onsdag 3 juni 2020

Hoppingivande rapport från Clas Ohlson

Jag skrev ett längre inlägg om Clas Ohlson efter deras bokslutskommuniké ifjol (länk). Det som är särskilt praktisk med den sorts dagbok bloggen utgör är att man på ett enkelt sätt kan följa upp hur man resonerade då och vad man ville se i kommande rapporter, här årets rapport (länk).

Då skrev jag att marginalmålet var viktigt att uppnå och det är därför glädjande att se att marginalerna stärks både brutto och netto över helåret. Bruttomarginalen klarar sig på höga 39,9 procent även under det fjärde kvartalet men rörelsemarginalen påverkas och är minus 2,5 procent. På helåret klarar Clas Ohlson en rörelsemarginal på 6,3 procent (1,1 procent ifjol) vilket är ett styrkebesked eftersom det tydligt signalerar en återgång till god lönsamhet per såld vara.

Jag skrev då att vi borde kunna förvänta oss ett positivt kassaflöde i den bokslutskommuniké som nu släpptes idag. På helåret klarar Clas Ohlson också att uppnå ett tydligt positivt kassaflöde även om man förstås faller tillbaka det senaste kvartalet efter COVID-19. Faktum är att kassaflödestrenden korrelerar väl med ifjol då det gångna kvartalet traditionellt är svagt och som diagrammet visar nedan är kassaflödet, COVID-19-påverkan till trots, bara marginellt negativt det gångna kvartalet att jämföra med det svaga fjärde kvartalet ifjol. Det är en väsentlig positiv signal som ger framtidstro eftersom det skvallrar om att strukturella utmaningar nu är lösta varför det negativa kassaflödet främst kan härledas ur lägre försäljning i april.

COVID-19-påverkan är spridd. Samtliga butiker är alltjämt öppna med åtgärder för att skydda personal. I flera storstadsregioner har kundtillströmningen minskat medan den har ökat på en del andra håll. Tydligt är att försäljningskostnadens andel steg från normala 30 till 40 procent det gångna kvartalet. Onlinehandeln fortsätter att öka och utgjorde 8 procent av total försäljning under det gångna kvartalet vilket är 2 procent mer än förra redovisningsåret.

Clas Ohlson gör en förlust på 73 öre per aktie under det fjärde kvartalet men det är faktiskt lägre än ifjol då förlusten var 98 öre. Det egna kapitalet är fortfarande gott på 27,84 kronor, vilket till exempel skulle täcka bibehållen utdelning de kommande fyra åren även vid nollresultat.

Det verkar som att det främst är ökade försäljningskostnader (relaterat till krislogistiken) som tynger resultatet för själva försäljningen är bara ned 9 procent jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Vi får också en inblick inför kommande kvartal där försäljningen ska ha minskat med 1 procent i maj jämfört med föregående år. Det skvallrar om att vi inte nödvändigtvis bör förvänta oss ett ännu svagare kommande kvartal utan snarare är det i linje med det gångna kvartalet. Online ökade försäljningen med hela 68 procent i maj, då återigen från en låg nivå. På lång sikt är det ändå väsentligt eftersom Clas Ohlson bör kunna dra nytta av att fler kunder har upptäckt deras e-handelslösningar, de investeringar som har tagits i dessa de senaste åren kanske nu kan bära frukt.

På helåret ser vi ett ökat bruttoresultat med plus 3,5 procent vilket skvallrar om att Clas Ohlson har förutsättningar att komma starkt ur krisen när det väl vänder.

Det kommer inte som en överraskning i dessa tider att utdelningen hålls inne, vi fick dock redan halva utdelningen i januari. Jag tror inte att Clas Ohlson kommer dela ut nästa januari heller då det skulle krävas ett stämbeslut om det och på lång sikt är det sunt att man spar kapital i dessa tider och minskar risk.

Däremot kommer Clas Ohlson att göra ett återköp på 780 000 aktier till sitt incitamentsprogram. Det motsvarar 1,3 procent av totalt antal aktier. Det är bra eftersom det ger sunda incitament till ledning, inte bidrar till utspädning och konsoliderar ägande inom företaget, som redan idag äger 3 procent av det totala antalet aktier. Samtidigt uppnåddes inte kriterier och mål för ett tidigare incitamentsprogram varför det i princip inte föll ut.

Min helhetsbild av Clas Ohlson är att de tydligt hade tagit sig ur de svåra åren när COVID-19 slog till. Clas Ohlson levererar åter sunda rörelsemarginaler som vittnar om rimlig vinst per såld vara och ett positivt kassaflöde. Den stora frågan är hur tung COVID-19-effekten blir. Man ska komma ihåg att vi är i ett traditionellt svagt kvartal i säsongsstatistiken varför nästa kvartal blir mer avslöjande. Jag tror också att det blir viktigt att titta på hur julhandeln slår, får vi en återgång till normala resultat där ser det rätt lovande ut för Clas Ohlson på sikt. Det skulle kunna bli en viss hemester-effekt om fler köper prylar för att hemmafixa till sommaren. Skulle företaget däremot fortsätta med minusresultat under längre tid tyngda av COVID-19 är det en signal om att man bör vara mer försiktig.

Vill också vara tydlig med att jag tittar på Clas Ohlson ur utdelningsinvesterarens perspektiv. Min yield on cost överstiger 6 procent i Clas Ohlson på historisk utdelningsnivå varför jag främst är intresserad av att se om risken har ökat eller om det är rimligt att behålla innehavet på sikt. Clas Ohlson är ett etablerat företag och den som försöker slå index finns det med säkerhet mer förmånliga aktier. Den teoretiska uppsidan i Clas Ohlson är förvisso kanske 50 procent vid återgång till historiska nivåer men det är osannolikt att den kommer att infrias under 2020 med tanke på kvarstående utmaningar till följd av lägre försäljning under COVID-19-månaderna.

Clas Ohlson utgör 1,35 procent av min portfölj. Till följd av den högra utdelningsandelen och att företaget fortfarande är i ett känsligt läge med minusresultat, även om kassaflöde och marginaler alltså går åt rätt håll, är jag ändå lite försiktig och nöjer mig tills vidare med att behålla. Jag tycker inte att ett P/E-tal på 19,5 och en direktavkastning omkring 5 procent är riskpremie nog med tanke på nämnda osäkerhetsfaktorer. Jag tycker som sagt ändå att rapporten var betryggande nog för att inte känna mig särskilt orolig på längre sikt men man gör klokt i att läsa nästa kvartalsrapport noga.

Jag äger aktier i Clas Ohlson och skriver ur aktieägarens perspektiv även om jag alltid eftersträvar att vara så objektiv och kritisk som möjligt. Läst därför aldrig inlägg som finansiell rådgivning eller rekommendation. Du bör alltid göra din egen analys och du är alltid ansvarig för dina investeringar. Clas Ohlson redovisade en förlust det gångna kvartalet och har en utdelningsandel som överskrider vinst per aktie. Därför är aktien förenad med en betydande risk.

3 kommentarer:

  1. Hej! Bra analys.
    Vad säger du om att Lotta Lyrå lämnar.
    Det tycker iaf jag känns negativt. Hon har styrt bra i CO.

    Hoppas på en bra efterträdare.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och instämmer!

      Lyrå har gjort ett gediget jobb med att vända Clas Ohlson till positivt kassaflöde igen. Tycker det är synd för hon har varit bra för Clas Ohlson. Samtidigt har hon gjort det tuffa jobbet, kanske är det rätt tid att byta.

      Radera
    2. Kanske. Känns dock lite tidigt. Men som sagt, hoppas de hittar en bra efterträdare.

      Radera