torsdag 17 maj 2018

Courtagefri handel i norska aktier

Imorgon har Avanza courtagefri handel på norska aktier. Jag ökade i norska aktier när norska och svenska kronan var ungefär lika mycket värda för några månader sedan. Nu tycker jag att både valutakursen och aktiekurserna generellt är lite över vad jag vill betala.

Samtidigt tycker jag att Avanzas courtagefria kampanjer är ett utmärkt tillfälle att fylla på med småskvättar i olika innehav som jag annars tycker är dyrt och omständligt att öka i. Ett utmärkt exempel är Tomra. Jag tycker att aktien är notoriskt dyr och övervärderad men samtidigt är mitt portföljinnehav nu försvinnande litet. Att då öka med ytterligare någon aktie för att bibehålla en redan låg portföljandel på riktigt lång sikt känns ändå försvarbart. Av samma skäl ökar jag lite i Multiconsult, Gjensidige och ATEA för att avrunda upp till närmaste jämnt antal aktier.

Jag passar också på att ta in en liten första position i Veidekke. Byggbranschen är svår men Norge befinner sig i ett annat skede av konjunkturen än Sverige. Företaget har både en god kassa, rimlig utdelningsandel och historisk utdelningstillväxt. De torde kunna öka utdelningarna över konjunkturcykeln även om det kommer sju svåra år. Eftersom jag har en stor portföljandel i både Serneke och Skanska blir det dock bara en handfull aktier den här gången som ett litet komplement.

En aktie som jag har funderat mycket på är Orkla. Jag ser det i grunden som en defensiv och obligationsliknande utdelningsaktie. Den har dock ingen utdelningstillväxt och samtidigt gillar jag inte att man inte verkar se SAPA och Jotun som långsiktiga innehav. Jag själv tycker att de varumärkena var två skäl att överväga Orkla. Å andra sidan expanderar de på nya marknader men kontentan blir ändå att jag tycker att aktien är för dyr med tanke på att tillväxten är begränsad.

Laxbolagen och bankerna är frestande men jag tycker inte att jag känner till dem gott nog och avvaktar. Yara har jag också funderat på tidigare men deras senaste rapporter har varit tveksamma och såväl vinst som utdelning är ojämn. Aktierna ovan har jag med undantag för Veidekke följt sedan bloggens start och därför känner jag mig rätt trygg i att slentrianöka lite med sikte på att bibehålla portföljandel.

6 kommentarer:

 1. Du verkar ha koll på norska bolag.

  Vad tror du om Aker?

  Mvh
  Skägget

  SvaraRadera
 2. Tack! Men just Aker har jag aldrig analyserat på djupet så säger pass.

  SvaraRadera
 3. Fyllde på med lite Aker BP i dag. Fin utveckling, både stigande börskurs och utdelningstillväxt men som sagt det är oljan som driver kursen i detta bolag och många andra som LUPE m.fl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert bra på kort sikt när oljepriset stiger. Jag väljer bort oljeaktier av etiska skäl. Nöjer mig med att konsulter som Multiconsult gynnas indirekt.

   Radera
 4. Du verkar ha bra koll på de norska bolagen. Intressant läsning. Jag äger inga norska bolag i dagsläget men är lite sugen på laxbolagen. Får se om de får en plats i portföljen framöver.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Multiconsult djupanalyserar jag och deras rapport idag var lite bättre än senast, tror det är ett tacksamt läge att gå in långsiktigt nu när de är nedskrivna pga en enskild skandal som i svenska ögon ter sig mindre dramatisk än i norska. Multiconsult är ju Norges motsvarighet till ÅF men konstigt nog rätt underanalyserad.

   Har bott i Norge och är där en del så därför hänger jag med lite mer än svenskar i allmänhet. Laxbolagen har jag också sneglat en hel del på men förstår mig inte på dem tillräckligt bra och har hittills avvaktat.

   Radera