lördag 14 mars 2020

Några reflektioner efter en historisk börskollaps

Veckan som gick såg vi en historiskt stor börskrasch. Detta inlägg är därför några reflektioner som syftar till en slags dagboksanteckning att kunna gå tillbaka till i framtiden. Det är ingen analys eller rekommendation över framtida börsutveckling.

Börsfall är aldrig roliga men det gäller att hålla huvudet kallt och försöka undvika att överreagera. För egen del har jag försökt ha beredskap genom att tidigt sälja av surdegar och längs vägen öka i aktier som jag sedan tidigare har bestämt att jag vill öka ordentligt i när lägen som dessa dyker upp. Tyvärr tror jag att den nya tekniken - både avseende robotar och enklare orderläggning - gör att det går fortare nedför men på den positiva sidan borde det också innebära att vi fortare bottnar.

Det må vara den största börsnedgången jag har upplevt en enskild handelsdag men är ändå gammal nog att minnas åtminstone tre stora kriser i Sverige och har på nära håll sett åtminstone ett par kriser i andra länder. Befann mig till exempel i Baltikum under finanskrisen förra decenniet. Mina minnen går tillbaka dit till de nästan tomma restaurangerna och hur nära det var med bankkollapser. Det krävdes mycket drastiska åtgärder med lönesänkningar i många offentliga jobb. Men bara fem år senare hade de tre länderna återhämtat sig och idag har de antagligen en långt starkare ekonomi än vad de hade efter krisen. Med beaktande för risken att det förstås alltid kan vara annorlunda den här gången och med empirisk erfarenhet av hur nära det var att det finansiella systemet brakade ihop då så tror jag ändå att vi kommer återhämta oss precis som man gjorde då.

Tyvärr visar både börsfallet och Corona sociala medier från sin sämsta sida. Ogillar twitterformatet som enligt min uppfattning är förenklat på gränsen till fördummande då man inte kan utveckla resonemang på ett meningsfullt sätt. Det är jättebra för att dela information men inte för att diskutera information. Tycker dels att det är tråkigt med dem som skriver nedsättande om småsparare under börskraschen. Skämskudde på det. Det så enkelt som att småsparare har ett arbete att sköta och som en konsekvens inte har vare sig tid eller förmåga att agera som professionella investerare gör. Kan man inte vara ödmjuk inför det uppvisar man dåligt omdöme.

Tycker också att det är tragiskt hur mobb- och pöbelmentalitet riktas mot Folkhälsomyndigheten och politiker. Som utlandsboende är min uppfattning att Sverige har skött det hela på ett relativt sakligt och seriöst sätt utifrån löpande omprövning av tillgänglig information. Sverige framstår möjligen som mer drabbat än landet som jag befinner mig i just nu men det beror också på att Sverige tidigt genomförde tester och smittspårning intill att kapaciteten tog slut. Här fanns kapacitet för tester knappt från början vilket innebär att mörkertalet med stor sannolikhet är långt större än i Sverige. Sverige vann trots allt en del tid genom den tidiga testningen och smittspridningen. Hoppas att det också kan förhindra ett värre utbrott där. Här är det nog en tidsfråga tyvärr.
 
Kritiken mot att statsepidemiologen reser till Somalia för att starta en hälsomyndighet är vulgär. Det är karlns arbete och expertis, något som han bevisligen är bra på och har gjort internationellt tidigare.

Som mångårig utlandssvensk har jag ingen stark partipolitisk uppfattning längre mer än att jag ogillar högerpopulism och sossekorruption i lika delar men också objektivt kan se förtjänster hos bägge sidorna. Tycker ändå att det är tragiskt hur folk gör en partipolitisk fråga av vad som är en global pandemi. I kriser bör alla - regering, opposition, myndigheter, företag och medborgare - samla sig och gemensamt bidra till att få bukt med krisen. Att spä misstro i olika riktningar leder inte till något gott. Det kommer finnas gott om tid att utvärdera krisen och ge saklig kritik i alla riktningar efteråt.

En sista Coronareflektion är att en fördel med att vara snålsparare är att man tenderar att redan ha en hel del basmat hemma. Jag köper alltid så mycket jag orkar bära när det är rea på basmat och har därför i normalläget ett lager för ett halvår av varor som håller sig. Det gör att man bara behöver komplettera med lite småsaker såsom frukt, grönsaker och kryddor som gör det lilla extra. Krossade tomater, lök, vitlök, morötter samt ris, couscous/bulgur och potatis kommer man långt på. Lägg till lite linser och kikärtor och det går att svänga ihop rätt många rätter med minimal ansträngning.

Nu till börsen och aktier!

Jag har sedan länge velat öka i Investor och Kopparbergs vid nästa större börsnedgång. En redan hög belåning gjorde att manöverutrymmet tyvärr inte var så stort som jag skulle ha velat men kunde ändå öka med ytterligare 25% i Kopparbergs och ytterligare 67% i Investor. Som jag skrev förra veckan är jag ändå stolt över att jag kan se portföljen tappa så mycket i värde utan att det berör mitt agerande såtillvida att det inte får mig att avvika från min investeringsstrategi. Det beror på att jag vet med mig att jag har en investeringshorisont där jag inte behöver utdelningarna förrän om minst 6-8 år. Eftersom jag inte planerar att sälja aktier som jag avser bibehålla för utdelning är det lika ovidkommande vad de är värda idag som vad de var värda vid årsskiftet. Möjligen kommer jag bry mig om vad de är värda nästa decennium men det är en bra bit innan jag ens behöver bekymra mig om det. Jag försöker inte tajma marknaden genom sälj utan lägger all min energi på att kontinuerligt försöka köpa nya aktier som jag anser är rimligt värderade vid köptillfället. Att sälja för att köpa tillbaka skulle kosta mig courtage motsvarande 0,5% och det ser jag ingen poäng med.

Utmaningen för mig är att det är en ny situation att gå in i en börskrasch med belåning då jag också måste beakta risken för att belåningsutrymmet håller en hanterbar nivå. Det är dock främst en likviditetsfråga då jag vet att jag har en hel del kapital som är på väg in utöver månadslönen i form av utdelningar och andra retroaktiva utbetalningar eller ersättningar. Därför tyckte jag att det var rimligt att ändå öka då jag vet ungefär var min gräns går. Det här är dock jätteviktigt att räkna på och ha marginaler för eftersom man annars snabbt kan råka illa ut!

Kopparbergs har förvisso ett par svagare rapporter bakom sig och jag förväntar mig det resten av året också. Å ena sidan brukar man säga att mat och alkohol står emot lågkonjunkturer och depressioner eftersom folk alltid köper det. Å andra sidan är det svårare att köpa alkohol när folk inte vågar gå ut och antagligen används mindre alkohol när det är färre sportevenemang, folk inte går till pubar och restauranger eller ens har hemmafester. Det här är dock en tillfällig effekt över några månader. Kopparbergs värderas just nu till P/E 11 med en utdelningsandel motsvarande 2/3 av vinst per aktie.  Det egna kapitalet täcker mer än 6 år av utdelning på nuvarande nivå. Kopparbergs handlas just nu till en YOC>5% och min uppfattning är att Kopparbergs kommer ha utrymme att höja utdelningen med ytterligare 7,5% till 7 kronor i framtiden när det här har lagt sig.

Investor är en klassisk småspararaktie eftersom det i praktiken är som att äga en aktivt förvaltad Sverigefond. Investor är alltid dyr, så även i börsnedgångar. Men idag lyckades jag komma över aktier till en YOC>3,5% på årets utdelning. Med en förväntad utdelningshöjning om 1 krona årligen motsvarar det en YOC>3,75% 2021 och en YOC>4,25% 2023. Eftersom mitt eventuella FIRE-mål är 4-8 år bort i tiden passar det mig perfekt. Investor är ett investmentbolag och kan förstås inte värderas på samma sätt som vanliga aktier men de har en vinst på aktie och ett eget kapital som i sig garanterar att nuvarande utdelningsnivå och utdelninghöjningsnivå kan bibehållas i decennier framöver om inget väldigt fundamentalt förändras. Det är dock en liten förenkling eftersom man väl får förutsätta att Investor nu aktivt tittar på möjligheter att använda sin stora kassa till att köpa upp nya företag för framtida tillväxt.

Jag ökade också lite i Axfood. Typiskt nog är Axfood dyr eftersom det är den typen av aktie som folk söker sig till i kristider. Folk behöver alltid köpa mat och så länge företaget inte konkurrensutsätts på allvar - där risken för konkurrens från Lidl är betydande nog att bevaka - kommer företaget fortsätta dela ut på ett obligationsliknande sätt år efter år. P/E 21 är sjukt högt efter den största börskraschen på decennier men YOC>4,25% är ganska precis i linje med mitt långsiktiga mål och ett fullt rimligt tillfälle att öka på lång sikt igen. Ex-datum för avskiljning av första halvårsutdelningen i år är dessutom nästa vecka varför jag får tillbaka 2,25% redan innan månaden är slut!

Mer riskabelt var att öka i Scandic Hotels. Jag resonerade så här. Ja, Scandic har varslat och ledningen har sänkt sin lön. Ja, de kommer ha några riktigt, riktigt tuffa månader framför sig där kommande rapporter blir dyster läsning. Men Scandic är en av de största hotellaktörerna på den svenska marknaden med ett bra varumärke. Brukar själv ofta bo där hemma i Sverige. De har en utdelningsandel på strax över 50% av vinsten och ett eget kapital som överstiger 15 år av utdelningar på nuvarande nivå. Därför ska man inte utesluta att de kanske rent av bibehåller den höjda utdelningen som planerat i år. Det handlar nog mycket om signaleffekter. De har definitivt utrymme att dela ut på denna nivån så snart de återhämtar sig från krisen. Just nu handlas aktien till en YOC omkring 7,5% vilket innebär att framtida risk i hög utsträckning är rätt bra inprisad så länge Scandic överlever den här krisen vilket det inte finns några allvarliga skäl att misstänka att de inte gör.

Har förstås ökat i Minesto också men retar mig att inte kunnat öka mer. Eftersom jag redan har det antal aktier och optioner jag vill äga på lång sikt i Minesto tvingade jag mig själv att framförallt köpa långsiktiga utdelare istället. Det är också för att undvika orimligt stor portföljrisk med tanke på belåning och risk för fortsatt nedgång. Minestoaktier ger inte underlag för kreditlån. Planerar att skriva ett mastodontinlägg om Minesto inom kort där det kommer framgå en gång för alla varför jag tror så mycket på företaget utifrån min inläsning på företagets information och de analyser som finns.

En stående order i NorthWest Healthcare föll också in på exakt samma nivå och antal aktier som vid förra börsnedgången ifjol. Det är ett ganska litet innehav som utgör en marginell del av portföljen men med en YOC>8% ger det ändå ett bra komplement trots att utdelningen inflateras bort på sikt. Anledningen till att jag har tagit aktien är för att jag vill ha några månadsutdelare i portföljen och vill sprida risken. Nu när TransAlta Renewables och Realty Income börsnedgången till trots fortfarande är dyrare än förr samtidigt som Boston Pizza har sänkt utdelningen och är osäkrare än tidigare var NorthWest Healthcare helt enkelt det bästa alternativet att öka i bland mina månadsutdelare.

Jag har ingen aning om börsfallet fortsätter eller inte. Men just nu har björnen slagit sina ramar hårt mot börsgolvet och det är i farans riktning att vi sakta tippar nedåt ytterligare ett tag innan det här vänder. Min uppfattning är att en utdelningsaktie är riktigt billig om den allt annat lika utan väsentlig risk handlas till en YOC över 4,25%. Många fina aktier som Axfood, Castellum och Investor har en bit kvar dit varför det tyvärr finns risk för ytterligare lite nedsida. Börsnedgångar innebär en stor möjlighet för den riktigt långsiktiga men man måste också vara extra försiktig och förstå att företag kommer drabbas och några rent av gå omkull. Viktigt som alltid att göra sin hemläxa och analys ordentligt (nej, jag analyserar inte aktier uteslutande från YOC, det är bara mitt riktmärke som jag från dag till annan använder för att allt annat lika efter en grundlig analys se när en aktie är köpvärd).

Vi får se hur det går med utdelningarna. Flera bedömare talar om indragna utdelningar. Det tror jag är en viss överdrift eftersom företag med några undantag i regel säkerställer att de har kassa och vinst nog att utdelningen inte ska äventyra den faktiska verksamheten. För bankerna kan det bli lite svettigare och som av en händelse sköt Swedbank upp sin stämma hastigt och lustigt.

Håller utdelningarna enligt prognos, vilket väl är väl optimistiskt att tro trots allt, skulle jag kunna inkassera nära 50 000 kronor i utdelningar det här året. Det är inte så illa trots allt.

Använd helgen till att i lugn och ro utvärdera portföljen och hur företag påverkas medan börsen är stängd. Då kan du i lugn och ro utvärdera din egen portfölj och hur du ska förhålla dig till börsraset.

Detta inlägg är som vanligt ingen rekommendation utan endast en reflektion och dagboksanteckning över hur jag förhöll mig till ett historisk börsras. Avsikten är att i framtiden kunna dra lärdom av detta. En omedelbar lärdom är att se till att ha mer utrymme nästa gång i form av lägre belåning.

1 kommentar:

  1. Jag har också passat på att utöka mitt innehav i Investor nu. Även Axfood har jag köpt, men är lite sur på mig själv att jag köpt så mycket redan tidigare, då ganska "dyrt". Dock glad att äga bolaget, det är en långsiktig investering för mig :-).

    Trevlig helg!

    Mvh Louise

    SvaraRadera