Scandic Hotels gick idag ut med pressmeddelande om villkor för den tidigare annonserade företrädesemissionen (länk).
Antalet nyemitterande aktier sätts till 6:7, det vill säga för varje 7 aktier du äger senast den 28 maj erhåller du teckningsrättigheter som berättigar dig att teckna nyemitterade 6 aktier.
Antalet aktier är något högre än det 1:3, eller 33 procents utspädning, som jag hade förväntat mig.
Teckningskursen är samtidigt satt till 20 kronor vilket är både generöst och långt lägre än jag hade förväntat mig. Utspädningen blir alltså något högre och motsvarar 46 procent.
Det innebär att vinst per aktie och eventuell framtida utdelning kommer att späs ut på fler aktier. Om Scandic Hotels på ett par års sikt kommer klara att dela ut dagens nivåer om 3,50 kronor igen skulle det med det nya antalet aktier motsvara 1,88 kronor per aktie. Det skvallrar ändå om ett sockrat och generöst erbjudande till långsiktiga aktieägare för det skulle motsvara en direktavkastning på 9,4 procent för de aktier som tecknas i emissionen.
Nu tror jag som jag har skrivit tidigare att det dröjer minst ett par år innan Scandic börjar dela ut igen och säkert längre än så innan man nosar på historiska utdelningsnivåer. Men givet att kostnadskostymen är lägre än idag kommer det komma en tid igen så småningom då hotellen åter har en beläggningsgrad över 50 procent och gör fina vinster.
Scandics storägare garanterar redan 75 procent av företrädesemissionen vilket är ett gott tecken.
Vid en emission brukar du få en förfrågan från din bank där du kan ange hur många teckningsrätter du avser utnyttja för att köpa nya aktier för. Du får teckningsrätter (TR) på din depå som reflekterar hur många nya aktier du har rätt att köpa. Vill du inte köpa nya aktier kan du sälja dina TR på marknaden. När du har bekräftat till din bank att du avser teckna aktier omvandlas dessa så småningom till betalda tecknade aktier (BTA). En BTA är i teorin utbytbar 1:1 med en vanlig aktie och kommer vid emissionens slut att omvandlas till vanliga aktier. Den registreras dock först som en BTA medan emissionen fortfarande pågår. Som alltid kan arbitragemöjligheter uppstå, till exempel om BTA handlas
till en väsentligt lägre kurs än stamaktien eller vice versa.
Handel med teckningsrätter äger rum mellan 3 och 17 juni. Betald tecknad aktie (BTA) kan man handla i till och med den 20 juni. Din bank kommer informera dig om när du behöver ha kapitalutrymme på ditt konto för att kunna utnyttja möjligheten att teckna aktier men i praktiken bör du alltså räkna med att du behöver kapitalutrymme under juni månad.
Jag har principen att jag antingen tecknar fullt eller säljer av hela
innehavet i en nyemission, allt annat är kapitalförstöring. I det här
fallet kommer jag teckna fullt vilket ger mig ett innehav på 750 aktier
efter emissionen. Mitt GAV efter emissionen kommer vara 51,84 kronor.
Det gör alltså att min totala YOC skulle bli cirka 3,6 procent på dagens
utdelningsnivåer trots den generösa rabatten på nyemitterade aktier. Utspädningen har alltså sitt tydliga pris. Jag tror ändå att det här kan vara en riktigt fin affär på lång sikt.
Kommer därför titta lite på hur teckningsrätterna prissätts för handlas
de till försumbara belopp kommer jag nog passa på att köpa ytterligare
250 aktier.
Det här är en nyckelmening som jag kommer följa upp särskilt noga i nästa kvartalsrapport i augusti: Scandics återhämtningsscenario förutsätter en successiv ökning av
beläggningsgraden under maj och juni med några procentenheter per månad
från den rekordlåga nivån om 6 procent i maj för att sedan gradvis
återhämtas under det andra halvåret 2020 och att nivån för den
genomsnittliga rumsintäkten per tillgängligt rum för 2021 är 15-25
procent lägre än motsvarande nivåer under 2019.
Scandic Hotels gör idag ingen vinst och kassan räcker 2021 ut på nuvarande intäktsnivå. Att äga aktier i Scandic Hotels innebär en hög risk. Detta inlägg ska inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Du är ansvarig för dina investeringar och gör alltid din egen analys.
Det är ett tillfälle att investera men problemet är att det inte går att veta om framtidsutsikterna finns.
SvaraRaderaHotell kommer behövas även i framtiden, så kanske?
Det är helt klart en risk. Min förhoppning är att Scandic har bättre förutsättningar än mindre konkurrenter att rida ut stormen och ta marknadsandelar på sikt. Samtidigt tydligt att utdelning i nuvarande innehav kommer att späs ut under överskådlig tid även efter eventuell återhämtning av vinst.
Radera