaden reagerade positivt på rapporten. Även om jag tyckte att det verkade svagt så var det uppenbarligen inte så illa som Mr. Market hade prisat in. Jag har dock redan ökat ganska bra i VFC, har två procent av portföljen i aktien och de känns därför inte som en kandidat att öka ytterligare i just nu. För den som köper på trend kan det dock vara ett fint läge att inta en position.

Till sist blev det inte så mycket tid till utmaningen bloggkvalitetsveckan som jag hade hoppats. Något av inläggen har därför senarelagts. Jobba med inläggens kvalitet är en kontinuerlig utmaning som behöver avvägas mot hur mycket tid som finns till förfogande. En insikt är dock att jag nu bör ta tag i att styra upp strukturen på sidan och lägga ned en hel del tid på att göra ett omtag om strategi, mål och liknande. Det skulle spara mig tid när jag skriver inlägg att kunna hänvisa till mer genomarbetade sidor och strategisidan har jag inte uppdaterat ordentligt sedan i somras.

Jag la dock ned en del tid på att inför den kommande rapporten göra en analys av Multiconsult som ni kan läsa här.

Skrev också här om hur man kan använda en utdelningskalender för att få en överblick över sitt sparande.

Blev väldigt glad och hedrad över att utan inbördes ordning omnämnas på financer.com som sammanställde en lista över 50 bra aktiebloggar. Jag läser regelbundet det mesta på listan och kan rekommendera dem om du skulle ha missat någon av bloggarna som financer nämner.

Till sist är portföljresultaten uppdaterade igen med februariutdelningarna under fliken resultat i menyn ovan.

2 kommentarer:

  1. Hej Utlandsutdelaren!
    Har också varit lite sugen att köpa Boston men inte tagit mig för ännu. Kanske är det lite osäkerhet som du säger som gör att jag inte tagit in bolaget i portföljen.

    Boston Pizza verkar annars riktigt vettig att ha i en utdelningsportfölj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej KTM!

      En sak att vara medveten med om Boston Pizza är att de delar ut nästan hela vinsten varje år. Det innebär att deras utdelning kan variera från år till år och att de inte växer på samma sätt som många andra utdelare.

      Många bloggare som skriver om Pizzan köpte innan den passerade 20 CAD med en YOC på över 7%. Jag köpte i två omgångar runt 21 CAD med en YOC på 6,5%. Nu är den värderad till 23 CAD med YOC 6%, en dyrare valuta därtill samtidigt som resultatet under fjärde kvartalet visade röda siffror.

      Jag skulle gärna köpa mer men avvaktar för just nu tycker jag att den är dyr sett till risk för sänkt utdelning på sikt genom försvagad vinst och stärkt krona mot CAD. Att köpa ATEA istället som fortfarande växer och har högre utdelning tycker jag är sundare.

      Allt gott!
      Utlandsutdelaren

      Radera