Axfood
innebar ett nytt utdelningsrekord och bidrog ensam med 1 920 kronor.
Det var frestande att fylla på så att jag hade fått 2 000 kronor jämt
men aktien stack iväg lite sista dagarna före ex-datum. Jag valde därför
istället att återinvestera utdelningen i nya Axfoodaktier efter
ex-datum. Därför kan jag, såvida nuvarande utdelningsnivå bibehålls
vilket inte är säkert med tanke på hög utdelningsandel, se fram emot
över 2 000 kronor från Axfood nästa år.
Om portföljen kan konstateras att den fortfarande tyngs av att flera större innehav utvecklas svagt. Min sharpekvot är fortsatt negativ där jag långsiktigt vill tillbaka till siffror åtminstone runt 1. Volatiliteten uttryckt i standardavvikelse är något hög men har historiskt varit högre för min portfölj än den 8,5 procent som den just nu befinner sig i. Generellt är det mina tråkigaste innehav som levererar bäst och utdelningstillväxtkryddorna tenderar att dra ned portföljen. Jag är inne i lite av en back to the basics-process där jag nog framöver kommer lägga än mer fokus på aktier som har en mycket stor sannolikhet att ge en obligationsliknande avkastning även i sämre tider. Hyresfastigheter, livsmedel och skog är några bra sektorer för den typen av aktier. Min strategi bygger ju på ett högt sparande och en hög sparkvot över tid vilket gör att jag främst vill ha en stabil passiv kapitalinkomst från utdelningar. Utdelningstillväxt och kurstillväxt är förstås trevligt men klarar jag att spara ihop ett aktiekapital på tre miljoner inom en tioårsperiod räcker en genomsnittlig portföljavkastning på 4 procent för att ge mig 10 000 kronor per månad i utdelningar brutto.Har inte haft så mycket tid för bloggen den senaste tiden. Dels beror det på att det har varit mycket annat både på arbete och fritid och kommer så vara de kommande månaderna. Dels beror det på att jag är inne i fritidshusköpsfunderingar igen den här tiden på året vilket har gjort mig lite mer defensiv under mars med aktieköp. Jag har helt enkelt lagt mindre tid på att analysera aktier och följa börsen för att istället lägga mer tid på att värdera vad jag är villig att betala, räkna på räntor och amortering.
Det gör inte så mycket eftersom jag så att säga investerade mina utdelningar på förhand med belåning i februari när flera aktier handlades på rätt trevliga nivåer. Just nu har jag ingen belåning i portföljen bortsett från den normala likviditetsskulden som uppstår från dag till annan när stående orders går igenom innan jag hinner föra över pengar från korträntekontot.
Trevligast är ändå att både april och maj kommer bjuda på nya utdelningsrekord. Det trista är att jag redan börjat återinvestera i nästa års utdelningar vilket bromsar upp årets totala utdelningar något. Det viktigaste är dock att jag får god långsiktig utdelning över tid.
Bra att jämföra år för år, särskilt som utdelningstillväxt är kanske den enskilt viktigaste komponenten för att nå ekonomiskt oberoende.
SvaraRaderaFramförallt är det inspirerande att se hur kontinuerligt sparande ger ökad avkastning även i tider av motgångar kursmässigt.
SvaraRaderaJag gillar inte riktigt begreppet utdelningstillväxt. Det är ju egentligen inte utdelningarna som växer, även om de gjort det överlag i år också. Det är ju mitt ackumulerande höga sparande över tid som gör att det blir större och större utdelningar varje år. Jag är en vän av miljonär innan 30 filosofi: ha hög sparkvot och köp kontinuerligt aktier. Även i tider som nu när några av aktierna inte utvecklas som jag hade hoppats ger det trots allt fullt tillräckliga resultat mycket tack vare en hög sparkvot över tid.
Kul att se när pengarna börjar jobba åt en. Samt hur det växer för varje år.
SvaraRadera