Portföljen minskar marginellt under november vilket delvis hänger ihop med att jag ännu inte har fört över min novemberöverföring och ligger efter min insättningskalender. Brutto noterar jag 1 654 183 kronor vilket är strax över tusenlappen mindre än i oktober. Insättningarna är som sagt bara cirka 10 000 kronor under november vilket är väsentligt mindre än jag sparar normalt. Netto landar jag på 1 931 278 kronor och återstår om jag kommer klara att bibehålla 2 miljoner netto för tredje gången gillt över årsskiftet. Om det lyckas hänger mycket på hur Minesto utvecklas efter emissionen.
Månaden präglas av att flera emissioner har påverkat portföljen. Dels har Akelius återköpt sina preferensaktier. Dels kommer Hemfosa av allt att döma köpas upp av SBB. Även om SBB får ett stabilt defensivt innehav litar jag inte riktigt på företagets finansiella stabilitet och ledning. Därför kommer jag välja så stor kontant andel som möjligt. Samtidigt har Minesto gjort en företrädesemission där jag avser teckna fullt. Därför har det främst blivit till att öka i Minesto för att tillvarata tillfället. Det innebär tråkigt nog rätt få aktieköp i övrigt eftersom november har gått till att öka i Minesto och december kommer gå till att bekosta aktierna i emissionen. I emissionen ingår också teckningsrätter som ställs ut först 2021. Även om dessa teckningsrätter är lite dyrare än de optioner jag betalar för i december gillar jag det hela eftersom det ger mig möjlighet att äga optioner i Minesto som jag behöver betala för först om 18 månader. Det är därför inte omöjligt att jag den kommande tiden fyller på lite i teckningsrätter - om deras värdering inte rusar iväg - istället för aktier eftersom jag kan köpa teckningsrätterna billigare idag men betalar för själva aktien först i framtiden.
På längre sikt kommer jag att behöva ersätta Hemfosa och Akelius med andra innehav. Vitreous Glass och XACT utdelning ligger nära till hands men eftersom decemberinsättningen går till Minestoemissionen kommer ersättningsfrågan bli en julnöt att knäcka i lugn och ro som sig bör.
Ett par andra köp har det blivit. Jag ökade med 12,5% i Kopparbergs. Även om rapporten inte var bra den här gången heller är aktien rätt rimligt värderad just nu och utrymme för utdelningshöjningar finns för flera år framöver samtidigt som stora kostnader redan är tagna för investeringar de senaste två åren. Ökade lite i Boston Pizza trots den svaga rapporten utifrån resonemanget att jag vill bibehålla nuvarande blygsamma portföljandel på 1% också på längre sikt och ökningen innebär i praktiken snarare en minskning så där kanske jag fyller på med mer men räknar med hög risk för utdelningssäkning på grund av den höga utdelningsandelen. Ökade också lite i Climeon, Inwido och Resurs Holding.
Utdelningarna landade på 3 768 kronor och om dem har jag skrivit här.
Standardavvikelse på 21,89% kan förklaras av att mitt stora Minestoinnehav har åkt jojo på olika nyheter i bägge riktningar i anslutning till den förestående företrädesemissionen. Min sharpekvot på 1,26 är förhållandevis normal för min portfölj och reflekterar mixen mellan en stor andel defensiva aktier och några rätt volatila hållbarhetsaktier. Låneandelen är åter 12,5% - även om jag minskade den under oktober har jag nu behövt göra utrymme för att kunna teckna fullt i Minesto så tyvärr lär jag ha en hög låneandel när året summeras men det får jag kompensera för under första kvartalet 2020 genom att köpa färre aktier och amortera lite mer. Min långsiktiga målsättning är fortfarande att uppnå 0,99% ränta igen vilket jag bör kunna göra åtminstone i kapitalförsäkringen lagom till påsk.
Jag tror du tänker rätt om SBB. Jag har inte heller någon särskilt bra magkänsla kring dem. Och samtidigt är fastighetssektorn helt kokhet i nuläget, mkt klondike över det.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Tack för kommentaren! Tycker också fastighetssektorn är hajpad, har nog med de låga ränteläget att göra och relativt få andra defensiva alternativ. När jag tog in Hemfosa handlades den till en YOC>5%, långt ifrån dagens värderingar. SBB värderas som vore det ett tillväxtbolag trots att risken är högre än i defensiva Hemfosa, därför är jag tveksam.
RaderaJag har redan berömt dig för din resa i Minesto och beundrar din kyla och ditt psyke där!
SvaraRaderaGällande Vitreous Glass vet jag att du har koll på det som Gustav och Framtidsinvestering har skrivit om dem - bra kassa och verksamhet, men minimal (inge?) tillväxt. Även jag spanade på dem för tre år sedan, då ovan nämnde började att skriva om dem, men kom aldrig till skott. Mycket intressant bolag, men är glas säkert från nuvarande miljötrender?
Allt gott!
/Sofokles
Återstår att få facit så småningom om det var klokt eller inte. Minesto värderas rätt rimligt i emissionen utifrån de analyser jag läst genom åren. Men man ska vara medveten om att de analyserna också prisar in en lyckad kommersialisering för befintliga projekt på 5 års sikt. Jag ställde mig frågan om det finns skäl till att inte öka när jag var beredd att öka på högre nivåer före emissionen på nyheten om det tredje projektet i Frankrike. Att Minesto skulle ta in mer kapital var väntat och jag ser det som att det påskyndar förutsättningarna för kommersialisering och minskar risken för finansiella problem i eventuell lågkonjunktur. Är hellre med själv och köper fler aktier i emission än att de tar in kapital genom endast externa finansiärer eller lån. Klokt att ta in kapital nu, allt hänger på att man levererar på Färöarna och Wales de kommande två åren. Ställer mig frågan om någon information tillkommit som negativt påverkar mitt ursprungsscenario, möjliga nedsidorna är att projekten dröjt något och tveksamhet kring MIDROC engagemang samt lite spekulativt upplägg kring emissionen. Resten är bara börspsykologi och en återreaktion på en lika svårförklarlig hausse tidigare i år. Min största farhåga är ärligt talat att Minesto blir uppköpta som Hemfosa blev innan de har realiserat sin fulla potential.
RaderaGustav och Framtidsinvesteraren har bättre koll på Vitreous Glass, behöver göra en sista hemläxa över jul där. Också min farhåga hur bra glas står sig men tänker att utfasningen av plast åtminstone inte missgynnar och återvinning är tyvärr generellt rätt förutsägbart. Just tillväxten är inte lika viktig för mig, det viktiga är att de kan bibehålla en stabil intäktsgenerering över tid. Med nuvarande riskpremie kan de halvera vinst och utdelning och ändå vara en fullt försvarbar affär.