onsdag 1 augusti 2018

månadssammanfattning juli

För första gången sedan årsskiftet har jag fått tid att titta lite mer ingående och har därför hunnit sätta mig ned och göra en ordentlig månadssammanfattning snarare än bara notera månadens utdelningsstatistik. Juli månad är traditionellt en av årets svagaste utdelningsmånader. Framförallt Bosjö, Hemfosa och Sydsvenska Hem av totalt tio aktier med utdelning under juli månad innebar ändå att utdelningen landade på 1 626 kronor. Det är en ökning med 55 procent jämfört med juli ifjol. Den lägsta ökningen i år jämfört med första halvårets månader men det beror också på att aktier har ändrat kalendermånad på sin utdelning. Augusti månad kommer bli årets mest knapra utdelningsmånad där prognosen är cirka 500 kronor med beaktande av att valutakurser och ökning i månadsutdelare möjligen kan öka något ytterligare.


Nu blev det en väntan ända in på mållinjen för att se om portföljen skulle klara att stanna över 900 000 kronor vid månadsbokslutet eller inte. Efter att ha passerat 900 000 kronor tidigare i veckan stängde börsen till sist drygt 400 kronor från det målet. Det ska då samtidigt sägas att jag har hela 36 procent kvar av min månadsinsättning som jag har valt att ännu inte föra över till Avanzadepån. Och typiskt nog hade valutakursen ensam före börsöppning den 1 augusti gjort att portföljen letat sig upp till 900 729 kronor.

Framförallt har jag äntligen fått tid under en undantagsvis mulen semesterdag att sätta mig ned och räkna ihop alla mina intäkter från försäljningar det senaste året. Jag har inte ägnat mig åt särskilt mycket trading sedan årsskiftet men kan ändå konstatera att min portfölj hittills har dragit in 5 987 kronor i avkastning från försäljningar, förluster också inräknat i den siffran. Det motsvarar 0,67 procent av portföljens värde och är ett trevligt tillskott.

Portföljen ligger just nu plus 8,8 procent. Det kan tyckas att det är rätt blygsamt men med tanke på att jag investerar utifrån premissen 4 procent utdelningar årligen och gärna 1 procent värdetillväxt därtill är det faktiskt ganska precis där jag förväntar mig att jag ska ligga utifrån min investeringsstrategi. Jag har en defensiv tråkportfölj som inte ens försöker slå index och är mer än nöjd med att den har ökat snabbare än jag hade förväntat mig och att mina totala utdelningar nu uppgår till 23 790 kronor.

Mitt mål var egentligen att portföljen skulle vara värd minst 800 000 kronor den sista augusti och det har jag redan uppnått. Jag kommer därför med mycket stor sannolikhet uppnå mitt miljonmål för aktieportföljen, som jag hade uppskattat till årsskiftet, redan någon gång under hösten.

Jag har planerat att uppdatera statistiken över portföljens utveckling jämfört med mina insättningar men har inte fört statistik under första halvåret i år så det får bli lite detektivarbete en regnig sommardag innan det inlägget publiceras men det kommer så småningom.


Har tagit bort skatteposten eftersom det blev för omständligt att räkna på både ISK-skatt enligt deklarationen och de KF-skatter jag får separat. Utländsk källskatt drar jag alltid av på utdelningarna och har ännu att se fram emot min första källskatteåterbäring. Översiktligt har jag betalat cirka 5 000 kronor i skatt på portföljen de senaste 18 månaderna.

Min sharpekvot var ifjol stadigt över 1 och stundtals runt 2. Den senaste tiden har den rört sig på lite mer pinsamma nivåer och landade i juli på 0,58. Jag fäster förvisso inte så hög vikt vid sharpekvot eftersom jag köper aktier långsiktigt för utdelning oavsett trend. Samtidigt tycker jag att den är en indikation på att jag gör något fel och tar för stor risk i för många svaga aktier när den är låg. En sharpekvot runt åtminstone 1 är min målsättning. Jag tror fortfarande att det är flera stora innehav som Clas Ohlson, H&M, MQ, Skanska och Serneke som tynger portföljen. Också Handelsbanken som är ett stort innehav är ned något. Nu har jag valt att lita långsiktigt på samtliga dessa aktier men som en försiktighetsåtgärd då innehaven redan är rätt beskedliga ökar jag sällan i dessa aktier och unnar mig nu när portföljen närmar sig miljonen att istället öka i stabilare aktier som t.ex. Investor.

Standardavvikelsen är inget självändamål och jag vill gärna att den ska vara låg runt de 6-7 procent som portföljen historiskt har haft. Nu har den dock ökat av positiva skäl, bland annat att Minesto har rusat och fortfarande är mitt största innehav tack vare ett dubblerat börsvärde jämfört med mitt GAV. Därför landade standardavvikelsen på 8,98 procent i juli.

Annars kan noteras att portföljen just nu är 95 procent investerad i aktier medan jag för ovanlighets skull har 5 procent i likvider. Anledningen är att jag redan har ökat ganska beskedligt i de större innehaven och inte vill ägna semestern åt att analysera svårare mindre innehav. Det är också så att det är fritidshussäsong varför jag har sparat ytterligare 50 000 kronor för att på marginalen kunna ha extra lite utrymme om det skulle bli skarpt läge. Mina tankar går främst åt att svälja stoltheten och öka i några av mina försvinnande få högutdelare som Akelius eller Bonäsudden. Detta vill jag dock inte göra utan en ordentlig analys först eftersom jag helt enkelt tycker att de är dyra. Jag har ökat i Boston Pizza men tycker samtidigt att aktien är i ett lurigt läge där det finns risk för sänkt utdelning eftersom vinsten minskade i senaste rapporten och de brukar dela ut i stort sett hela vinsten. Jag valde dock att öka ändå eftersom det var ett tillfälle att öka i ett relativt litet innehav. Frågan för mig är om varumärket långsiktigt är starkt nog för i så fall är även sänkt utdelning inte någon katastrof med tanke på hög YOC. Kommer nog ett blogginlägg om Boston Pizza under augusti när jag får tid från sol och bad.

Till sist har portföljen fått se två nya defensiva innehav. Har valt att plocka in Holmen och Industrivärden i mycket blygsam skala eftersom jag tycker att de fortfarande är rätt högt värderade. Det rör sig just nu om innehav på 1-2 promille vardera av portföljen men det känns ändå bra att ha dem inne i portföljen vilket har varit en ambition under lång tid. På något sätt är det lättare att upptäcka gynnsamma köplägen i aktier som man redan har i portföljen tycker jag då man ser dem varje gång man ögnar igenom portföljen. Kommer säkert tillfällen att gå in större på lång sikt och det är ingen brådska. Just Holmen är jag extra glad för eftersom det faktiskt var den allra första aktien jag köpte för egen maskin när jag var medlem i Unga Aktiesparare. På den tiden var det dock dyrt att köpa aktier jämfört med idag och samtidigt kostade Aktieinvestdepån pengar att ha passivt om man inte gjorde affärer som i sin tur hade högt courtage. Jag valde därför till sist att sälja Holmen för tiotalet år sedan, något som jag idag å ena sidan ångrar men å andra sidan inser att jag som student fattade ett rationellt beslut eftersom kostnaderna tyvärr översteg vinsten av att behålla aktien. Glad hur som helst att ha Holmen tillbaka i portföljen - ett riktigt tråkigt defensivt innehav som jag den här gången avser äga för alltid!

Nu åter till sol och bad på Västkusten - portföljen får vila så länge!

2 kommentarer:

  1. Snyggt! Kul att se facit på att det verkligen går att lyckas bra med utdelningsstrategier.

    SvaraRadera
  2. Holmen har jag köpt in mig i förra veckan. Tanken är att behålla för evigt.
    Mvh Pappa Betalar?

    SvaraRadera