söndag 6 januari 2019

Mina mål 2019

Flera bloggare har specificerat sina sparmål för 2019. Jag hakar på med några egna mål.

Du kan läsa mer om årssammanfattningen här, portföljen här och reflektioner över börsåret här.

* Passera 2 miljoner i kapitaltillgångar. Min aktieportfölj är just nu värd strax över miljonen och jag har cirka 700 000 kronor i andra tillgångar varför jag räknar med att kunna nå målet under året. Min prognos var egentligen september 2021, undrar hur jag tänkte där?

* Minst 50 000 kronor i utdelningar under 2019. Det här bör jag klara eftersom portföljens innehav redan bör ge mig 40 000 kronor. Jag har ett gammalt mål om 5 000 kronor per månad vilket borde innebära 60 000 kronor. Det är teoretiskt möjligt men inte önskvärt eftersom jag bör tänka alltför strategiskt i mina inköp snarare än efter vad som är rimligast värderat vid varje tillfälle. Det gamla målet kommer jag därför få skjuta till 2020 att uppnå.

* Minst 1 000 kronor i utdelningar varje månad under 2019. Det är bara januari och augusti som inte redan uppnår detta mål. Januari kan jag inte göra mycket åt men bör klara trots MQ:s uteblivna utdelning och lägre utdelning i år. Augusti återstår 250 kronor jämfört med ifjol men jag har ökat i månadsutdelningarna sedan dess och bör kunna klara det målet.

* Inte fler aktier totalt vid årets slut. Jag bör minska antalet aktier något för att istället fokusera på mer stabila innehav. Kommer återkomma om detta, finns några kandidater som jag funderar på att fasa ut.

Privat ska jag också ta tag i konditionen. Jag lyckades gå ned cirka 5 kg i vikt under 2018 mätt från nyårsdag till nyårsdag och har bestående klarat att sänka min BMI under överviktsgränsen vid 25 samtidigt som det är mer muskler. Det tänker jag fortsätta med under 2019. Efter nyårslöften till goda vänner och inspirerad av motsvarande löften från andra bloggare provar jag att göra det transparent:

* Plankan 2 minuter och sidoplankan 30 sekunder per sida. Rimlig utmaning. Jag klarade 90 sekunder under 2018 så det handlar mest om att bita i och jobba vidare. Sidoplankan ska jag nog kunna klara 1 minut också men den övningen har jag inte kört lika länge.

* 20 armhävningar. Jag har aldrig varit speciellt stark så det här blir kanske det svåraste målet. Klarar 12 utan problem och 16 om jag är i form så det ska gå men ändå utmaning att bita i under tid.

* Springa milen under 50 minuter. Det här borde vara en piece of cake eftersom jag har en god grundkondition. Egentligen vill jag under 45 minuter men jag är ganska envis och sätter jag ett för högt mål är risken att jag pressar mig själv för tidigt. Bättre att bygga långsamt.

* Roddmaskin. Inte satt något verkligt konkret mål men jag skulle vilja klara 2 km utan avbrott. Brukar köra intensiva femminuterspass med ett par stopp där jag ror ungefär 1,25 km. Mer för motivation att fortsätta en jobbig men nyttig träningsform.

* Viktminskning komma under 80 kg någon gång under året och bestående under 83 kg (dvs aldrig över 83 kg när jag är fullproppad med onyttigheter). Borde vara möjligt men kräver arbete över tid.

9 kommentarer:

 1. Ambitiösa mål men det känns som att du kommer klara de allra flesta. Stort lycka till, 2019 kan bli ett härligt år för många av oss tror jag :)

  SvaraRadera
 2. Kul att se hur folk är olika. Väger ungefär som dig men klarar lätt 50-60 armhävningar och massor med planka.

  Dock har jag aldrig gjort milen under 1h 05min så här är ett av mina löften att slå.

  Lycka till både i kropp och portfölj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja vi är nog intressanta ytterligheter! Jag har aldrig varit stark men har alltid haft en bra grundkondition.

   Milen på 65 min gör jag på ren vilja. Lärt mig med åldern att det inte är bra för benen och att jag bör bygga upp långsamt.

   Radera
 3. Strunta i att öka mängden armhävningar, låt varje armhävning ta längre tid istället. Så du gör tolv men ökar "time under tension" istället. Du kommer bli starkare, få störe muskler och det kommer vara skonsammare för armbågarna om du gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra tips - ska testa! Kan ju inte påstå att de går fort idag heller men tjugo "under tension" är inte jättemycket heller om jag håller det uppe.

   Radera
 4. Lite off-topic, men i all välmening om du klarar plankan 90 sekunder, inte har problem med 12 armhävningar, ser 50 min på milen som enkelt pga god grundfysik, så tror jag att du har något rejält teknikfel på roddmaskinen om 1.25km i 2:00 tempo är en utmaning (antaget normallång man och vikt > 70). Börja med att få till tekniken genom att köra stabila pass på typ 5-10 km i lugnt stabilt tempo (skulle misstänka 2:15 i fall) och sedan blir 2km i 2:00 tempo uppvärmningstempo. Roddmaskin är nog en av de mest missförstodda träningsformerna som finns. Spaken på 10 och armträning istället för ben och bål/rygg är typiska misstag. Kör hårt! //roddmaskinsfantast :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudet på spiken och tack för bra tips! Har ingen vidare teknik i rodd. Och 50 min på milen är enkelt när jag har gjort 4-6 veckors basträning så framåt april-maj kanske, definitivt inte idag. :)

   Utmaningen är att jag kör rodd på lunchpass om 30 min totalt och då blir det lite cykel, lite rodd och olika basövningar med och utan vikter. Lägger därför bara 5-10 min totalt på rodd men får jag upp farten kan jag minska cykeln då rodden ger mer.

   Radera
 5. Kör rena roddpass ibland så får du igång tekniken bättre eftersom du måste tänka på tekniken om du skall klara längre pass (och får ett suveränt kondispass såklart). Utan inspända fötter ibland också så måste du vara än mer fokuserad på teknik och att använda hela kroppen i rätt takt. Fan, nu vart jag sugen och får gå upp och köra ett pass.

  SvaraRadera
 6. Hej utlandsutdelaren!

  jag tycker du har en bra blogg och jag lägger gärna till den i min blogglista. Du får gärna lägga till min om du känner för det.

  Hoppas att du får ett bra 2019.

  SvaraRadera