tisdag 14 augusti 2018

Lyckat test för Minesto - aktien rusar

Minesto släppte under morgonen ett pressmeddelande (länk) som upplyser om att de inledande driftsättningstesterna av havsenergitekniken Deep Green har slutförts utanför Wales kust. Flera funktionaliteter har testats framgångsrikt under olika väderförhållanden, däribland kontrollsystem, system för sjösättning och urtagning, anslutningar och kommunikationssystem.

Som Minesto själva skriver återstår nu dels att själva undervattensdraken ska kunna flyga i kompletta 8-formade banor under vattnet, vilket Minesto nu skriver att de bedömer den vara redo att göra. Därtill ska verifiering av elproduktionen göras där en utestående fråga är om kraftverket förmår producera så mycket el som företaget uppskattar.

På längre sikt är naturligtvis kommersialiseringen en avgörande fråga. Hur snabbt och enkelt blir det att få ekonomi i produkten och dess storskaliga produktion? Behöver produkten anpassas för att kunna produceras på ett mer lönsamt sätt? Här tror jag dock att Minesto ligger bra till för man har redan flera potentiella kunder när det väl visat sig om tekniken verkligen fungerar i stor skala.

Jag har valt att öka i Minesto de senaste dagarna och ökade mitt innehav med ytterligare fyra procent vid börsöppning i morse. Minesto är ett fint exempel i svårigheten i att vara långsiktig. Marknaden verkade ha gett upp när inga nyheter hade kommit under sommarveckorna trots återkommande uppgifter om att de bägge fartygen har arbetat intensivt hela sommaren för att genomföra tester. Ibland är det som om folk måste ha nyheter stup i kvarten för att inte bli oroliga. Mitt förhållningssätt är tvärtom att fortsätta äga aktien så länge inga nya negativa nyheter kommer som omprövar mitt ursprungliga antagande om att köpa aktien, status quo är bra intill motsatsen bevisas. Det har det aldrig gjort och därför har jag, så här långt, belönats när jag kontinuerligt har ökat vid varje nedgång utan nya nyheter. Vad som blir avgörande är förstås om ovanstående kvarstående utmaningar lyckas eller inte. Därom vet vi inte idag men dagens besked var ännu ett steg i rätt riktning.

Som följd av nyheten rusade aktien i morse. Jag kunde ha tagit hem en vinst på 50 öre per aktie på de aktier jag köpte vid börsöppningen men tror långsiktigt på det här och valde att avstå. Senast tog jag hem några swingtrade för tidigt och nu ser jag ingen anledning att göra det utan kan lugnt invänta nästa nyhet från Minesto. Aktien mattades av en kvart efter börsöppningen, antagligen för att daytraders tog hem sina vinster. Återstår att se om aktien fortsätter uppåt de kommande två dagarna eller om marknaden ser det som att den är lagom värderad runt 8 kronor i väntan på den slutgiltiga bekräftelsen om att elproduktionen fungerar i full skala i havet.

OBS! Jag skriver om en aktie som jag själv äger, tycker mycket om och följer aktivt. Detta inlägg ska därför alltså inte ses som finansiell rådgivning. Gör alltid din egen analys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar