lördag 27 februari 2021

Kopparbergs höjer utdelningen

Kopparbergs börjar allt mer utvecklas till en av mina bästa utdelningsaffärer. I veckan kom bokslutskommunikén (länk). 

Kopparbergs höjer utdelningen till 6,75 kronor per aktie men rapporten var annars trist läsning med svagare resultat, marginaler och omsättning.

Det är inte förvånande att Kopparbergs drabbas negativt under ett år präglat av pandemirestriktioner. Min hypotes var att nedstängningarna tyngt resultatet men tvärtom har försäljningen ökat i UK, liksom Australien, Irland och Sverige. Pundförsvagning omkring 10 procent har påverkat resultatet negativt det gångna året vilket verkar vara en tyngande effekt på en av de största marknaderna. Försäljningen kom heller inte igång i flera turistländer som t.ex. Spanien och Grekland vilket också tyngde. Totalt ska literförsäljningen dock ha ökat med 5 procent vilket inger framtidstro.

Utöver valutaeffekter trodde jag att förklaringen därför fannas på utgiftssidan men så verkar inte heller vara fallet. Råvarukostnaderna är förvisso väsentligt högre än ifjol men samtidigt har personalkostnader och övriga externa kostnader minskat.

Det är inte helt glasklart vari orsaken till det svagare resultatet finns. Vi har alltså negativ valutaeffekt och högre råvarukostnader men samtidigt högre försäljning och lägre övriga kostnader inklusive personal. Jag tror att en förklaring kan vara de kortfristiga skulderna. En spekulation är att många underleverantörer som Kopparbergs har en upparbetad affärsrelation med har utmaningar och därför har fått uppskov på betalningar. Vi ser också att Kassaflödet är mer än 3 gånger så stort som för ett år sedan. Det ger en tydlig signal om en ljusnande framtid efter Brexit och pandemin.

För ett år sedan dubblerade jag mitt innehav i Kopparbergs ordentligt under pandemikraschen. De aktier jag då köpte för 98 kronor styck motsvarar en direktavkastning över 6,8 procent bara ett år senare. Jag är så när som 100 aktier fullinvesterad i Kopparbergs och får en utdelning på 6 075 kronor i slutet av maj.

Årets utdelning motsvarar en hög utdelningsandel på nästan 85 procent. Samtidigt är det rimligt att anta att den snarare i ett längre perspektiv understiger 67 procent till följd av företagets urstarka kassaflöde. Jag räknar därför med att utdelningen kommer höjas till 7 kronor per aktie redan om ett år.

Jag gillar tråkaktier som Kopparbergs. Ibland behöver långsiktigt aktiesparande faktiskt inte vara mer komplicerat än att man köper aktier i stabila företag i defensiva sektorer när de är kraftigt undervärderade och därefter bara inkasserar utdelning år efter år.

Kopparbergs är just nu mitt största innehav i utdelningsportföljen och mitt tredje största innehav totalt.

OBS! Inlägg på bloggen ska inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Du är själv ansvarig för dina investeringsbeslut. Gör alltid din egen analys, läs på om företaget och läs dess rapporter.

4 kommentarer:

  1. Jag köpte mina Kopparbergsaktier för 24kr/st och har suttit med länge på resan. Dock så sålde jag halva mitt innehav för några år sedan då jag tyckte/tycker att företaget gör fel satsningar när de drar igång en egen pubkedja istället för att lägga krutet på kärnverksamheten där de stora pengarna finns att hämta. Jag följer Kopparberg på Facebook och tex Kanadensarna verkar ju helt galna i Kopparbergs Cider. Varför satsats det inte på att få igång försäljningen där istället för lågavkastande pubprojekt i mestadels Göteborgsområdet?
    När jag köpte in mig upplevde jag det som att det fanns ett annat driv i företaget. Det pratades från ledningen om att Kopparbergs skulle bli lika stort som Heineken. Vad hände med de drömmarna? Jag hade gärna sett att John Scoots hade noterats i ett eget bolag och sålt eller delats ut till aktieägarna och att ledningen därefter lagt allt krut på att växa ciderförsäljningen. Det är fullt möjligt för Kopparbergs att mångdubbla försäljningen av cidern då produkterna är väldigt bra och varumärket går hem internationellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en intressant och givande kommentar! Ruggigt bra yield on cost där! Ett fint exempel på att det lönar sig att behålla bra företag och låta utdelningarna trilla in år efter år.

      Du har rätt i att det fanns ett annat driv i Kopparbergs för några år sedan. Tyckte själv att aktien var dyr när den handlades en bra bit över 200 kronor till följd av höga tankar om tillväxt (i USA) men det är fortfarande en riktigt fin defensiv aktie som man har kunnat köpa till fullt rimliga värderingar under 2020 när alla letar efter mer hajpade aktier och glömmer bort aktier som Kopparbergs. Delar din uppfattning att det är tveksamt om det ger mer än det kostar med pubkedjan. Det är väl ett sätt att stärka varumärket men marginalerna på själva verksamheten är i bästa fall låga.

      Radera
  2. Kopparbergs har en starkt varumärke. Äger inte aktier i Kopparbergs då jag inte vill vara exponerad mot alkohol. Annars är det ett bra boalg.
    Tack för en bra analys!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att höra att du gillade inlägget!

      Radera