onsdag 17 februari 2021

Multiconsult visar att det går att dubblera kapitalet och få hög direktavkastning

Jag kallar mig utdelningsinvesterare men för att slippa förenklade diskussioner om tillväxt vs. hög direktavkastning har jag allt mer börjat benämna mig värdeinvesterare. För mig är det två sidor av samma mynt. För vad det handlar om oavsett strategi är att göra en ordentlig genomgång av företagen man investerar i och bilda sig en egen uppfattning av om det pris man betalar för aktien är rimligt i relation till företagets långsiktiga potential. Jag fokuserar på det inneboende värdet i företagen jag köper aktier i vilket jag hoppas ska ge många år av fina utdelningar. Aktiekursen intresserar mig egentligen mindre då den är relevant först om man säljer vilket jag sällan gör och ser som aktieägare den därför mer som kuriosa.

Jag brukar inte hemfalla till att citera berömda investerare men Warren Buffets citat passar fint in här:

"The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient."

Multiconsult är nämligen ett lysande exempel på att det mycket väl går att göra kloka värdeinvesteringar i utdelningsaktier och ändå få en fin kursutveckling. Jag har ett GAV på cirka 80 NOK i Multiconsult och är fullinvesterad sedan 2018 med 500 aktier. I skrivande stund handlas aktien till 160 NOK vilket innebär att den har dubblerat sitt värde jämfört med min initiala investering. Samtidigt handlades aktien så lågt som runt 40 NOK för ett år sedan vilket innebär att aktien är upp med hela 400 procent på ett år. Det visar att det är fullt möjligt att göra goda och kloka investeringar med potential för hög avkastning också som värdeinvesterare. Grunden handlar som alltid om att sätta sig in ordentligt i företagets verksamhet och räkenskaper för att på så vis kunna rimligt värdera om aktien är prisvärd som investering eller inte.

Det är dock så att en god värdeinvestering också kan sammanfalla med en långsiktigt god utdelning. Multiconsult föreslog nämligen idag en ordinarie utdelning på hela 8 NOK per aktie. Det motsvarar redan en yield on cost på cirka 10 procent för mig i en aktie där jag började köpa 2017 och är långsiktigt fullinvesterad sedan 2018. Att direktavkastningen skulle öka så snabbt förvånade mig men inte företagets utveckling. Jag har skrivit återkommande om Multiconsult genom åren och noterat att företaget har potential för stordriftsfördelar som ännu inte har fallit ut. Företaget har haft en fin orderbok men hör till de underanalyserade aktier som färre tittar på där man ofta kan fynda långsiktigt. I februari har Pareto tagit in aktien i sin norska portfölj och den får därmed mer uppmärksamhet än vad den hade när jag tog position.

En viktig förklaring som jag var inne på redan när jag gick in i Multiconsult är att man nu äntligen börjar tillvarata synergier från förvärvet av LINK arkitektur, vars verksamhet bidrar till det fina resultatet. Enda smolket i bägaren är affärsområdet för energi som levererar något svagare siffror än föregående år.

En annan förklaring som jag tidigare har nämnt är att företaget verkar ha kommit stärkt ur pandemiåret helt enkelt eftersom de drabbades av den av lägre oljepriser orsakade nedgången i den norska ekonomin något år tidigare. Därför hade Multiconsult redan påbörjat ett effektiviserings och besparingsprogram vilket vi nu ser bär frukt. Företaget stod helt enkelt redo att möta en ny kris då åtgärderna redan var tagna.

En tredje förklaring är att Multiconsult drabbades av en medial skandal i ett projekt relaterat till Stortinget. Detta gjorde att aktien då i Norge sågs som man har sett på Serneke i Sverige de senaste veckorna. I värsta fall skulle det kunna följa engångskostnader för rättsprocesser men i allt väsentligt var den underliggande verksamheten god. Som svensk med distans till vad som surrar i norsk media var det ett fint tillfälle att öka innehavet. Jag tror därför att också Serneke kommer återhämta sig kanske redan vid nästa bokslut för i det långa loppet brukar rapporter ha en sådan effekt att påminna marknaden om substans bortom brus.

Är den höga utdelningen hållbar? Med en vinst per aktie på 9,25 NOK är utdelningsandelen nu hela 86 procent. Det antyder att jag nog inte kan förvänta mig liknande utdelningshöjningar i framtiden. Samtidigt vad spelar det för roll egentligen om Multiconsult skulle lyckas minst bibehålla sin nuvarande utdelningsnivå? I så fall har jag räknat hem hela investeringen bara i utdelningar redan inom 8 år.

Det fina är samtidigt att kassaflödet är 3,75 gånger högre än föregående år vilket motsvarar 10,3 NOK per aktie. Det antyder att det är rimligt att förvänta sig vinster omkring 10 NOK per aktie på ett par års sikt.

Det är mycket nu och hänvisar därför till rapporten (länk) men några highlights jämfört med föregående år är en ökande orderingång (+8 procent) i kombination med dito orderbok (+12 procent) vilket borgar för stabilitet, en dubblerad EBITDA, goda marginaler väl över 10 procent och ökande faktureringsgrad.

Ett annat exempel just nu är Minesto, väljer att ta upp det kort här då jag får frågor om Minesto ibland. Minestoaktien är helt uppenbart undervärderad på dessa nivåer precis som Multiconsult var för ett par år sedan. Jag tackar och tar tillfället i akt att öka innehavet ytterligare något längs vägen. Jag har skrivit mer ingående om Minesto i maj (länk) och september (länk). Återkommer i ett separat blogginlägg om Minesto antingen i anslutning till bokslutskommunikén i mars eller Paretos uppdaterade analys i vår.

I stunder av nedgång i aktier gör jag mig själv alltid tjänsten att gå tillbaka och läsa hur jag resonerade i mitt ursprungliga case. Jag går därefter på nytt igenom de senaste årens information från företaget och analytiker. Jag kan bara konstatera att det är bisarrt att en aktie som av Västra Hamnen bedöms ge en vinst per aktie på 1,64 kronor per aktie 2024e och av Pareto bedöms ge en vinst per aktie på 2,48 kronor per aktie 2025e nu alltså handlas till ett P/E under 13 på det förra estimatet och tre år fram i tiden och P/E under 9 på det senare estimatet. Risken är mer än väl inprisad givet de besked vi har fått om teknik och förestående utrullning av de första två parkerna samt att avtal med en industriell partner förväntas senare i år. Dessutom har VD Edlund redan förtydligat att de bägge första parkerna som nu är på väg att rullas ut med start i år kommer ta företaget bortom lönsamhet. Precis som i Multiconsult är uppsidan om allt går enligt plan helt uppenbart mycket stor. Det räcker att företaget levererar enligt plan för att vid ett normalt P/E-tal under 20 motivera en dubbelt så hög aktiekurs som idag och då vet vi från VD-intervjuerna (länk) senaste tiden att det är mer sannolikt än inte att man kommer igång på en tredje projektsite (Frankrike, USA eller Taiwan) eller microgridförsäljning genom industriell partner som i nuläget alltså inte är inprisat.

"The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient."

OBS! Blogginlägg ska inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Du bör alltid göra din egen analys och sätta dig in i vad du investerar i.

3 kommentarer:

  1. Kul att höra att det gått bra. Jag investerade i Capacent Holding som hade bra DA, och intressanta framtidsutsikter inom management-consulting. Tyvärr gick de åt andra hållet, då en satsning på Island tyngde resultatet. Utdelningen mer än halverades, och jag har inte orkat kolla hur bolaget mår på flera år...

    Min YOC på Brookfield Renewable däremot :) Nästan 10% DA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Konsultbranschen tycker jag generellt är lurig då den är så beroende av att rekrytera bra folk relativt konkurrenterna. Multiconsult har dock en stark position på den norska marknaden. Äger också en liten skvätt i SWECO men Capacent känner jag inte till.

      Brookfield Renewable är fin, synd att det inte gick att öka där när Avanza tillfälligt stängde den för köp för något år sedan sedan drog kursen iväg. Har inte räknat på min DA i Brookfield sedan splitten men den är garanterat över 5 procent.

      Radera
    2. pappret som är ett LP går inte att köpa, däremot släpptes en ny aktie som ajg investerade en hel del i. Dock tog detta företag en allt för stor plats i portföljen, och det nya pappret gick inte att belåna, så efter en uppgång på 70% där sålde jag hela rasket och tog hem en vinst. Nöjer mig med min stek i det gamla LP-pappret.

      Radera