onsdag 19 augusti 2020

Kopparbergs levererar bästa resultatet någonsin pandemin till trots

Efter den första kvartalsrapporten i maj skrev jag (länk) att det var ett styrkebesked från Kopparbergs men att facit skulle komma i den andra kvartalsrapporten i augusti. Det är glädjande att kunna konstatera att även denna är ett ordentligt styrkebesked. Jag har även skrivit om Kopparbergs hållbarhetsarbete (länk).

Kvartalrapporten läser du själv på Kopparbergs hemsida (länk).

Vinst per aktie landar på 5,42 kronor (+9,5 procent) för det andra kvartalet och 7,22 kronor (+11,6 procent) för det första halvåret. Det innebär att det här kvartalet ensamt täcker den sänkta utdelning som Kopparbergs betalade i år samtidigt som halvåret ensamt täcker normal utdelning. Jag tror därför, precis som jag skrev i maj att det är fullt rimligt att förvänta sig att Kopparbergs höjer utdelningen till 6,50 kronor per aktie om inte nästa vår så året därpå. Omsättningen ökar med 26 procent jämfört med samma kvartal ifjol vilket är ett styrkebesked. Den varma sommaren verkar ha hållit efterfrågan uppe gott nog trots att hotell, restauranger och återförsäljare/systembolag har färre kunder. VD Peter Bronsman skriver att det är det bästa resultatet någonsin och det trots att försäljningen i turistdestinationer som Spanien, Grekland och Cypern har hämmats. I Storbritannien har försäljningen ökat trots restriktionerna. I Sverige har försäljning på Systembolaget ökat till följd av minskad gränshandel vilket kompenserar minskad försäljning i restauranger.

Något som förvånar mig är att det egna kapitalet ökade med 16 procent jämfört med samma kvartal ifjol. Min förväntan var annars att företaget skulle plocka av kassan för att övervintra pandemins svåraste månader men det verkar alltså inte ha behövts alls. Den sänkta juniutdelningen med nära 25 procent verkar ha givit tillräckligt utrymme för att klara pandemiutmaningarna.

På utgiftssidan är resultatet delvis påverkat av permitteringarna. Vi ser där att personalkostnaderna har minskat med cirka tjugo procent under det andra kvartalet. Kostnaderna för råvaror och handelskostnader har samtidigt ökat med femtio procent.

En farhåga jag hade i maj var att varulagret skulle öka men så har inte skett, istället minskade det med 18 procent jämfört med samma kvartal ifjol. Vi ser också att kassaflödet förbättras, soliditeten är fortsatt god och marginalerna är fortsatt stabila.

Som flitiga Kopparbergsföljare vet har företaget breddat sitt sortiment. Nu säljer företaget även bland annat rom och rom-cola, lågkaloriprodukter och även ginprodukter sedan en tid tillbaka.

Det enda som är lite synd är att rean i Kopparbergs är över för den här gången. Som lägst lyckades jag komma åt aktier för 98 kronor per aktie i mars och Kopparbergs är nu mitt största innehav efter Minesto.

Påminner om att Kopparbergs handlas på Nordic SME-listan medlägsta courtage är 19 kronor. Jag handlar därför aktien i poster om minst 50 aktier för att få ett genomsnittscourtage på högst 0,25 procent per aktie.

OBS! Jag äger aktier i Kopparbergs. Även om jag alltid eftersträvar att skriva så objektivt som möjligt och kritiskt granska mina innehav är mitt perspektiv aktieägarens. Inlägg ska därför inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Gör alltid din egen analys och du är själv ansvarig för dina investeringar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

4 kommentarer:

  1. Själv släppte jag Kopparbergs för rätt länge sedan, eftersom jag tyckte det gick sisådär med att slå sig in på nya geografiska marknader i den hårt konkurrensutsatta bransch som de verkar i. Men hur har det gått med det sedan, eller sker det något?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt innehav är utifrån en utdelningsstrategi köp-och-behåll. Som sådant fungerar Kopparbergs utmärkt. Har en YOC som överträffar mitt utdelningsmål med låg risk.

      Framförallt har de tagit stora investeringar i produktutveckling och UK senaste åren, tror det vi ser nu är att de börjar bära frukt även i svåra tider som dessa. Många värderade Kopparbergs som om det fortfarande vore en tillväxtaktie med tvåsiffrig årlig utdelningstillväxt. Jag har mer modesta förväntningar.

      Radera
  2. Tycker att rean är lika stor nu efter Q2. P/e14 för denna konjunkturokänsliga kvalité är svårt att se på annat sätt än just rea. Vid p/e20-25 så slutar rean 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med - P/E-talet är riktigt fint fortfarande trots uppgång med över 20 procent idag. Svårt att uppskatta vad vinst för helår landar på, Q2 är traditionellt starkare än Q3-4. Men P/E är definitivt fortfarande under 18, antagligen lägre. Direktavkastningen är dock bara 3,33 procent nu.

      Radera