lördag 20 juni 2020

Fyra år med portföljen - tre miljoner

Ifjol kallade jag det här utvärderingsinlägget för tre år med portföljen - två miljoner. Det känns väldigt roligt att i år följa den trenden och skriva fyra år med portföljen - tre miljoner. Historisk avkastning är som bekant aldrig en garanti för framtida avkastning så det är hårt jobb som gäller.


Cirkeldiagrammet visar portföljens sextio aktier och portföljandel exklusive Minesto. Att jag exkluderar Minesto beror på att innehavet har vuxit sig såpass stort att diagrammet annars inte skulle bli överskådligt. Nu syns mina tjugofem största innehav efter Minesto.

Jag kommer analysera portföljen ingående i lugn och ro och återkommer i ett separat inlägg men vill ändå högtidlighålla milstolpen med några inledande reflektioner och lärdomar längs vägen.

Minesto enskilt största framgångsfaktorn

Den enskilt största förklaringen är att jag under 2019 tog ett beslut att göra ett avsteg från min utdelningsstrategi och sätta av ett års sparande i Minesto. Min ursprungliga plan var att ha en aktieportfölj värd 2,5 miljoner kronor efter fem år och eftersom jag redan ligger minst ett år före den planen med större budgetutrymme än tidigare ansåg jag mig ha råd att vika ett år åt Minesto utan att tumma på min långsiktiga plan. I den bästa av världar ger det både bra tillväxt och god utdelning.

Mitt köp i Minesto har inte varit optimalt, jag har som mest betalat 22,15 kronor och som lägst 2,37 kronor för aktieköp. Hur som helst har mitt största innehav dubblerats i värde jämfört med mitt GAV och det ger naturligtvis avtryck med besked i portföljen.

Jag har beskrivit en gång för alla hur jag ser på Minesto här. Min bedömning grundar sig på två mycket genomarbetade professionella analyser från Västra Hamnen och Pareto, där den senare har reviderat upp vinstprognosen i en uppdaterad analys i maj. Det är fyra år av hårt arbete, bevakning av Minesto och gammal klassisk hederlig värdeinvesteraranalys som ligger bakom den framgången. Jag vill av principskäl inte skriva vad jag anser att aktien är värd eftersom jag tycker att envar bör göra sin egen analys och förstå vad man köper men för mig blev det tydligt att uppsidan i caset var löjligt stor när jag ökade i anslutning till nyemissionen och COVID-19-krisen. Som jag försöker beskriva så objektivt som möjligt finns det naturligtvis flera riskfaktorer då de bägge analyserna prisar in en installerad kapacitet på mellan 111-200 MW den kommande femårsperioden vilket inte är en självklarhet. Allt annat lika håller mitt scenario. Jag ser med stor spänning fram emot sjösättningen av de första kommersiella kraftverken. Hade hoppats att de skulle sjösättas lagom till midsommar med ytterligare genombrott i aktiekursen som följd men får ge mig till tåls ytterligare ett par veckor.

Det här avsteget är intressant då det dels visar en utveckling från en enkel utdelningsstrategi men också hur jag har utvecklats som investerare i analys och förmåga att äga mer komplexa aktier.

Även om fokus nu är på utdelning kommer jag fortsätta krydda portföljen med miljöteknikaktier som Azelio, Climeon och SolTech. Där har jag ännu en del inläsning kvar att göra och små positioner.

Högre inkomst och lägre utgifter ger högre sparkvot

Under de gångna fyra åren har jag genom löneökningar och en ny tjänst lyckats höja min disponibla nettoinkomst med 33 procent. Under samma period har jag lyckats sänka mina fasta utgifter med nära 33 procent. Det innebär sammantaget att jag klarar en sparkvot på mellan 70 och 80 procent varje månad (det senare förutsätter en snålmånad utan andra utgifter än basala matkostnader). Det innebär att mina avsättningar till portföljen är 67 procent högre 2020 än vad de var vid start 2016.

Det kan låta overkligt men i grunden handlar det bara om aktiva beslut som att flytta till en billigare och hälften så stor bostad, ha det billigaste rörliga internet- och mobilabonnemanget, bara försäkra vad jag faktiskt behöver försäkra, laga min mat själv, ta med matlåda, planera mina inköp, vara medveten om energikonsumtionen och utföra energikrävande aktiviteter på de timmar och dagar då elpriset är lägre. Många bloggare som Miljonär innan 30, Utdelningsseglaren och Farbror Fri har mer ingående beskrivit den här typen av spartips och på deras bloggar hittar du handfasta tips och råd.

Även om portföljen spurtade den senaste tiden tack vare Minesto är lejonparten av min förmögenhet uppbyggd på ett regelbundet månadssparande med en mycket hög sparkvot över tid. Ungefär en åttondel av insättningarna kommer från annat än mitt ordinarie månadspar.

En total portföljavkastning på nära femtio procent efter fyra år är klart godkänt och en bra bit över mitt mål om fem procent per år men på intet sätt exceptionellt, många lyckas prestera långt bättre än så. Högt sparande över tid kombinerat med en blygsam ränta på ränta-effekt gör den stora skillnaden.

Sälj av aktier som underpresterar och öka i aktier som presterar

Jag har till sist tagit till mig att man ska sälja av surdegar för att skapa utrymme för bättre innehav att växa och ge utdelningar. Jag gillar trädgårdsarbete och det är egentligen samma sak: du måste rensa bort ogräs för att växter ska kunna få utrymme att växa ordentligt och bära frukt. Resan har verkligen inte varit spikrak och jag har åkt på några kännbara smällar längs vägen. Jag förlorade femsiffriga belopp i både EcoWavePower och MQ och har gjort förluster även i andra mindre innehav. I Serneke kan jag stoltsera med att jag prickade in botten när jag sålde hela mitt korta innehav för 25 kronor per aktie sedan Karlatornetförsäljning och bygge sattes på paus. Mitt långa innehav behåller jag dock.

Men att jag trots allt har sålt när det blivit uppenbart för mig att mitt case inte längre håller har begränsat förlusten i flera fall och desto viktigare skapat utrymme för att investera i bättre aktier. Här finns fortfarande förbättringspotential och jag behöver bli än mer cynisk i att minska tidigare när jag ser signaler på att mitt case inte håller.

En anledning till den ökade risken är att jag har andra förutsättningar idag. När portföljen startade ville jag endast ha en passiv avkastning som bevarade kapitalet och gav utdelning som översteg inflationen. Då ansåg jag mig inte ha möjlighet att följa börsen på daglig eller ens veckobasis varför risken var låg. Idag har jag möjlighet att följa i stort sett varje morgoncall och titta in ytterligare någon gång under dagen. Avanzas mobilapp med kurslarm ger mig bättre kontroll och möjlighet att agera snabbare om något skulle inträffa.

Tålamod, tålamod, tålamod

Där många sparare går bet är att de säljer bra aktier för tidigt. Anledningen till detta är dels att de inte gör en ordentlig analys och därför inte förstår vad de äger eller varför. De blir i sin tur nervösa när aktien faller efter en längre tids uppgång och lockas att ta hem en vinst på 25, 50 eller 100 procent trots att anledningen till uppgången ofta är att risken har minskat och förutsättningarna för att uppnå den teoretiska potentialen har ökat. Jag har i Minesto en bestämd uppfattning om vad jag anser aktien rimligen vara värd och kommer inte sälja innan den nivån uppnås såvida inget förändras. Mer regelbunden analys av samtliga innehav är min uttalade målsättning för det femte året med portföljen.

Under COVID-19-krisen var det rätt svettigt och pratet om att köpa när det flyter blod på gatorna är inte utan anledning. Min belåningsgrad slog i taket och hade vi fortsatt ned ytterligare någon procent hade jag i värsta fall tvingats till tvångsförsäljningar. Jag hade tagit höjd för en börsnedgång på 50 procent och har kapital att betala av lån men var inte beredd på hastigheten i nedgången. Jag valde därför att ganska tidigt dumpa flera mindre innehav som underpresterar för att istället öka i aktier som Axfood, Castellum, Investor, Kopparbergs och Realty Income. I de två sistnämnda lyckades jag pricka in botten och de är bägge upp med över 50 sedan dess - återigen varför man inte ska vara rädd för att dumpa aktier som underpresterar för man kan köpa något bättre för pengarna istället.

FIRE är redan idag en möjlighet

Med över tre miljoner i kapital är FIRE redan idag en möjlighet. Faktum är att om jag säljer alla mina icke-utdelande aktier och pytsar in det kapitalet i utdelningsaktier med en genomsnittlig portföljutdelning på 4,25 procent skulle jag klara över 10 000 kronor per månad i utdelningar. Det skulle räcka till att täcka min lilla bostad i Göteborg, mat och löpande utgifter och ändå ha 20 procent över. Det är naturligtvis inte rimligt eller önskvärt men att ha möjligheten känns fantastiskt. Min lägsta nivå för att göra en FIRE landar på 4,5 miljoner kronor efter att boendefrågan är löst. Alltså behövs ungefär 5-6 miljoner för att säkerställa en låg belåningsgrad på den framtida bostaden.

Man brukar räkna med att det tar ungefär tio år att spara ihop tillräckligt kapital för att göra en FIRE. I mitt fall skulle det med en sparkvot på som lägst 70 procent över tid därför ta ytterligare fem år.

Jag räknar med att köra på minst till 40 års ålder varvid jag kommer ha en utdelningsportfölj av ovan storlek i tillägg till Minesto. Förmodligen kommer jag sedan flytta hem till Sverige och köra på ett par år för att känna på hur det känns innan jag beslutar mig för om jag gör en FIRE eller inte. Även om jag har blivit mer cynisk till arbetslivet på äldre dar och hemarbete hela våren har gjort att man känt på skillnaden i praktiken på sätt och vis tycker jag i grund och botten fortfarande att jag har ett riktigt häftigt jobb och det är mycket möjligt att jag kör på om det blir spännande arbetsuppgifter.

I ett drömscenario kommer jag kunna använda delar av Minestoinnehavet till att lösa boendefrågan före FIRE varefter jag kan använda återstående portfölj att leva på. Framtiden ser ljus ut just nu.

6 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant inlägg. Jag förstår dock inte riktigt vad du menar med följande: "Man brukar räkna med att det tar ungefär tio år att spara ihop tillräckligt kapital för att göra en FIRE. I mitt fall skulle det med en sparkvot på som lägst 70 procent över tid därför ta ytterligare fem år."

    Tiden till FIRE handlar väl i stor utsträckning om sparkvot (eller vad man nu vill kalla det för)? Utveckla gärna!

    /T

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skriver ett inlägg och förklarar längre fram. I korthet är det baserat på FIRE-kalkylatorn med en sparkvot omkring 70% och den kostnadsnivå jag räknar med. Med mitt nuvarande kapital och sparkvot skulle jag därför behöva spara på samma nivå ytterligare 5 år till.

      Finns flera kalkylatorer, t.ex. den här: https://networthify.com/calculator/earlyretirement

      Radera
  2. En mycket fin och vackert gjord resa (som förvisso ej är slut, likväl). Att få vara med på din, men också många andras, är ett nöje jag önskar fler borde få uppleva. Genom att dela innehåll likt detta sprids inte bara inspiration, utan även hårda fakta att DET GÅR. DET ÄR FULLT MÖJLIGT.

    Trevlig lördag!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofokles! Tycker själv det är väldigt inspirerande att se andras portföljuppdateringar och det har varit en stor inspiration för mig under de perioder portföljen haft det tyngre så hoppas som du skriver att kunna visa det är fullt möjligt! Det enda som krävs är regelbundet sparande med en hög sparkvot, aktiv analys så att man förstår vad man köper och en stor portion tålamod!

      Radera
  3. Riktigt bra jobbat och kul att det gått bra!

    SvaraRadera