Portföljen har ökat med 64,26 procent, motsvarande 21,42 procent per år.
Portföljens utveckling tre år efter start
Orsaken är som diagrammet nedan visar min växande portföljandel i Minesto som har utvecklats strålande det senaste året. Korrelationen är därför stark i såväl uppgång som nedgång de senaste 18 månaderna sedan jag tecknade fullt i emissionen och ökade ytterligare. Även borträknat Minesto skulle portföljen dock uppnå mitt modesta mål om att växa med 5 procent årligen. Det är också så att ränta-på-ränta-effekten har blivit tydligare under det sista halvåret eftersom jag i år återinvesterar över 40 000 kronor i utdelningar. Sedan påverkar den svaga kronan också men just nu utgör utländska innehav på grund av färre köp av nämnda skäl en knapp fjärdedel av portföljen.
En jämförelse med Minesto åskådliggör portföljens korrelation
Så till portföljutvecklingen. Mycket händer på tre år och vid start hade jag bestämt mig för att sprida risken på fyra aktier. Det blev ICA eftersom Axfood då som nu var väldigt högt värderad. Tanken var att köpa på sikt lika stora portföljandelar i fem aktier som jag bedömde vara långsiktigt stabila. Sedan dess har jag spridit risken i desto fler utdelningsaktier vilket var klokt eftersom tre av de fyra aktierna i ursprungliga portföljen har haft en kämpig utveckling de här tre åren som helhet.
Det har hänt en del sedan dess och portföljen innehåller idag 72 aktier. Jag har tagit in ett par nya aktier det senaste halvåret, bl.a. Northwest Healthcare och Soltech Energy, men inriktningen har varit att snarare minska antalet innehav något och sedan ifjol har flera mindre innehav åkt ur portföljen. Det kan bli så att jag säljer några mindre innehav för att kunna fokusera på att bevaka mina större innehav men samtidigt går flera mindre sällanköpsinnehav väldigt bra och därför låter jag dem vara kvar. Som diagrammet nedan visar dominerar Minesto portföljen.
Portföljens största innehav efter tre år
aktieportföljens sammansättning exklusive Minesto
inser att läsbarheten är sådär - tar gärna emot designtips!
Åter till portföljen. För att tydligare kunna bedöma portföljens sammansättning och diversifiering och helt enkelt göra diagrammet mer lättöverskådligt har jag i min vanliga portföljuppdatering den här gången valt att exkludera Minesto och räkna portföljandel för återstående aktier.
diagram med mina 25 största innehav och bättre läsbarhet
Finans är just nu överviktat helt enkelt eftersom jag har ökat i alla fyra storbankerna och Resurs den senaste tiden. Man kan säga att jag har tagit en dubbelt så stor position som jag vill ha långsiktigt i alla dessa aktier för att ha en lagom stor portföljandel den dag min portfölj är dubbelt så stor och överstiger tre miljoner kronor. Att Axfood och Realty Income utgör 15 procent tillsammans ger en god grund. Jag har också uppfyllt min målsättning att skala upp månadsutdelarna Boston Pizza och TransAlta Renewables liksom målet att öka långsiktigt stabila defensiva innehav som Kopparbergs, J&J och Investor. Oriflame säljs i uppköpet nu i juli och i övrigt är mina största innehav ungefär den typen av aktier som jag vill ha där. Jag skulle vilja öka mer i Castellum och Hemfosa och ytterligare i Investor och J&J så det är ett projekt över det kommande året. Just nu är aktierna dock dyra.
Något jag kan bli bättre på är att våga öka i bra innehav även när de upplevs som dyra. I Minesto har jag lyckats väl men jag behöver prioritera att frigöra tid att läsa in mig bättre också på andra bra aktier för att ha väl underbyggda skäl att öka. Av mina bästa innehav är noterbart att Tomra och Lagercrantz egentligen inte uppfyller mina utdelningsmålskriterier varför jag bara undantagsvis har köpt. Nyfosa är en avknoppning från Hemfosa. AstraZeneca var ett engångsköp när aktien var rejält urblåst för två år sedan eftersom jag såg det som ett engångstillfälle att ta in lite läkemedel i portföljen. Swedish Stirling, f.d. Ripasso Energy, tog jag in som en annan krydda i portföljen samtidigt som Minesto. Tekniken är smart men jag har tyckt att företaget är mer svåranalyserat och därför har jag inte ökat. Jag har också sålt av såpass mycket att jag redan realiserat en vinst som gör att jag inte kan gå med förlust oavsett hur det går framöver. Soltech är ett nytt innehav där jag försökte teckna fem gånger så många aktier. Emissionen övertecknades med tre gånger och aktien var värd det dubbla redan när den började handlas. Generellt är jag skeptisk till att investera i den starkt konkurrensutsatta solenergimarknaden där det också finns politiska risker. Samtidigt tycker jag att integrerade solpaneler är en briljant affärsidé och såvitt jag kan bedöma är Soltech långt framme design och teknikmässigt. Kan man öka effektiviteten och närma sig traditionella solpaneler kan det här företaget växa ytterligare. Sämst innehav är förstås MQ men även H&M och Serneke även om de senare har utvecklats bättre på sistone underbyggt av mer lovande rapporter. Det finns ytterligare några surdegar som ligger på minus men de har återhämtat sig det senaste halvåret.
En lärdom jag har börjat tillämpa är att jag nu intar större engångspositioner när jag tror att ett tillfälle har uppstått. Jag gör helt enkelt färre men större köp snarare än att köpa småskvättar. Detta beror på att jag upptäckte när portföljen växte att mina små dag-till-dag-köp som jag fortfarande gör ibland snarare minskade portföljandelen över tid i bra aktier trots att jag köpte kontinuerligt. Att jag har möjliggjort belåning som normalt uppgår till allra högst 10 procent av portföljen möjliggör också att jag kan utnyttja enskilda tillfällen att öka. Det återstår att se när jag summerar om fem år om det var klokt eller dumdristigt.
Portföljens direktavkastning överstiger 5 procent och landar runt 5 procent om man räknar av min köpandel i Minesto. Det är väl över mitt långsiktiga mål om 4,25 procent. En utmaning är dock att de aktier med högst direktavkastning minskar i portföljandel. Samtidigt gör det mig inte särskilt mycket eftersom jag just nu är i en fas där jag prioriterar stabilitet och hellre ökar i lite tryggare aktier med idag lägre direktavkastning som kan få öka de kommande åren. När dessa aktier också har 4,25 procent eller mer i direktavkastning har jag en riktigt fin balans i portföljen.
Min sharpekvot är i skrivande stund på rekordnivån 2,51 medan standardavvikelsen också är i högsta laget på 18,99 procent. Orsaken är dock trevlig i uppgång.
Belåningen är relativt hög men den har också möjliggjort den snabba värdeökningen i Minesto. Jag kommer försöka minska till under 5 procent och lite lägre ränta det kommande halvåret.
Har fått frågor om startkapital. Portföljen startade i princip från noll kronor runt midsommar 2016. Jag hade 50 000 kronor som fördes över under den sommaren innan jag började månadsspara löpande i augusti 2016. Mina insättningar är höga och har ökat med 25 procent år tre jämfört med år ett. Mer än 83 procent av insättningarna kommer från löpande månadsinsättningar medan resterande knappt 13 procent kommer från försäljningar och utdelningar av aktier på VP-konto och annat spar som förts över till aktieportföljen i ISK/KF. Jag kommer vara kvar utomlands några år till och ser just nu över hur högt sparande jag ska ha de kommande åren. Det kan bli så att jag minskar sparkvoten något men också att jag ökar insättningarna med ytterligare minst 50 000 kronor per år.
Vågar man drömma om ett portföljvärde över 3 miljoner kronor redan efter fem år med portföljen?
Hej!
SvaraRaderaSnyggt. Fantastisk portföljutveckling. Med högre risk kommer också möjligheter till högra avkastning.
Jag förstår ditt resonemang kring Minesto men jag själv hade inte vågat behålla så stor del.
Jag hade nog börjat skala av, men samtidigt har jag långt ifrån så bra avkastning på min portfölj som du har.
Har ett bolag som växt över 200% det har precis blivit mitt största innehav men är fortfarande en ganska liten del av portföljen. Stiger den mer kommer jag nog börja fundera på att skala av.
Kul att det gått så bra för dig och hoppas Minesto fortsätter uppåt!
Mvh PB?
Hej Utlandsutdelaren.
SvaraRaderaKul att det gått så bra för dig den senaste tiden. Minesto har verkligen presterat bra för dig. Har ingen koll på bolaget i sig men i din sits hade jag nog skalat ner innehavet lite grann för att få bättre riskspridning. Du har ju gjort en rejäl hacka här och aktien verkar rejält svängig. Kanske lagt lite av pengarna i något investmentbolag istället. Fortsatt lycka till med ditt sparande :-)
Mvh Slimis
Tack för kommentarer. Att jag inte skalar ned beror på att jag inte ser något fundamentalt skäl att sälja. Tvärtom har Minesto nu full finansiering från Wales, EU och Energimyndigheten för de bägge kommersialiseringsprojekt på Wales och Färöarna som kommer genomföras de kommande två åren. Tekniken är testad och levererar bevisligen el. Det stora frågetecknet rör om den kan leverera så mycket som utlovat liksom om man kan skala upp till kommersiell gångbarhet.
SvaraRaderaJag räknar kallt med att aktien kommer fortsätta vara volatil och att den dippar åtminstone under 19 kronor, kanske hela vägen ned till 12-14 kronor (i så fall ökar jag, ser över möjligheten att öka med ytterligare 2-7 000 aktier på kort sikt och ytterligare 10 000 aktier om positiva besked från projekten kommer i substans). Utifrån mina tidigare inlägg om Minesto anser jag personligen också att aktien, utifrån dagens information, är något övervärderad och ser snarare cirka 18 kronor som en rimlig högsta värdering med beaktande av det nya bidraget och de nya patenten sedan Västra Hamnens analys. Marknaden har helt enkelt redan kalkylerat in att kommersialiseringen lyckas (vilket inte är särskilt underligt då finansieringsrisken är obefintlig på 1-2 års sikt vilket är en väsentlig skillnad jämfört med emissionen då marknaden räknade med att ytterligare emissioner skulle behövas). Samtidigt har Minesto potential att dubblera sitt värde ytterligare någon gång vilket framgår av Västra Hamnens analys, inte minst nu när kostnadsbilden är bättre. Allt hänger på kommersiell gångbarhet för projekten i praktiken.
Intill dess att det händer något i substans sitter jag lugnt still i båten. Säljer hellre t.ex. MQ, där det inte finns lika goda framtidsutsikter, om jag behöver likvider. Minesto har sin löpande verksamhet, jag har mina aktier och sedan får marknaden vara hur volatil den vill intill dess det finns nya fakta på bordet. Först när ny information tillkommer agerar jag oavsett riktning. Kan hända att draken sjösätts kommande veckor men som jag ser det lär det dröja 6-12 månader innan Minesto publicerar specifik eldata på basis av något av de bägge projekten som är det som verkligen kan underbygga framtida kursutveckling.