Igår var den tyngsta och svåraste börsdagen sedan jag startade portföljen och bloggen.
Portföljen har rasat till 1 738 308 kronor. Brutto är jag dock fortfarande över två miljoner: 2 085 473 kronor. Det innebär att jag är tillbaka på den nivå portföljen befann sig före julledigheten, inte så värst dramatiskt med lite distans. Jag gillar dock inte att värdeökning relativt insättningar minskar till knappt 15 procent, det är något lägre än de blygsamma 5 procent per år som jag har som målsättning.
Sedan jag började med aktiesparande för två decennier har jag upplevt sådana här börsras tidigare. Det gör det lättare att förhålla sig till. Att portföljens värde har minskat med några hundra tusen bekymrar mig inte nämnvärt eftersom det underliggande värdet i företagens långsiktiga verksamhet egentligen inte har förändrats utan endast deras kortsiktiga värdering, som i många fall var rätt uppskruvad före börsraset. Mitt perspektiv är också mikro där jag analyserar företagen snarare än att stirrar mig blind på makroutvecklingen. Jag tror helt enkelt att företag med en god och lönsam verksamhet kombinerat med sunda finanser och en rimlig belåning klarar sig även i utmanande tider.
I börsnedgångar är det viktigare än någonsin att ha gjort sin hemläxa och läst på om företagen. Har man redan en egen, självständig uppfattning om deras värde klar för sig är det lättare att våga köpa även när alla andra bara säljer och säljer. Kan också rekommendera att läsa in sig på börspsykologi, det gjorde jag som ung nybörjare och det har lärt mig att förstå hur man reagerar, skapa distans och försöka förhålla mig så rationellt som det går. Det är aldrig roligt med börsnedgångar men det är samtidigt också de bästa lägen som kan uppstå eftersom också kvalitetsaktier dras med när rädsla och panik får övertaget. Bloggrannen Sofokles (länk) skriver en bok om börspsykologi som snart släpps som ska bli spännande att läsa. När jag var med i Unga Aktiesparare när det begav sig hade Aktiespararna flera tips på böcker inom ämnet. Ett personligt tips är att alltid analysera aktier när börsen är stängd för att undvika bruset. Jag försöker alltid göra det i lugn och ro under helgen.
Det som gör det annorlunda den här gången är att timingen är maximalt dålig för mig. Eftersom nyemissionen i Minesto nyss avslutades hade jag redan en belåning som är strax över 10 procent som normalt är min högstanivå för att ha marginal i sådana här situationer. Jag är som sagt van vid björnmarknader och välkomnar dem oftast. Däremot är jag inte van vid att göra det med belåning. Det mest retliga är att inte kunna fynda som jag gjorde senast det begav sig för två år sedan.
Lyckligtvis hade jag minskat belåningen till strax under 10 procent i januari vilket ändå gav mig ett visst manöverutrymme.
Något jag har lärt mig med tiden är att man inte ska sitta på förlorarna utan sälja surdegarna även om det svider för att det är bättre att öka i kvalitet eller tillväxtaktier med bättre förutsättningar i extrema lägen som dessa. Det väsentliga är potential för uppgång snarare än att det är retligt att realisera svaga resultat. Det är i regel lättare för en bra aktie i medgång att dubblera sin värdering än för en svagare aktie att återhämta 50 procent av sin förlorade värdering. En konkret lärdom är att jag i framtiden ska bli bättre på att ha en slags contingency plan för vilka aktier som ryker i lägen som dessa. Jag har därför helt enkelt hanterat situationen pragmatiskt genom att konstatera att jag inte har så mycket mer utrymme till belåning utan istället måste sälja av för att kunna köpa nytt.
Det hade jag delvis varför jag snabbt kunde identifiera några aktier att byta ut. Duni och ICA är sedan tidigare buffertaktier men den förra har visat goda resultat på sistone och den senare är sund att behålla i björnmarknad varför de fick vara kvar. HiQ har jag funderat på att sälja men den stod emot ganska bra och jag har en fin YOC så låter den vara tills vidare. Lagercrantz är ett löjligt litet innehav men de går samtidigt oförskämt bra och vore korkat att sälja då. Kanske ryker Apple och Savaria på marginalen.
Hade redan tidigare minskat i EcoWavePower (EWPG) men tog det enkla beslutet att sälja resterande 25 procent och köpa Minestoaktier rakt av istället. Azelio är en lovande aktie som jag hade en liten bevakningspost i. Jag bedömer dock att de precis som många aktier av den här typen kommer röra sig upp och ned en del i väntan på nästa kursdrivande nyhet. Därför tror jag att det kommer nya lägen att gå in igen före sommaren. e-Work är en annan surdeg som inte har vinst- eller utdelningstillväxt och även om jag har en fin YOC är det en liten portföljandel som jag med enkelhet kunde byta ut mot Kopparbergsaktier istället. I lågkonjunktur ökar inte precis förutsättningarna för affärer i IT-konsultsektorn. Saltängen åkte ut - risken är högre sedan omvärderingen och min förlust blev försumbar. Tyckte att det räckte och inte är motiverat att ha kvar en så liten skvätt som bara är jobbig att bevaka. Blev tvungen att sälja av lite Soltech för att hålla marginal på belåning i min kapitalförsäkring vilket var synd men har kvar 1 000 aktier på mitt ISK och prioriterar Minesto just nu. Ska försöka köpa tillbaka igen längre fram. Kapade till sist 4 procent av mitt innehav i Swedbank också, hade faktiskt köpt dem för något lägre kurs och de fick finansiera mina Investoraktier rakt av.
Skriver nog ett inlägg igen om EcoWavePower (EWPG), känner mig skyldig det eftersom jag skrev om dem inför börsintroduktionen. Det underliga är att emedan Minesto har tappat 40 procent på en vecka har EcoWavePower knappt påverkas av börsraset. Utesluter inte att gå in i aktien igen även om det kostar eftersom jag trots allt har analyserat och bevakat företaget sedan start men då vill jag se konkreta bevis på elproduktion eller intäkter först.
När det gäller Minesto har jag inte skrivit om aktien på över ett år och kommer nog att göra det snart igen. Kan dock konstatera att de nu har formaliserat ett avtal med Färöarnas energibolag SEV som innebär att 2,2 MW elproduktion köps av Minesto. Det var känd information som nu är bekräftad i avtal men att man utöver de två DG100-drakarna också verkar sjösätta två DG1000-drakar som förväntas producera 1 MW vardera är en positiv nyhet. Om Minesto nu slutgiltigt kan bevisa att de kan sälja energi till en leverantör som utlovat är det ett avgörande steg i företagets kommersialisering och vi bör få besked om detta senare i år. Jag är såpass säker på företaget att jag har vågat ta en egentligen orimligt stor position, mycket till följd av att företaget både under emissionen och nu efter börsraset har handlats en bit under inlösenkursen på 16,20 kronor som teckningsoptionerna förväntas lösas in för i april 2021. Det finns helt enkelt inga rimliga skäl till varför Coronaoron skulle påverka Minesto eller dess verksamhet. Att aktien faller med 40 procent på en vecka är inte rimligt, även om det kommer efter en kraftig uppgång. Produktionsanläggningen är redan under konstruktion i Wales och man har sin viktigaste underleverantör i Uddevalla varför man mig veterligen inte är beroende av komplicerade logistikkedjor ännu. Dessutom innebär emissionen och den senaste tidens offentliga stöd att Minesto är fullt finansierade för över två år framöver och om tekniken fungerar som den ska utan avgörande förseningar kommer företaget därefter ha en egen intäktkälla från Färöarna. Utvecklar mer i ett eget inlägg så småningom. Blir nog ett mastodontinlägg av typen hänvisning dit för alla framtida frågor och uppdateringar om Minesto.
Kombinationen att öka i Minesto, sälja av surdegar och samtidigt trygga defensiven med Investor och Kopparbergs känns genomtänkt. Kopparbergs hade förvisso en dålig rapport men jag tror att företaget långsiktigt repar sig när det har lugnat sig på den viktiga brittiska marknaden där företaget redan har tagit stora investeringar och är väl förberedda. När aktien handlas till en yield on cost över 4,25 procent är det fyndläge enligt min mening för de har utrymme att höja utdelningen till 7 kronor de kommande 2-3 åren utan att på något sätt äventyra kassa eller investeringar. Med mindre än att folk slutar dricka alkohol eller varumärket helt tappar fart är de en rätt stabil investering.
Investor anser jag inte på något sätt är billig när den handlas till knappt 3 procent på årets utdelning. Utdelningshöjningen är dock förutsägbar med en krona årligen till låg utdelningandel vilket talar för att den kan bibehållas under en överskådlig framtid. Eftersom min målutdelning för eventuell FIRE är åtminstone 5-6 år bort i tiden var det ett rimligt tillfälle att öka andelen Investoraktier med 12 procent för att säkerställa att jag bibehåller en portföljandel på åtminstone 2 procent. Tanken är att det ska bli mer på sikt men det får bli vid ett annat fyndläge.
Utmaningen är att portföljen har en belåning på 14,4 procent. Det är i och för sig inte katastrof men utmaningen är att mycket av belåningen är koncentrerad i kapitalförsäkringen där utrymmet är lägre. Har därför tagit beslutet att lägga de kommande två månaderna på amortering på lån för att få ned belåningsgraden till en normal risknivå under 10 procent igen. En viktig lärdom är nämligen att inte sätta mig i den här situationen igen utan att framgent ha en striktare disciplin på min belåningsgrad. Även om timingen var maximalt dålig är det inte fullt så illa som det verkar för jag har ändå turen att jag har flera ersättningar som jag väntar på att få utbetalda de kommande tre månaderna. Jag har också sparat en onödigt stor buffert till följd av en del osäkerhetsfaktorer i min ekonomi som har varit en irritation att inte kunna använda under hösten men den senaste tidens beslut innebär högre inkomst och lägre boendekostnader vilket gör att jag är väl rustad för att spara ordentligt de kommande åren. Därför ser jag det som försvarbart att ha lite högre ränta på 1-2 månaders sikt i vetskap att jag kommer kunna betala ned mig på en mer normal nivå igen senast till valborg.
Klarade också sparmånadsutmaningen och mina matutgifter, inklusive sociala begivenheter, stannade på 168 euro. Utöver en cykelreparation klarade jag att hålla mina totalkostnader under 200 euro. Inget självändamål men bra läge att komma ifatt med ekonomin lite.
I praktiken kommer ett år av utdelningsinvesteringar ha avsatts i Minesto men jag ser det som att uppsidan är såpass god på 5-6 års sikt i Minesto att jag är beredd att satsa lite drygt en årsinkomst. Har jag fel får jag bita i det sura äpplet och knega på ett år till utomlands helt enkelt. Men är trygg i att jag faktiskt har varit i samma situation tidigare med Minesto. För ganska exakt två år sedan kom jag över en aktier för runt 3 kronor styck vilket trots börsraset ändå var en bra affär. Om företaget gör sitt tror jag att det här ska lösa sig på längre sikt även om det kan bli en ryckig resa i bägge riktningar.
Lite häftigt tycker jag också att det är att ha ett stort innehav och det är nog det närmaste storägare jag någonsin kommer komma i en aktie. Mitt innehav i Minesto motsvarar nämligen mer än en halv promille av det högsta totala antalet utställda aktier i april 2021. Det innebär att på varje två tusen aktier i Minesto så är en aktie ägd av Utlandsutdelaren.
Portföljens volatilitet slår inte oväntat och svåröverträffat rekord på helt sjuka 26,28 procent. Det är inte så underligt när mitt stora innehav Minesto kan diffa på 12,5 procent från botten till toppen efter att både vid öppning och stängning landa någonstans däremellan. Sharpekvot på 0,47 imponerar inte men är inte särskilt förvånande i en börsnedgång. Mitt mål är att den ska överstiga 1 över tid.
Det har inte varit någon portföljuppdatering på länge - det beror delvis på att Minesto är ett så stort innehav att det skymmer min underliggande utdelningsstrategi och delvis på att några hörnstenar, inte minst Hemfosa, har köpts ut från börsen sedan senast. Jag kommer återkomma så småningom till detta men ur ett FIRE-perspektiv är det helt enkelt mindre spännande att se hur min portfölj svänger med Minestoaktiens rörelser varför jag inte har tyckt det har varit värt att lägga tid på.
Till sist är det minst sagt välkommet att vi går in i kalenderårets utdelningskvartal. De tre kommande månaderna kommer portföljen fyllas på med välbehövliga 25 000 kronor. Jag kommer i praktiken nog endast köpa aktier för utdelning och låta resten gå till amortering under den perioden. Sedan är jag tillbaka på banan igen. Ta det lugnt i börsfrossan och använd helgen till att läsa in dig. Gör alltid din egen analys - inte minst i tider som dessa.
Intressant läsning, även min belåning är nu hög o tänker som du att den ska ner de närmaste månaderna.
SvaraRaderaHar redan betat ned den till ungefär 13,5% och kommer vara i fas igen lagom till påsk så det är en noga kalkylerad risk av likviditetsskäl.
RaderaJag förstår inte ditt agerande här. Du verkar ju vara en sensibel person. Belåna sig för att köpa förhoppningsbolag i nuvarande börsklimat?
SvaraRaderaInstämmer, är generellt mycket skeptisk till belåning. Nu hade jag maximal otur att börsnedgången kom när jag redan hade tagit högre utrymme än vanligt för att kunna bidra i Minestoemissionen.
RaderaEftersom jag både ville öka i Minesto och andra stabilare aktier sålde jag av lite skräp och ökade belåningen. Det är en noga kalkylerad risk av likviditetsskäl. Jag vet att jag har en extra månadslön senast i juni och fick en oväntad återbetalning som ensam täcker merkostnad för belåning de kommande två månaderna. Till påsk är jag i fas och har redan betat ned till cirka 13,5%.
Att jag ökar i Minesto så tungt just nu beror på att jag haft en vision om hur många aktier jag vill äga på riktigt lång sikt. Samtidigt har min lön ökat väsentligt och min hyra minskat varför utrymmet på lång sikt är större. Eftersom Corona över huvudtaget inte påverkar Minestos nuvarande verksamhet och aktien föll med nära 40% från toppnoteringen föregående vecka utan anledning (anser dock att det var lite hausse innan), tyckte jag att det var ett fullt rimligt tillfälle att gå in.