tisdag 28 augusti 2018

Mer likvida medel och svårt att hitta aktier att öka i. Kan en utdelningsfond vara lösningen?

Just nu befinner jag mig i ett lite ovanligt läge där jag har hela 5 procent i likvider och har förtvivlat svårt att hitta aktier att öka i. Det är inte det att börsen är dyr. Det är den inte eftersom underliggande tillväxt och starkare rapporter motiverar kursuppgångar i flera aktier. Det är snarare så att många av mina kärninnehav såsom Axfood och Castellum har jag redan en stor portföljandel i. Så också fullinvesterad i Kopparbergs som med sin kvartalsrapport idag (länk) bekräftade ett ökat resultat med 14 procent, ökad nettoomsättning med 6 procent. Vågar man hoppas på en utdelningshöjning till 6,50 kronor per aktie nästa sommar?

Ska jag öka mer i dem vill jag ha lite mer premie än idag. Investor både vill och kan jag öka i, och gjorde också så tidigare i år. Man kan säga att jag redan har köpt så många aktier som jag lovade mig själv att köpa som minimum. Här har jag råd att invänta ett bättre köpläge och då gå in stort igen. Så rullar det på och vill ogärna plocka in nya diversifieringsaktier som må vara billigare bara för att.

En idé som har vuxit fram den senaste tiden är att kanske börja komplettera med fonder igen. Jag har Avanza Zero i mitt PPM och har tidigare funderat på att plocka in den when in doubt också i portföljen. Samtidigt går det emot min utdelningsfilosofi. Därför har jag istället funderat seriöst på att plocka in Xacts börshandlade utdelningsfond. Den stämmer väl överens med mina utdelningsmål och ger ungefär fyra procent i faktisk utdelning årligen. Just nu i juni vilket kompletterar min utdelningskalender rätt bra. Övergripande har fonden just sådana aktier som jag redan äger eller gärna äger men den kompletterar också med danska och finska aktier där jag utöver något undantag knappt är representerad. Bloggrannen Petrusko har i en serie inlägg beskrivit Xact högutdelande mer ingående så hänvisar till hans goda och inspirerande arbete för ytterligare information om fonden (länk).

Min ena tveksamhet är främst kring hur fonden kommer hantera utdelningstillväxt? Blir det så att man får 4 procent årligen och att resten landar på kurstillväxt istället eller får man också del av aktiernas utdelningstillväxt i den årliga utdelningen? Jag vill nämligen inte behöva fundera kring sälj.

Min andra tveksamhet är relaterad till de närmaste veckorna. Jag har egentligen ingen brådska att investera likviderna och kan gott avvakta inte bara valutgången utan också turerna kring att vilda regering och enas om en budget i riksdagen. Hur marknaden kommer reagera eller hur det kommer gå varken vet eller vill jag spekulera i. Därför avvaktar jag helt enkelt några veckor.

Jag har sneglat på att öka i någon av mina kvartalsutdelare i fastighetssektorn. Bonäsudden kom idag med en fin rapport (länk) som i mångt och mycket bekräftade att intäkterna och resultatet fortsätter i rätt riktning om än med små steg. Bland annat ökade hyresintäkterna med 2 procent jämfört med ifjol. Resultatet ökade med nära 50 procent samtidigt som soliditeten är god kring 32 procent. Det här är en aktie som jag gärna vill skala upp till kanske en procent av portföljen på sikt som ett fint komplement till mina större fastighetsaktier. Å ena sidan kan man se det som att företaget i rapport efter rapport har bekräftat en allt stabilare utveckling som motiverar högre värdering. Å andra sidan är detta en aktie med i princip oförändrad kvartalsutdelning. Man höjde förvisso med 1,33 procent i år men eftersom fastighetsbeståndet är mindre än i större företag som Castellum och Hemfosa samtidigt som det är relativt geografiskt fokuserat, må så vara i tillväxtregionen i och omkring Linköping, vill jag ha en viss premievärdering jämfört med de större fastighetsaktierna för att köpa. Just nu handlas aktien till en yield on cost kring 5,5 procent och jag vill nog ha åtminstone 6 procent även om jag inser att det ska till räntehöjningar innan jag kan ha förhoppningar om att kunna handla till de 7,25 procent som är min nuvarande YOC. Akelius utgör ett alternativ men också där vill jag ha minst 6 procent för att kompensera för att avsaknad av utdelningstillväxt innebär att utdelningen inflateras bort på sikt. Bosjö och Sydsvenska hem är två andra alternativ men där har jag redan portföljandelar på 2-3 procent vilket egentligen är så mycket som jag vill ha på riktigt lång sikt då målet är högst 1 procent. Därför har jag inte utrymme att öka i dessa aktier.

Jag funderar på om det inte snart är dags för en ny arbitrage-swap i Handelsbanken? Just nu äger jag bara A-aktien. Har noterat senaste veckan att kursintervallet nu är såpass lågt att det mycket väl kan komma uppstå arbitrage. Samtidigt brukar jag vilja ha minst 50 öre per aktie eftersom det skulle ge en nettovinst på 50 öre per 5 aktier vilket i mitt fall skulle innebära ungefär trettio kronor helt gratis. Risken finns ju att kursen snabbt normaliseras och att man istället får en nettokostnad för courtage. Ändå värt att hålla ögonen öppna för alla er som gillar arbitrage.

Det blev till sist en ökning i Ahlsell istället. Jag har länge planerat att fasa ut mina sista aktier på kapitalförsäkringen sedan teckningstillfället. När en positiv nyhet om förvärv i Norge (länk) tillkännagavs i morse passade jag därför på att köpa en motsvarande post och ytterligare några aktier till mitt investeringssparkonto istället. Intentionen är att ta hem vinsten i mina resterande aktier i kapitalförsäkringen men eftersom aktien är i upptrend, företaget går bra och jag inte behöver likvider just nu lutar det åt att jag avvaktar något med själva försäljningen. Kanske rent av över besked om vårutdelningen. Ahlsell är en trygg tråkaktie som utgör ett bra men ospännande komplement i portföljen. Jag har ibland frågat mig om den behövs eftersom direktavkastningen är lägre än för många av mina andra innehav men just förvärven och den ännu relativt normala utdelningsandelen på 45 procent gör att jag tror att det finns utrymme till utdelningshöjning bortemot kanske hela två kronor per aktie nästa år. Jag tror också att aktiekursen kommer öka något till intervallet 53-56 kronor på sikt. Avvaktar utvecklingen för det finns ingen brådskande anledning att sälja just nu.

Istället har jag tagit tag i något som jag planerat länge och ökat i månadsutdelarna. Realty Income är jag i stort sett fullinvesterad i för tillfället. Därför valde jag istället TransAlta Renewables. Deras andra kvartal (länk) visade att första halvåret har givit ungefär samma resultat som ifjol med endast ett förbättrat kassaflöde som det som sticker ut. Jag kommer göra en mer genomgående analys så småningom men tyckte att det gav mig tillräcklig trygghet allt annat lika för att öka för att bibehålla portföljandelen. Boston Pizza har jag skrivit om tidigare (länk). Det är ett bedrägligt läge i aktien där det finns risk för sänkt utdelning på sikt. Samtidigt tycker jag att yield on cost är så hög att jag har premie nog för att kunna leva med en betydande sänkning eftersom månadsutdelningen och den övergripande stabiliteten i varumärket torde vara tillräckligt.

Till sist kommer jag av allt att döma uppnå en ny milstolpe lagom till nästa löneöverföring till Avanzadepån i slutet av september. Då uppnår jag nämligen en miljon kronor i aktier i min samlade portfölj hos Avanza. Den miljonen borde innebära en utdelning på minst 40 000 kronor under 2019. Det skulle också göra mig till Platinakund och få lite bättre låneränta än idag, närmare bestämt ytterligare 20 punkter lägre. Sparad krona på det!

Enligt Avanza ska Platinanivån också innebära en gratis morgonrapport och affärsförslag. Det ska bli mycket spännande att se vad detta innebär! Jag kommer också få ett erbjudande om att prenumerera på Börsveckan med 50 procent rabatt. Så länge jag bor utomlands är det inte lika lockande även om det finns en e-version men ska överväga att pröva nästa gång jag flyttar hem till Sverige igen.
(jag skriver detta för att jag generellt är nöjd kund hos Avanza och inga inlägg på bloggen skrivs mot betalning - det finns aldrig dold reklam på bloggen!).

Obs! Som vanligt ska blogginläggen inte läsas som finansiell rådgivning. Gör alltid din egen analys!

8 kommentarer:

  1. Hej, jag själv slutade med rena utdelningsaktier och kör bara XACT högutdelande för nästan alla utdelningsaktier jag hade innan finns i fonden samt att jag får ett gäng nordiska aktier också. Utdelningen lär ligger runt eller över 4% till betydlig lägre risk. Jag kompletterar som du med ett knippe kvartalsutdelare och känner att jag har hittat en bra balans. MVH Div500

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar! Kanske något för mig att fundera på också. Jag ser nog XACT högutdelande mer som Investor, praktiskt att någon annan gör mycket av arbetet, men gillar samtidigt att direktäga merparten av portföljen själv.

      Radera
  2. För att sänka förväntningarna något så kan jag säga att den morgonrapporten är väldigt generisk och tillför väldigt lite. Den man kan få gratis via IG är bättre. Affärsförslagen kommer via Redeye och är alltid nåt förhoppningsbolag.

    Den Xact-fonden tycker jag är bra. Någon utdelningstillväxt tror jag inte du kommer få se i den utan de kör en godtycklig % de delar ut varje år bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för info! Prenumererar på IG:s gratisrapport men har sällan tid att läsa dem pga arbetet. Egentligen mest nyfiken på om det blir någon ytterligare värdefull information som platinakund.

      Om Xact-fonden är det precis det jag befarar och också därför jag har avvaktat för att läsa på bättre. Helst skulle jag bara pytsa in överblivna likvider i Investor eller något annat rimligt värderat investmentbolag som ger utdelningstillväxt över tid. Nu har jag dock ökat ordentligt enligt plan i Investor och tycker att aktien är för dyr i nuläget för att öka ytterligare. Avvaktar hur marknaden tar emot valet och dess efterdyningar innan jag bestämmer mig, kanske blir andra aktier billigare igen.

      Radera
  3. Xact högutdelande delar väl ut i maj? Det är väl XACT OMXSB Utd som delar ut i juni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för korrektur! Du har helt rätt! Hittade en länk från XACT som förklarade: http://www.xact.se/Vanliga-fragor/Hur-fungerar-utdelningen-i-XACT-OMXSB-Utd/

      Radera
  4. Lite likvider på kontot skadar ej, känns inte som något problem.
    Har du någon gång försökt optimera din portfölj med optioner?

    OBS tänker då inte på att köpa optioner utan genom att utfärda dem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, en anledning till min utdelningsfilosofi är just att jag inte vill ta risk i korta perspektivet eftersom mitt arbete har element av oförutsägbarhet som kan innebära att jag inte kan följa börsen alls under kortare perioder.

      De enda optionerna jag har är teckningsoptioner från nyemissioner i befintliga innehav, just nu bara Minesto.

      Jag har inget principiellt emot optioner men skulle bara syssla med det om jag har tid att följa börsen på daglig basis och det har jag inte som det är idag.

      Radera