lördag 25 januari 2020

Utdelningar januari 2020

Alla januariutdelningar finns redan på kontot och kan konstatera att året började bra med 2 722 kronor. Det är också roligt att kunna inleda ett femte kalenderår med utdelningar i statistiken!

Det finns två delförklaringar till att utdelningarna i januari ökade väsentligt jämfört med ifjol. Dels höll MQ inne sin utdelning varför jag sålde av innehavet. Det har så långt visat sig vara ett riktigt beslut för aktien är än mindre värd idag och än längre från vinst och utdelningar. En viktig lärdom. Dels har Clas Ohlson hakat på trenden att dela upp utdelningen på två tillfällen, något jag välkonar inte minst eftersom februari och september inte är traditionella utdelningsmånader. Det syns dock i andra änden på att min utdelning i september ifjol faktiskt sjönk marginellt.

Tio aktier bidrog: Bosjö, Claes Ohlson, Sydsvenska Hem stod för lejonparten, mina små innehav i Bonäsudden och Saltängen som jag låter vara kvar men inte ökar i stod för en liten skvätt och som vanligt finns mina fem månadsutdelare där också. Att både Bosjö och Sydsvenska Hem delar ut i januari är för övrigt också en anledning till att utdelningen sjönk i december. Som jag skrivit redan för ett par år sedan tog jag från början en stor engångsposition i bägge aktierna för att maximera marginaleffekten av det höga courtaget (19 kronor). Aktierna är högre värderade idag men risken är lite högre än för min portfölj i stort - inte minst eftersom Bosjö är en enfastighetsaktie.

I februari väntar en rejäl utmaning för att se om jag kan passera tusenlappen i utdelningar. Prognosen är en bit under 900 kronor men då har jag inte räknat in ökningar i vissa månadsutdelare, utdelningshöjningar och den just nu svaga kronan (mina prognoser baseras alltid på en defensiv valutakurs). Under nuvarande förutsättningar bör jag kunna klara målet. Utmaningen består i att både Akelius och Oriflame köptes ut från börsen vilket innebär att jag på sikt behöver öka lite i kvartalsutdelare som delar ut i februari och augusti och månadsutdelare för att få ett jämnare flöde. Det är naturligtvis inget självändamål men jag vill åtminstone att varje enskild kalendermånad ska bidra med minst 2 procent av årets totala utdelningar och just nu ligger bägge dessa månader under det målet. Augusti blir en desto större utmaning som jag bör titta på separat. Tips på trygga augustiutdelare med låg risk mottas tacksamt. Just nu finns utöver månadsutdelarna bara P&G i den kategorin liksom Omega Healthcare som har en väsentligt större risk.

Det har av olika skäl inte varit så mycket tid och möjlighet att blogga senaste tiden. Jag hoppas på att komma igång som vanligt lagom till påsk igen men just nu vill jag vara säker på att jag gör allt korrekt och därför blir det mest den här typen av sammanfattningar och inga företagsspecifika inlägg.

12 kommentarer:

  1. Ursäkta, men jag förstår absolut inte detta fokus på "jämn utdelning per månad". Helt irrationellt agerande i mina ögon.
    Ta tex att Classe väljer att låna pengar gratis från aktieägare i 6 månader genom att dela upp utdelningen i 2 per år. Vad finns det för positivt för aktieägarna med det? Ingenting alls.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har frågat det tidigare så utvecklar inte helt igen men det korta svaret är kassaflöde. Skrev ett inlägg om just det på bloggen i juni ifjol och höstens rapporter, som jag inte har lusläst, verkar ha återbekräftat den riktningen. Såg dock att den senaste var svagare. Jag har en YOC på 6,25% i Clas Ohlson vilket ger en rätt hygglig marginal. På de fyra första åren har jag därmed kunnat räkna hem 25% av min investering genom rena utdelningar. Min erfarenhet är att tålamod och att läsa in sig ordentligt lönar sig i längden. Sedan åker man på några surdegar ibland också och det finns förstås en risk med butiksdöden men så här långt verkar Clas Ohlson, som ursprungligen var ett postorderföretag snarare än en butikskedja, klara sig rätt bra.

      Radera
  2. Riktigt fin utveckling! Vad har du för valutakurs i din utdelningsprognos?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räknar om allt i SEK och drar av utländsk källskatt så att endast faktisk utbetalning av utdelning reflekteras.

      Grovt räknat är det i trakterna 6 CAD/SEK, 7 USD/SEK och 8 EUR/SEK vilket i dagens valutaläge med senaste årens historik i beaktande är väldigt defensivt räknat men samtidigt tar höjd för allt utom extremscenarion när SEK är historiskt stark. Eftersom det är ett långsiktigt projekt tycker jag det är klokt att ha en rejäl marginal i prognoserna och det är alltid roligare när faktisk utdelning blir högre än min prognos än tvärtom.

      Radera
  3. Spotlight är för dyr...
    Robert

    SvaraRadera
  4. Brittiska National Grid handlad på NYSE med DA 4,62% delar ut ca 2 USD i augusti och ca 1 USD i januari och det dras inte utländsk källskatt. Men trygg och låg risk vet jag inte, på SimplySafeDividends har de en "dividend safety score" på 45 av 100 (=borderline safe).

    SvaraRadera
  5. Hej Utlandutdelaren.
    Jag gillar tänket du har med jämn utdelning över året. Jag tänkte tidigare att det spelar ingen roll om jag får 4 utbetlningar per år eller en. Men jag har kommit till slutsatsen att det faktiskt spelar roll. Gäller ju att ha torrt krut i ladan när det uppstår lägen i hela portföljen. Det kan vara svårt att ha året runt om man bara har utdelning i April - tycker i alla fall ja!

    Jag följer din blogg och skulle gärna ha ett länkutbyte om det är intressant för dig, blir lättare att hålla koll på dig då.

    Lycka till under 2020!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och lycka till själv i år!

      Ser inte regelbundna utdelningar som ett självändamål men vill i alla fall ha en viss kontinuitet som du säger för att alltid få in lite extrapengar. I de fall jag inte återinvesterar utdelningen direkt som med Gjensidige i veckan låter jag den ofta ligga kvar för att minska belåningen.

      Det finns också en ränta-på-ränta-effekt av månads- och kvartalsutdelare jämfört med aktier som betalar ut utdelningen en gång per år. Den är förvisso inte jättestor men ändå betydande. Stefan Thelenius har räknat på det matematiskt på sin blogg, kolla där!

      Länkbyte fixar vi!

      Radera
  6. På vilket sätt bidrog att du sålde MQ till att du fick hög utdelning i januari?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs i kontext "jämfört med ifjol". Jag sålde av MQ ifjol sedan de höll inne utdelningen och de pengarna återinvesterades i andra aktier varav de flesta ger utdelning.

      Radera