fredag 18 augusti 2017

Veckosammanfattning: utnyttjat läge att öka

Börsen har backat den senaste tiden vilket har erbjudit bra köplägen. Det är svårt att säga om börsen kommer fortsätta nedåt eller inte så jag har helt enkelt fortsatt att öka som vanligt i de aktier som jag finner vara rimligt värderade. Även om det statistiskt bör dyka upp en börsnedgång så småningom och har varit ett par turbulenta veckor är min övertygelse att det krävs realekonomiska förändringar för att börsen mer bestående ska gå in i björntrend nedåt. Som exemplen nedan illustrerar handlas fortfarande många aktier på fullt rimliga nivåer och endast om oro ökar för företagens framtida vinster skulle en bredare nedgång motiveras.

Bufferten som jag byggt upp under sommaren har jag nu kunnat använda och är därför återigen nere på 4% fritt kapital. Jag vill nog också fortsättningsvis ha en stor krigskassa på 5-10% nu när det börjar bli mer oroligt och tendenser till längre nedgång finns. Ser det dock som att nästa veckas löneutbetalning kommer garantera att den balansen återställs. Tidigare i år brukade jag köpa upp hela kapitalet i lönemånadens slut och det gör jag alltså inte längre utan jag spar en liten buffert.

Min utdelningsprognos för nästa år på innevarande aktier passerade under fredagen 17 000 kronor.

Handelsbanken har jag redan från början sett som ett kärninnehav. Aktien har dock varit dyr och jag har därför haft en försumbar andel. Mitt mål är hundra aktier i år vilket skulle motsvara ungefär 2,5% av portföljen vid årsskiftet. Nu i veckan kom till sist ett bra läge att fylla på till YOC 4,2-4,3%. Handelsbanken är den dyrast värderade av de fyra storbankerna men jag väljer dem för deras defensiva egenskaper eftersom de har klarat sig igenom tidigare finanskriser med hedern i behåll.

Skanska har utvecklats till något av ett kärninnehav. Också där har jag därför nu en ambition om ungefär 2,5% av portföljen vid årsskiftet, vilket jag nästan uppnår redan nu. Aktien har handlats med en YOC på 4,5-4,65% i veckan och därför har jag ökat. Många oroas över att byggkonjunkturen vänder nedåt i närtid och det är fullt möjligt. Jag ser det ändå som ett fullt försvarbart läge att öka utifrån en köp-och-behåll-strategi. Dock väl medveten om att det finns risk för lägre vinster kommande år vilket alltid innebär en risk för lägre utdelningar.

Duni har gjort comeback i portföljen. Jag sålde runt årsskiftet eftersom det utvecklades sämre än jag hade hoppats, aktien var högt värderad och det fanns andra alternativ som jag hellre ville köpa. Nu har jag återigen tagit in ett innehav på 1% i portföljen till en YOC över 4,25%. Jag tyckte att det var ett bra köpläge men ser samtidigt aktien som en buffertaktie som jag kan komma sälja om jag hellre vill köpa mer i något annat längre fram.

Minesto släppte sin rapport i veckan och fokus är fortsatt på den nya leverantören av fundament till deras första storskaliga anläggning i Wales. Det finns risk att tidsplanen förskjuts något men jag tycker att detta redan var känd information och allt annat går i positiv riktning. Därför har jag ökat marginellt och samtidigt gjort lite småaffärer i aktien, mycket på grund av att jag tog hem vinster när jag ville öka ännu mer i ovan nämnda kärninnehav.

Nobina har under sommaren blivit ett nytt marginalinnehav i portföljen. Dels gillar jag att företaget delar ut i juni då det är svårt att hitta vettiga utdelningsaktier. Dels är en YOC på över 8% såpass bra riskpremie att jag tycker att det är värt en chansning på högst 0,5% av portföljen. Samtidigt är jag medveten om att den onormalt höga utdelningen kommer med en risk. I Nobinas fall bland annat ökad konkurrens på bussmarknaden och svagare rapporter nyligen. Jag har dock råd att utdelningen halveras och det är fortfarande en försvarbar affär. Eftersom jag inte känner till företaget så bra är jag dock försiktig och håller en liten position så länge.

Det kliade i fingrarna att öka i Investor och Kinnevik men jag avstod till sist eftersom jag inte gillar att köpa investmentaktier när de är i fallande trend. Deras YOC är därtill lägre än för övriga innehav.

Också Axfood och Castellum tittar jag på att fylla på i nu när börsen är något nedpressad. Ingen av dem är egentligen billig men YOC över 4,3% är försvarbart för Axfood och i Castellums fall är YOC runt 4% godtagbart om man räknar in att jag får tillbaka 2% i halvårsutdelning redan i september. Axfood är dessutom en defensiv aktie som kan komma bli dyrare att köpa om börsnedgången fortsätter när investerar placerar om till tryggare aktier. Kommer fortsätta bevaka dessa nästa vecka men mina positioner är tillräckliga för de kommande månaderna så det är ingen brådska att öka.

Detta var den första veckosammanfattningen på ett tag. Jag har haft mindre tid att blogga på grund av arbete och semester och ser över formatet för bloggen som helhet. Får återkomma framöver om hur jag gör men det står redan klart att det kommer bli färre blogginlägg än tidigare.

2 kommentarer:

  1. Hej - du verkar gilla utdelningar. Har du funderat på Resurs Bank? Stigande vinst och allt lägre kurs ger nu närmare 6% direktavkastning. Samtidigt väntas utdelningen öka nästa år.

    Med vänlig hälsning, Per

    SvaraRadera
  2. Hej Per!

    Tog in en liten position i Resurs Bank för ett par veckor sedan inspirerad av Aktiepappa som har skrivit mycket om aktien, har nog bara inte skrivit om det på bloggen.

    Är generellt lite försiktig med bankaktier eftersom de kommer utsättas för utmaningar när räntan stiger och konjunkturen ger vika samtidigt som de är något svåranalyserade för en lekman. Därför är mitt innehav i Resurs högst en halv procent av portföljen. Håller dock med om att det ser lovande ut.

    Har funderat en längre tid på att också ta in SEB som komplement till SHB men avvaktar där en högre säkerhetsmarginal innan jag går in.

    SvaraRadera