onsdag 27 september 2017

Grönt ljus för Karlatornet även i Länsstyrelsen

Under onsdagen kom ännu en positiv nyhet för Sernekes prestigeprojekt Karlatornet. Detaljplanen för Karlavagnsplatsen är nu godkänd (länk).

Länsstyrelsen motiverar även att de ser inte längre någon risk för påtaglig skada på riksintresset för kommunikationer. Vi anser inte heller att bebyggelse enligt planen är olämplig för människors hälsa och säkerhet. Gottodix har skrivit mer ingående om kvarstående juridiska risker förknippande med överklaganden. Att Länsstyrelsen på några av dessa punkter tydligt tar ställning får i alla fall ses som ännu ett positivt besked. VD Ola Serneke kommenterar att det var ett väntat beslut men naturligtvis är bra att Serneke kommer vidare i processen och är ett steg närmare byggstart.

Länsstyrelsen slår enligt Serneke också fast att deras beslut inte kan överklagas.

4 kommentarer:

 1. Härligt, ett riktigt fint hus!

  SvaraRadera
 2. Som aktieägare i Serneke är jag kluven till den här typen av projekt. Jag vet att Peab har valt att avstå från alla prestigeprojekt av den här typen efter att de torskade 800 miljoner på Mall of Scandinavia.

  Hoppas att Serneke lyckas bättre. Hur som helst är det roligt att man vågar bygga på höjden i Sverige. Äntligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att det känns sådär att Sernekeaktien är så beroende av Karlatornet i korta perspektivet.

   Jag äger dock Serneke för att det är en fin tillväxtaktie och ett bra Göteborgsföretag som jag tror mycket på. Den underliggande tillväxten i byggsektorn är god, vilket tidigare rapporter bekräftat. När företaget är av nuvarande storlek kommer det dock finnas stor asymmetri från rapport till rapport beroende på under vilka kvartal större affärer bokförs.

   Estetiskt vet jag inte riktigt vad man ska tycka om Karlatornet och är ingen höghusentusiast men Hisingen är inte precis ett under av arkitektur så tycker att det är helt rätt att bygga där. Hade reagerat annorlunda om det var på Heden...

   Och om Mall of Scandinavia så ska det till en Göteborgare för att inse att det inte kan gå att bygga köpcentrum i Solna vid Kompisvallen. ;)

   Radera
  2. Hehe, ja när det gäller Solna så är vi nog överens ;). Och tornet kunde varit snyggare men jag tycker absolut att vi borde ha fler höghus i GBG. Gärna på heden! Det skapar utrymme för stan att växa och idag är inte heden en vacker plats direkt...

   Radera