fredag 4 januari 2019

Månadssammanfattning december

2018 års sista månad är slut och utdelningarna för helåret landade på 34 511 kronor. Det är en ökning med 156 procent jämfört med föregående år. Den trevliga överraskningen att Serneke valde att dela ut redan under 2018 vilket jag inte hade förväntat mig syns i majstapeln i diagrammet nedan och bidrog ensam med 8 procent av utdelningsökningen. December bidrog med 1 544 kronor i utdelningar.
Utdelningarna ökade med 156 procent i år...

Utöver Bosjö är det bara amerikanska och kanadensiska kvartals- och månadsutdelare som delar ut i december. Coca Cola lämpligt nog. Brookfield RES som vanligt försenad med utdelningen som bokförs först nästkommande år. Överväger nästan att sälja aktien eftersom utdelningarna är så krångliga och icke-intuitiva. Samtidigt gillar jag vattenkraft. Har hittills gjort ett undantag och bokfört aktien på föregående år men överväger att i framtiden bokföra när utdelningen är på kontot som jag gör med Boston Pizza och TransAlta RES sedan länge.

I januari kommer jag antagligen för första gången se en minskning jämfört med föregående år till följd av att MQ håller inne sin utdelning i en annars svag månad. I viss mån kompenserar ökat innehav i Hemfosa men då det i övrigt uteslutande är enfastighetsaktier och månadsutdelare räknar jag med cirka 500 kronor lägre utdelning i år. Det var ett skäl till att jag ändå behöll MQ.
Precis som vid nedgången vid årets början avslutade jag året med att portföljvärdet var lägre än insättningarna. Det bör dock beaktas att jag är fullinvesterad med åtta procents belåning. Det totala aktievärdet var därför 1 090 341 kronor den 31 december. Jag räknar dock nettoresultat efter belåning och räknar av skulden. Hur som helst kommer dessa ytterligare 100 000 kronor att ge mig ytterligare 4 - 5 000 kronor i utdelningar kommande år.

Samtidigt slog jag som jag tidigare skrev index genom att minskningen om minus 0,60 procent var lägre än index under december. Jag arbetar som jag skrev igår i portföljöversynen långsiktigt på att öka i stabilare aktier som Axfood, Investor, J&J och Kopparbergs. Därför bekymrar det mig inte så värst mycket faktiskt så länge portföljen som helhet ökar utdelningarna. Värt att notera är att insättningarna till dels beror på att jag har sålt andra innehav utanför mitt ISK och flyttat över dit. Dels ärvda aktier, dels en annan investering som löpande har återbetalat med ränta under året. Där förväntar jag mig i januari sista återbetalningen om cirka 3 500 kronor.

Svåröverskådligt med över 75 aktier men en illustration över utdelningskalendern är ändå trevlig...

En sharpekvot på negativa minus 0,03 procent och en rekordhög standardavvikelse på 14,48 illustrerar tydligt att börsåret avslutades på ett turbulent sätt.

...och mer ska det bli baserat på nuvarande aktieinnehav enligt ovan

Det står redan klart att jag kommer få minst 40 000 kronor i utdelningar 2019 på hittillsvarande aktieinnehav. Mitt mål är 50 000 kronor med en förhoppning om 4 500 kronor per månad över helåret. Inte helt omöjligt men mitt tidigare mål om 60 000 kronor redan i september tror jag inte att jag kommer lägga krut på att uppnå. Långsiktigt stabil utdelning är viktigare nu.


Trevlig helg!

7 kommentarer:

 1. Bra jobbat och lycka till 2019!
  La till ditt inlägg på http://www.kanjagblirik.se/2018/12/uppfoljning-2018-sammanstallning-fran-olika-ekonomibloggar/

  Följer framöver, du får gärna lägga till mig i din blogglista.
  God Fortsättning
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma - gärna länkbyte, fixar till helgen! Ska ta och uppdatera mina mål också för kommande året.

   Radera
 2. Riktigt snygga staplar med utdelningsökningar där! Snyggt jobbat!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Serneke en positiv överraskning utdelningsmässigt men å andra sidan sänkte Multiconsult och några aktier som Clas Ohlson, H&M och Kopparbergs bibehöll. Visar värdet av god diversifiering och kontinuerliga insättningar. Jag har sparat 1 250 kronor mer per månad under 2018 vilket också bör märkas i 2019 års statistik.

   Radera
 3. Vad tror du om Kopparbergs utdelning iår?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom de bibehöll ifjol men har ökat vinst per aktie i år tror jag det blir en höjning. Gissar att de höjer med 10 öre till 6 kronor per aktie men de skulle ha utrymme att höja till 6,50 kronor per aktie på sikt. Beror nog mycket på hur mycket det anser sig behöva investera vidare i omställning på den brittiska marknaden på kortare sikt.

   Radera
  2. Okej hoppas på en höjning iaf :)

   Radera