lördag 9 juni 2018

Utdelningar maj

Maj månad innebar årets sista utdelningsrekord med 8 635 kronor under en enskild månad och mer än tre gånger så mycket som samma månad ifjol. Serneke, som något oväntat gav en fin utdelning redan i år, stod för ganska exakt en tredjedel av utdelningarna, H&M för ungefär en sjättedel. Hela 29 av mina totalt 61 aktier bidrog till utdelningsrekordet.
Vill som vanligt understryka att utdelningsrekorden är en direkt effekt av mina höga månadsinsättningar som ensamma medför stadigt ökade utdelningar. Att skillnaden är så dramatisk mot ifjol beror också på att jag för första gången går in med tolv månaders aktieköp i ryggen jämfört med drygt ett halvår senast. Samtidigt har jag ökat nivån på månadsinsättningarna med ungefär 20 procent sedan portföljens start. Utdelningstillväxten har bidragit med några procent också då den som helhet var god i år. Framförallt beror det fina resultatet dock på insättningstillväxt vilket visar att långsiktigt sparande i stabila utdelningsaktier betalar av sig även om aktiekursen utvecklas blygsamt.
Portföljen har utvecklats fint under maj som helhet. Jag bryr mig inte speciellt mycket om kursutvecklingen utan följer den mest som en indikator för om jag har gjort missbedömningar i några aktier. Portföljen är nu upp 3,6 procent trots att flera tunga innehav som Clas Ohlson, H&M och MQ alltjämt tynger ned att många mindre innehav utvecklas fint. Efter ett par tunga månader i början av året är jag glad att portföljen nu är på rätt spår igen. Clas Ohlson överväger jag trots allt att öka lite i inför septemberutdelningen nu när YOC är extremt hög med tanke på att försäljningen ökade och de ovanligt stora nedgångarna i hög utsträckning härrördes till engångskostnader. Behöver försöka läsa på lite bättre innan jag bestämmer mig. Sharpekvoten var under 1 och standardavvikelsen är runt 10 procent vilket sannolikt beror på det kraftiga ryck Minesto gjorde.

Minesto har varit det stora glädjeämnet. Jag är som bekant ingen trendinvesterare utan äger långsiktigt och säljer bara om de fundamentala förutsättningarna som låg till grund för mitt köp har förändrats. Efter att Minesto lyckades installera fundamentet och microgrid-bojen har marknaden fått en bekräftelse på att Minesto klarar att genomföra de komplexa installationerna i storskalig havsmiljö. Precis som tidigare måste tekniken lyckas i stor skala utan oförutsedda tekniska hinder samtidigt som kommersialiseringen därefter måste lyckas. Men eftersom allt fortsätter utvecklas i rätt riktning i nuläget ser jag inga skäl att minska innehaven eller ens ta hem vinster i mina kortsiktigare köp. De kortsiktiga köpen har dubblerats jämfört med köpkursen och mina långsiktiga köp är upp med fyrtio procent jämfört med GAV. Det gör att Minesto just nu utgör chockerande höga 12 procent av portföljen. Det får vara så tills vidare, finns inga skäl att sälja eftersom mina månadsinsättningar kommer bidra till att den relativa portföljandelen successivt minskar igen. Jag har ju också 500 teckningsoptioner kvar. Tyckte från början att de var dyra men fortsätter Minesto så här med ytterligare positiva besked i kommande steg kan Minesto bli min bästa affär någonsin. Skulle egentligen vilja skriva ett helt inlägg om Minesto men har inte haft tid att läsa in mig så hänvisar till deras hemsida och twitter för den som själv vill sätta in sig mer i detalj.

Det är fortsatt mycket både privat och i jobbet vilket har inneburit lite mer resande än vanligt. Just att jag faktiskt inte har haft tillgång till aktiedepån i perioder är ju också ett av skälen till min ovanligt defensiva och enkla strategi. Kortsiktig handel och investering får andra ägna sig åt som har förutsättningarna för att följa börsen såpass aktivt.

Därför har jag utöver Avanzas Norgekampanj, där jag ökade i befintliga innehav och Veidekke gjorde entré i portföljen, egentligen bara passat på att öka beskedligt i J&J. Det garanterar att jag kommer ha minst en procent portföljandel även om två år vilket känns bra. Det är faktiskt första gången som jag köper J&J utanför Avanzas courtagefria kampanjer. Jag har som vanligt också ökat i Investor vilket börjar bli en månatlig vana så länge aktien är rimligt värderad. Att jag inte har köpt aktier beror också på att jag har haft lite mindre tid att sätta mig in i eventuella förändringar och då har jag tyckt att det varit klokast att avvakta. Jag är ändå närmast fullinvesterad med 99 procent aktier och tycker därför att jag har råd att låta kassan växa fram till semestern. Jag har samtidigt inte satt över hela månadsinsättningen ännu eftersom jag vill ha buffert för saftiga utlägg på min kontokortsräkning. Så här i fritidshussäsong passar det bra att ha lite extra buffert ifall jag skulle slå till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar